Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5-minuten-registratie: is-ie nou wel of niet verplicht?  

Naar aanleiding van de schrapregels staat de 5-minutenregistratie in de thuiszorg opnieuw ter discussie. Hij voert de top-5 van verpleegkundige frustraties over onnodige registraties aan. Maar hij is helemaal niet verplicht, zegt het ministerie van VWS. Hoe zit dat? We vragen het regeldruk-expert Else Stapersma van Vilans.
Regeldruk
‘De discussie mag niet de kant opgaan dat álle registratie onnodig is.'

Else Stapersma werkt bij kenniscentrum Vilans en is mede-ontwikkelaar van de Factchecker, die per registratie nagaat of deze verplicht is en wat je ertegen kunt ondernemen. Het eerste wat ze daarvoor deed, was herleiden waar de opgelegde nou precies vandaan kwamen. En dat was zo makkelijk nog niet, zegt ze. ‘Bij de vijf-minutenregistratie zijn we daar maanden mee bezig geweest.’

Ja en nee

In een recent onderzoek van V&VN onder verpleegkundigen en verzorgenden naar regeldruk wijzen wijkverpleegkundigen vooral de zorgverzekeraars aan als verantwoordelijke voor de minutenregistratie. ‘Begrijpelijk’, zegt Stapersma. ‘En deels ook terecht. De bekostiging speelt in de wijkverpleging een grote rol.’ Maar minister De Jonge van VWS zegt dat deze vorm van registreren helemaal niet verplicht is. Hij wil er juist vanaf. “Stuur ze maar door”, zei hij in een gesprek met verpleegkundigen tijdens de V&VN-actie Meerzorgminderpapier. Hoe zit het nou?

Het antwoord is niet eenduidig, legt Stapersma uit. ‘De 5-minutenregistratie komt voort uit een beleidsregel van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In theorie is elke vijf minuten registeren niet verplicht. Zorgverzekeraars en instellingen zijn namelijk vrij om daar afspraken over te maken. Het probleem is dat ze dat in de praktijk zelden doen.’

De organisatie bewegen om daar afspraken over te maken, is dan ook een van de adviezen die Stapersma meegeeft aan teams die regelmatig onder haar leiding aan de slag gaan om de regeldruk te verminderen. ‘Dat gaat niet van vandaag op morgen. In sommige organisaties wordt een werkgroep in het leven geroepen. Dat het wel mogelijk is, bewijst zorgverzekeraar CZ die met instellingen afspraken heeft gemaakt over de declaratie van zorg.’

Al in 2013 schreef het ministerie van VWS een adviesrapport voor instellingen hoe zij op basis van anders registreren (op basis van planning) de 5-minuten-registratie kunnen omzeilen.

Schrapsessies

Om de regeldruk te verminderen heeft minister Hugo de Jonge van VWS voor de komende weken schrapsessies aangekondigd. Deze borduren voort op een eerste schrapconferentie vorig jaar november. Uit een enquête gehouden door de V&VN blijkt dat een meerderheid van de verpleegkundigen in het ziekenhuis en in de thuiszorg meer dan een derde van hun tijd kwijt is aan registratie. Op de vraag in hoeverre dat nuttig papierwerk is voor de cliënt, noemt de meerderheid van de verpleegkundigen een percentage van tussen de 5 en 15%.

‘Van dat cijfer schrik ik wel’, zegt Stapersma. ‘De discussie mag niet de kant opgaan dat álle registratie onnodig is. Meestal staat namelijk niet zozeer het nut ter discussie, maar is de uitvoering inefficiënt. Soms moeten dingen én op papier én digitaal worden ingevuld bijvoorbeeld. Dan is het een kwestie van een regel efficiënter inbedden in de organisatie. Soms gaan registraties een eigen leven leiden. Zoals het zorgplan dat bij elke kleine wijzigingen moet worden ondertekend; maar dat hoeft alleen bij formele evaluatiemomenten; bij de start van zorg en daarnaast één keer per jaar of half jaar bij evaluatie van het zorgplan.’

 Zelf aan de slag?

Vilans heeft de gratis toolkit ‘Minder papier, meer tijd voor zorg’ gelanceerd. Deze probeert korte metten te maken met onnodige registraties in de langdurige zorg. Het is een soort spel waarmee je als team of organisatie onnodige registraties kunt opsporen en snel kunt terugdringen. Daar zijn ook bijeenkomsten rond georganiseerd. De eerstvolgende bijeenkomst ‘Minder papier, meer tijd voor zorg’ is 27 maart. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.