Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

40.000 doden door griep in EU

In de Europese Unie vallen er per jaar minstens 40.000 doden door griep.

 

In jaren dat het virus erg actief is, kan het aantal doden door griep oplopen tot 220.000. Dit blijkt uit een studie van het EU-centrum voor besmettelijke ziekten ECDC .

Voorkomen

Onder de doden zijn vooral ouderen en chronisch zieken met long- en hartziekten. Nog niet alle EU-landen kennen een jaarlijkse griepprik. In EU-landen varieert het percentage ingeënte ouderen van 4 tot 75 procent, vermoedt het ECDC.

‘Duizenden levens zouden gered kunnen worden als risicogroepen een griepprik zouden halen. Vaccinatie geeft effectieve bescherming’, zei directrice Zsuzsanna Jakab van het ECDC, ‘Alleen hebben mensen soms het idee dat griep geen serieuze ziekte is.’

Griep

Griep is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. De verschijnselen worden merkmaar vanaf  24 tot 72 uur na besmetting. Een griepprik is een vaccinatie, met daarin een cocktail van griepvirussen. De injectie moet degene die gevaccineerd is daarmee resistent maken tegen de meeste griepvirussen.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.