Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vakantie! 7 boekentips voor verpleegkundigen

Vakantie is natuurlijk het moment bij uitstek om even níet aan je werk te denken, maar voor leeslustige collega’s die het echt niet kunnen laten zetten we een aantal zorggelateerde boeken op een rij. Gooi die koffer of die e-reader maar vol!
(Foto: ANP)

Ach moedertje
Hugo Borst, uitgeverij Lebowski, 2017

‘Ach, moedertje’ is de opvolger van ‘Ma’ en in dit boek beschrijft Hugo Borst de schrijnende situatie waarin zijn moeder zich bevond voor ze in 2018 overleed. Hij verhaalt over haar geestelijke en lichamelijke achteruitgang, over zijn eigen angsten en onzekerheden, en over de misstanden in de gezondheidszorg, waar geld, bureaucratie en management belangrijker lijken dan medemenselijkheid. Hugo Borst en Carin Gaemers waren in 2017 gasthoofdredacteur van Tijdschrift voor Verzorgenden, vakblad voor verzorgenden in de ouderenzorg.
Meer informatie en bestellen


Achter het bedgordijn
Sandra Kleefstra, BSL, 2013

Trouwe Nursing-lezers kennen Sandra van haar columns en blogs voor Nursing. Ook dit boek gaat over verpleegkundigen. Over gênante ogenblikken en intieme gesprekken. Het is een samenvatting van al het verdrietigs en ontroerends dat Sandra  aantreft achter het bedgordijn. Want daar kijkt verder niemand mee, dat is de plek waar patiënten zich veilig voelen. Of juist niet … In dit boek omschrijft Sandra de sappige details, deelt ze haar geheimen, benoemt ze schokkende zaken en vertelt ze ontroerende verhalen. Anekdotes die verpleegkundigen wel aan elkaar vertellen, maar niet snel naar buiten brengen. Dit alles doet ze natuurlijk zonder het vertrouwen van de patiënten te beschamen.
Meer informatie en bestellen

In de wachtkamer van de dood
Anne-Mei The, 2009

In de wachtkamer van de dood is een indringend verhaal dat iedereen aangaat. Het gaat over dementerende ouderen in een verkleurende samenleving. Nederland telt 250.000 dementerenden en hun aantal neemt toe. Ooit treft wellicht onze ouders, onze geliefden en onszelf dit lot. Anne-Mei The werkte als onderzoeker twee jaar mee in een verpleeghuis. Daar tekende zij de belevenissen op van de demente bewoners en hun familie, van de verzorgenden, de artsen en de managers. Zij onthult wat meestal verborgen blijft: De cultuurkloof tussen de witte bewoners en de gekleurde verzorgenden die hun rituelen, armoede en problemen meenemen naar het werk. De schaarste op de verpleegafdeling en de overdaad in de directieburelen. De gesprekken die voorafgaan aan een sterfbed en die ertoe kunnen leiden dat de artsen afzien van een levensverlengende behandeling. De communicatieproblemen die soms ontstaan met de familie. De spanningen, agressie en seks op de afdeling. Maar ook de hilarische taferelen die dementerenden in hun relatief goede jaren veroorzaken.
Meer informatie en bestellen

Pogingen iets van het leven te maken
Hendrik Groen, Meulenhoff boekerij BV, 2014 

Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Inmiddels zijn de filmrechten van Poging iets van het leven te maken verkocht, en zal er een dramaserie gemaakt worden van het geheime dagboek van Hendrik Groen. Er is ook een deel twee van het boek: ‘Zolang er leven is’.
Meer informatie en bestellen

De dokter is ziek
Gonny ten Haaft, uitgeverij Contact, 2010

Voor haar boek Dokter is ziek voerde Gonny ten Haaft indringende gesprekken met artsen, verpleegkundigen en managers die ziek zijn, of ziek zijn geweest. Op basis van deze interviews onderzocht zij of de zorg wel echt zo patiëntvriendelijk is als instellingen en beleidsmakers beweren. En kunnen patiënten wel mondig en kritisch zijn, zoals de overheid graag wil? Een belangrijke conclusie luidt dat zelfs deze zieke hulpverleners het vaak onverwacht moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen.
Meer informatie en bestellen

De Co-assistent
Anne Hermans, Uitgeverij Podium BV, 2007

Waarschijnlijk is de titel je wel bekend, omdat dit boek de basis vormde voor de Net5-serie De Co-assistent, die jarenlang op televisie was. Het verhaal gaat over Elin Dekkers, die na vier jaar universiteit niet kan wachten om als co-assistent aan de slag te gaan. Tijdens haar co-schappen staat ze in de operatiekamer met botte chirurgen, runt ze de poli met een opmerkzame internist en loopt ze mee met een nuchtere huisarts. Elin ontdekt dat de medische praktijk weerbarstiger is dan de Eed van Hippocrates en genuanceerder dan haar studieboeken: wat doe je wanneer je belang als arts loodrecht op dat van de patiënt staat? Als je ongeschikt blijkt voor het vak van je dromen? En als liefde en ambitie onverenigbaar lijken? Meer informatie en bestellen

Slotcouplet
Sander de Hosson, longarts

Longarts Sander de Hosson is bij verpleegkundigen geliefd om zijn columns over palliatieve zorg. Zijn verhalen zijn nu gebundeld in het boek Slotcouplet, met opnieuw een belangrijke rol voor verpleegkundigen.
Meer informatie en bestellen

 

Tommie in de zorg

Tommie Niessen, verpleegkundige

Tommie in de zorg bevat treffende observaties, waardevolle levenslessen en ontroerende ontmoetingen uit de dagelijkse praktijk van de gezondheidszorg. “Ik ga toch geen mensen wassen?’ zei Tommie Niessen toen zijn moeder hem voorstelde om een tijdje in de zorg te gaan werken nadat hij met school was gestopt. Maar na een jaar ICT en een jaar marketing werd het tijd voor een nieuwe wending. Tommie ging de opleiding tot verzorgende volgen en meteen voelde het goed. Sinds zijn opleiding verpleegkunde werkt Tommie als zzp’er in de wijkzorg en in een hospice. En het heeft hem veel gebracht.
Meer informatie en bestellen

Heb jij ook een leuke boekentip? Laat ‘m achter in de reacties!

Naast boeken zijn er ook mooie films en documentaires over de zorg die zeker de moeite waard zijn. Kijk hier welke!

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.