Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

5 knelpunten bij de herregistratie volgens verpleegkundigen

Voor 1 januari moest ‘ie binnen zijn: je aanvraag voor herregistratie in het BIG-register. Uit de reacties die we op de redactie ontvingen, bleek wel dat die procedure niet geheel vlekkeloos is verlopen. De vijf meest gehoorde klachten van verpleegkundigen.
5 knelpunten bij de herregistratie volgens verpleegkundigen

1 De rompslomp van het online inschrijven

‘Hoe moet ik het aanvraagformulier invullen?’ ‘Welke periode moet ik precies invullen?’ ‘Ik heb meer dan drie werkgevers, maar ik kan er maximaal drie invullen, wat nu?’ Niet alleen op de redactie van Nursing kwamen tientallen vragen binnen, vakbond NU’91 kon de stroom vragen bijna niet aan en opende in de zomer een meldpunt voor vragen over de herregistratie. ‘Onze juristen kregen vragen over allerlei onduidelijkheden’, vertelt Karin Weerts, woordvoerder van NU’91. ‘Het ging vooral om technische en praktische vragen over het online systeem voor de herregistratie. Het leek erop dat in het systeem een aantal zaken – bijvoorbeeld meer dan drie werkgevers of een afwijkende functienaam – niet in te vullen waren. Dat betekende in sommige gevallen dat de herregistratie werd afgewezen door een systeemfout. Veel verpleegkundigen waren bang dat de herregistratie, die dus uiterlijk 31 december van dit jaar moest zijn geregeld, hierdoor vertraging zou oplopen.’ Uiteindelijk zijn veel technische problemen opgelost. Een voorbeeld was het invullen van postcode en huisnummer van de instelling, het systeem zou dan automatisch de instelling vinden, maar dat werkte niet. Later was het ook mogelijk om gewoon de naam en plaatsnaam van de instelling in te vullen.

2 De kosten

Bijna iedere verpleegkundige hoorde je erover: waarom moet het toch 85 euro kosten om je te móeten herregistreren? Volgens het BIG-register dekt het bedrag de kosten ‘voor de beoordeling en afhandeling van je aanvraag en beheerkosten voor een nieuwe registratieperiode van vijf jaar.’ Overigens is in de meeste cao’s geregeld dat je deze kosten kunt terugvragen. Verpleegkundigen die niet aan de urennorm voldeden, troffen het slechter. Een voorbeeld is een opleidingsfunctionaris in een ziekenhuis in Lelystad. Omdat ze nauwelijks nog praktijkuren maakt liet ze zich op basis van scholing herregistreren. Voor Nursing zette ze haar kosten op een rijtje:
• Cito toets: 400 euro
• Reiskosten naar Utrecht (Cito-toets) 25 euro
• Certificaat (PCR) 50 euro
• Herregistratie 85 euro (dit is het enige dat de werkgever vergoedt)
Exclusief verzendkosten van formulieren is dat in totaal 560 euro en ongeveer een zes maanden aan tijd om te herregistreren. De opleidingsfunctionaris: ‘En dit is nog het meest gunstige traject, want ik heb de Cito-toets gehaald. Was dit niet het geval geweest, dan zouden er nog extra kosten voor scholing bij komen, variërend van 95 euro tot 500 euro per module voor ieder niet behaalde onderdeel (deelkwalificatie) van de toets. Wie gaat ons compenseren voor de gemaakte kosten en uren?’

3 De Cito-toets

Ook verpleegkundige in de verslavingszorg Esther Askar had de afgelopen vijf jaar te weinig uren gemaakt om zich te mogen herregistreren, dus moest de toets maken. Ze zakte, maar dat lag volgens haar niet aan haar gebrek aan kennis, maar aan de toets. ‘De toetsvragen waren onduidelijk en oneerlijk, en absoluut geen goede manier om mijn verpleegkundige competenties te meten.’ Esther Askar startte een petitie om aandacht te vragen voor de toetsingsprocedure. Die werd door bijna tweehonderd vakgenoten ondertekend. Ook wordt haar mening wordt gedeeld door verschillende mensen uit het veld, onder wie hoogleraar Verplegingswetenschap en Chief Nursing Officer (CNO) Marieke Schuurmans. Nursing legde de kritiek op de toets voor aan zowel het ministerie van VWS, het Cito als het BIG-register. Bij hen waren ‘slechts’ dertig klachten binnen gekomen op de toets en: ‘Deze reacties betroffen bijvoorbeeld verzoeken om extra correcties, verzoeken om inzage, en vragen of en hoe je je op de toets kunt voorbereiden. Na de laatste afname door het Cito zijn geen klachten binnengekomen.’ In totaal maakten sinds de start in 2012 ruim 2000 kandidaten de toets. Volgens het ministerie van VWS is van de mensen die de toetsen in april, augustus en oktober 2013 maakten, 85 procent volledig geslaagd. Ook Esther en Marieke hebben hun herregistratie inmiddels binnen.

