Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

5 feiten en fabels over palliatieve sedatie

In de praktijk bestaat nog veel onduidelijkheid over palliatieve sedatie; zowel bij patiënten en hun naasten als bij verpleegkundigen. Samen met specialist ouderengeneeskunde Margot Verkuylen zet Nursing vijf feiten en hardnekkige fabels op een rij.
patiënt houdt hand vast
Marijke Slenders: 'Een hand vasthouden kan nu niet. Je mag elkaar niet aanraken, troost bestaat nu enkel uit woorden'
Premium

‘Mensen vragen soms letterlijk of

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  19 REACTIES

  1. Interessant om te leen hoe er inNederland met palliatieve sedatie wordt omgegaan. Ik werk als verpleegkundige in een hospice in Engeland en probeer een beeld te krijgen van hoe de hospice service in Nederland werkt. Er wordt bij ons niet zoveel ’tijdelijke sedatie’ gebruikt zoals Monique beschrijft. Patienten die rusteloos zijn kunnen een injectie midazolam of levemepromazine krijgen als dat is voorgeschreven. Afhankelijk van de fase waarin de patient verkeerd is het recept vaak geschreven als “2.5 tot 5mg midazolan subcutaneou, minimum interval 15 minuten” En natuurlijk verandert de dosis die de arts voorschrijft als de patient vaker meer nodig heeft. Is het in Nederland ook zo dat de verpleegkundige tot op zekere hoogte kan kiezen welke dosis gegeven wordt?
   Patienten met een ‘morfine pomp’ met palliatieve sedatie kunnen soms een bolus injectie krijgen als dat nodig is.

  2. Lees alle reacties
  3. Onze artsen geven ons ,verpleegkundigen een recept voor zn Midazolam bv tot 4 of 6xdgs 5mg Dit kunnen wij inzetten wanneer iemand even genoeg heeft van het lijden.Er even niet wil zijn Of wanneer de notaris in de avond wordt verwacht of een zoon komt uit Australië en de patient zolang niet kan opblijven Dan kun je bij ons een paar uur op de dag slapen zodat je genoeg kracht hebt voor zo’n bezoek .Langzamerhand rolt de behoefte om te slapen en de natuurlijke achteruit gang van een patient om in een soort van palliatieve sedatie . Gewoon meebewegen met je zieke medemens

  4. In ons High Care hospice kunnen patienten een “time out ” krijgen .Dit betekent dat wanneer het ziek zijn even te veel wordt dat de patient de mogelijkheid krijgt even een pasr uur te slapen op 5mg Midazolam. Patienten kunnen daar erg van opknappen.Worden meer uitgerust wakker met een meer helder brein,energie, minder pijn en misselinkheid. Ook kan het fijn zijn dit in te zetten wanneer er bv een zoon in de middag uit Australie komt of er een ingewikkeld gesprek met de notaris is afgesproken Wanner de patient dan vooraf wat uren kan slapen en energie kan opdoen kan dit enorm verlichten en de kwaliteit van leven op dat moment verhogen
   In de loop van de tijd zien we dat de behoefte aan het lijden te ontsnappen groter wordt en er langzaam meer “time outs” (en vaak ook Morfine tegen pijn en dyspnoe) worden ingezet en dat de patient , ook door zijn natuurlijke achteruit gang ,vanzelf in palliatieve sedatie “rolt”

  5. Ik heb even een vraag: wij brengen zodra de sedatie is ingetreden bij cliënten (thuiszorg) bijna altijd een CAD in. Zijn er ervaringen waarbij dit niet wordt gedaan, treedt er dan vaak onrust tgv retentieblaas op, of valt dit mee? Is hier onderzoek naar gedaan? Zouden we het inbrengen van een CAD ook kunnen weglaten? Graag reacties van ervaringsdeskundigen.

   • Bij ons betekent palliatieve sedatie een CAD om de patient te ontzien. Echter zijn er uitzonderingen wanneer iemand geen retentie heeft,matig incontentent is en er geen last van lijkt te hebben en de situatie niet te lang duurt
    Het inzetten van en bladderscan en allert zijn op signalenis dan wel van belang

  6. Uit de reactie van Natasja blijkt dat de fabel hardnekkig is. Morfine is nooit bedoeld als sedatiemiddel, alleen als pijnbestrijding! Je kunt iemand dus palliatief sederen met alleen dormicum, al is pijn/benauwdheidsbestrijding in de laatste fase bijna altijd nodig.
   Wat ik niet terugvind in dit artikel is het feit dat de meeste mensen in de laatste fase 24/7 gesedeerd worden, wat betekent dat familieleden ook echt afscheid moeten nemen voor begonnen wordt met sedatie. Tijdens sedatie drinken mensen niet, wat het sterfproces kan bespoedigen.
   Sommige mensen kiezen ervoor om bv 20 uur per dag gesedeerd te worden en zo toch nog een paar uur per dag aanspreekbaar te zijn. Jammer dat uit het artikel blijkt dat de term 'palliatieve sedatie ' zo veel mogelijk vermeden wordt in gesprekken over palliatieve zorg. Onwetendheid wordt daarmee in stand gehouden!

  7. Ik ben blij met dit artikel. In 2013 liep ik stage op kleinschalig wonen bij de pg. Hier was een man van in de 60. Hij was altijd behoorlijk agressief en tijdens deze stage is hij snel achteruit gegaan. Ook hier werd dormicum gegeven om zijn einde te bespoedigen. Deze meneer reageerde op een manier die ik erg mensonterend vond. Hij lag op zijn rug op de grond en duwde zichzelf over de vloer en eindigde met zijn hoofd onder een hangend toilet. We hebben hem daar weer onder vandaan gehaald natuurlijk, maar toen hebben ze meneer nog een dosis gegeven.
   Ik als stagiaire heb er toen niks over durven zeggen, maar ik ben het voorval nooit vergeten. Dit stuk bewijst voor mij dat mijn gevoel kloptte.

  8. Ik begrijp niet waarom punt 2 een fabel zou zijn. Palliatieve sedatie wordt met morfine uitgevoerd, maar meestal is dit ook wel in combinatie van dormicum of valium. Dit is afhankelijk van de patiënt, dokter of ziekenhuis. Maar het is toch wel zo dat de palliatieve sedatie met morfine wordt uitgevoerd? Of hebben jullie ervaring met palliatieve sedatie met een ander middel? Gelieve dit anders te delen, we kunnen van elkaar bijleren.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.