4 Te laat voor de toets

Andere verpleegkundigen wilden zich aanmelden voor de toets, op het moment dat bleek dat de aanmeldingstermijn verstreken was. Een verpleegkundige in de thuiszorg met een nulurencontract: ‘Een onaangename verrassing. Ik had me voor 8 oktober moeten aanmelden; het was toen 18 oktober!’ Op haar directe mail naar het Cito, of ze er toch nog alsjeblieft bij kon (de toets zou 5 november plaatsvinden), kreeg ze direct een reactie dat dat niet mogelijk was. Ook bij het BIG-register en het ministerie kreeg ze nul op het rekest: ‘Regels zijn regels’. ‘Wat mij dus vooral frustreert, is dat ik niet op de hoogte was van de uiterste aanmeldingsdatum van 8 oktober’, aldus de verpleegkundige. Chantal Dijkstra van het BIG-register: ‘Al in het voorjaar zijn brieven verstuurd waarin telkens werd gewaarschuwd op tijd te beginnen met het voorbereiden van de aanvraag tot herregistratie. Het is heel jammer, maar deze mevrouw verliest per 1 januari 2014 haar BIG-registratie. Als zij als verzorgende zou zijn aangenomen, heeft zij haar BIG-registratie niet nodig om haar werk te blijven doen. Omdat ze is aangenomen als een verpleegkundige, waarvoor wel een BIG-registratie nodig is, mag mevrouw na doorhaling in het BIG-register niet meer als verpleegkundige werken. Het BIG-register adviseert zorgverleners in een situatie als deze áltijd contact op te nemen met de werkgever en de situatie te bespreken. Daarnaast mag een niet meer BIG-geregistreerde zorgverlener alleen de (beschermde) titel van verpleegkundige voeren met de toevoeging ‘niet praktiserend’. Opnieuw inschrijven in het BIG-register na doorhalen is mogelijk na het afronden van scholing. Ook in 2014 is toetsing en scholing beschikbaar voor verpleegkundigen.’ De betreffende verpleegkundige heeft met haar werkgever overlegd, en per 1 januari werkt ze op niveau 3 als verzorgende-IG. ‘Zij konden ook niets voor mij doen, omdat de werkgever uiteindelijk verantwoordelijk is voor het juiste kwalificatieniveau van de werknemers. Maar ik ben van plan om zo snel mogelijk alsnog de toets te maken en me te herregistreren.’

5 Onduidelijkheid over de toekomst

‘Om persoonlijke redenen heb ik geen aanvraag gedaan voor herregistratie’, vertelt een andere verpleegkundige. ‘Ik ben in 1987 gestart met de inserviceopleiding. Ik werkte jaren met veel plezier, maar de onregelmatige diensten bleken lastig te combineren met drie kinderen en het bedrijf van mijn man. Daarom koos ik ervoor te stoppen, maar altijd met het idee later terug te keren in de zorg: daar ligt mijn hart! Toen ik de brief voor herregistratie kreeg heb ik lang getwijfeld, maar me uiteindelijk niet geherregistreerd. Betekent dit dat ik nu nooit terug kan de zorg in? Ik kan er nergens iets over vinden en bij het BIG-register krijg ik maar geen antwoord.’ Chantal Dijkstra van het BIG-register reageerde alsnog. ‘Mensen die nu zijn doorgehaald kunnen zich opnieuw inschrijven als ze voldoen aan de werkervaringseis of scholingseis die ook geldt voor herregistratie.

Ook in 2014 is toetsing en scholing beschikbaar voor verpleegkundigen. De eerstvolgende datum voor de Citotoets is 12 februari 2014. Zie hiervoor www.cito.nl

7 REACTIES

 1. Ik wil me herregristreren als verpleegkundige . Heb per ongeluk 2 x dezelfde werkgever ingevuld. Ach… kleine moeite denk je dan. Die haal ik even weg. Maar nee hoor. Proberen, nog eens proberen, opnieuw opstarten. Je kent het wel. 3 kwartier verder. Dan maar even bellen naar de helpdesk.
  Ja mevrouw dat klopt, er is een systeemfout. De werkgever kan er niet uitgehaald worden.
  Ik vraag wanneer is dat dan opgelost? Vanmiddag? Nee mevrouw de aankomende maand!
  Nu dus maar elke keer opnieuw kijken of het al lukt…….
  Ik krijg daar vast geen berichtje over.

 2. Lees alle reacties
 3. Sinds april uit de directe zorg maar ik ga wel 2x per jaar een week mee met de Zonnebloemvac week. daarbij maak je toch meer uren, maar het is mij nog steeds niet duidelijk of ik me wel of niet kan registreren, je werkdag start van 07:00uur tot 23 uur 5 dagen lang, kon dat niet duidelijk krijgen er stond op op een gegeven moment wel wat over de rode kruisvac week maar als ik dat aanklikte werd het me nog niet duidelijk. heb ondertussen ruim 42 jaar in de zorg gewerkt fulltime, wie helpt mij er uit, toch zonde dat deze kennis nu in de prullebak gaat.

 4. Even een kritische vraag: hoe wordt nu – door zowel BIG-register als je eigen werkgever – gecontroleerd of alle verpleegkundigen ook daadwerkelijk via de juiste procedure met scholingseis en toets succesvol zijn ge-herregistreerd? Ikzelf behoor tot de risicogroep: 2 jaar geleden her-ingetreden en niet voldaan aan de uren-norm. Maar nog niemand heeft mij iets gevraagd over mijn scholing / her-registratie. Als dat bij mij zo is, zal het bij velen zo zijn. Ik lees bovendien dat 50% van mijn collega’s niet op de hoogte is van de eisen voor herregistratie. En hierboven lees ik onder punt 4 dat deze collega niet op de hoogte was van de inschrijfdata, die m.i. overal bekend gemaakt zijn en ook ruim op tijd. Als er zoveel informatie bij velen niet bekend is, hangt het dus erg af van je eigen inzet, motivatie en geweten of je de juiste en eerlijke weg volgt om tot herregistratie te komen. Hoe dicht is deze maatregel dus? Hoe groot is de kans dat je je herregistreerd zonder aan de eisen te voldoen en niet via een steekproef gesnapt wordt? En welke consequenties heeft dat dan? Geschrapt te worden uit het BIG-register? Waar je dus – na scholing – gewoon weer in kunt worden opgenomen? En daaraan vast zit de vraag: hoeveel zin heeft deze actie dus? Gezien het feit dat het een kwaliteitsverbeteringsdoel heeft? Inderdaad – zoals mijn collega C.J. van den Berg terecht vraagt: Hoe vind de controle op de scholingseisen plaats?

 5. Ik heb vernomen, dat er ook verpleegkundigen zijn, die niet aan de scholingseisen voldoen, en zich gewoon in kunnen laten schrijven als ze de 85 euro voldoen. Vraag me af hoe dat kan, en hoe de controle op de scholingseisen plaats vinden? Dit vraagt m.i. de nodige maatregelen.

 6. Ik heb vernomen, dat er ook verpleegkundigen zijn, die niet aan de scholingseisen voldoen, zich gewoon in kunnen laten schrijven als ze de 85 euro maar voldoen. Vraag me af hoe dat kan, en hoe de controle op de scholingseisen plaats vinden.

 7. in plaats van de Citotoets heb ik een scholing gevolgd en hierdoor weer veel bij geleerd door mij in de leerstof te verdiepen. Ik heb deze scholing met succes afgelegd en had dezelfde kosten als dat ik de cito toets gedaan had. Ik zou iedereen aanraden de scholing te volgen omdat je dan ook weer nieuwe dingen leert en je je ook weer in de verpleegkundige vaardigheden verdiept. Examen bestond uit verpleegkundig rekenen en verpleegkundige vaardigheden. Verder moest je je nog verdiepen in 10 casussen en een werkstuk maken van een actueel onderwerp uit de praktijk

 8. Een reactie op punt 5. De verpleegkundige die zich misschien in de toekomst weer wil laten herregistreren kan dat niet op basis van werkervaring. Deze zorgverlener kan niet meer werken op het niveau van verpleegkundige, want ze heeft die titel niet meer sinds 2014. Zij is immers nu doorgehaald. Haar herregistratie zal altijd op basis van toets of scholing moeten zijn. (Toets natuurlijk alleen als de CITO toets gehandhaaft blijft).
  Eens een pleeg, altijd een pleeg dat gaat niet meer op.
  A Räkers

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.