Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

5 belangrijke punten uit cao ziekenhuizen

Deze week bereikten werkgevers en werknemers een onderhandelaarsakkoord over een nieuwe cao in de ziekenhuizen. Nursing zet samen met Rolf de Wilde, onderhandelaar bij vakbond NU’91, de belangrijkste punten op een rij.
Dit moet je weten over de nieuwe cao ziekenhuizen
Dit moet je weten over de nieuwe cao ziekenhuizen

Loonsverhoging

De salarisschalen en de salarissen worden per 1 januari 2015 structureel verhoogd met 1,5%. Per 1 januari 2016 volgt er opnieuw een structurele verhoging met 1,5%. Er volgt geen loonsverhoging met terugwerkende kracht voor 2014, in plaats daarvan vindt in juli 2015 een eenmalige uitkering plaats van 0,5 % met een bodem van € 400,-. Rolf de Wilde: ‘Stel je verdient €20.000 per jaar, dan zou je dus € 100,- ontvangen, maar er is een minimum bedrag van € 400,-. Dus iedereen krijgt in juli € 400,- bij het salaris.’ Let op: dit geldt wel naar rato van het dienstverband.  In juli 2016 volgt er nog een eenmalige uitkering van 0,5% met een minimum van € 125,-. Reken je overigens niet direct rijk: de eenmalige uitkeringen zijn bruto bedragen.

Onregelmatigheidstoeslag in vakantie

‘In de oude situatie ontvingen mensen geen onregelmatigheidstoeslag (ORT) als zij vakantieuren opnamen. Zij kregen dan wel salaris door betaald, maar zonder ORT. Dus eigenlijk ontvingen ze een lager inkomen dan normaal’, zegt Rolf de Wilde. Vanaf 1 januari 2015 krijgen verpleegkundigen recht op betaling van ORT gedurende de vakantie. Het bedrag wordt gebaseerd op het gemiddelde ORT-percentage gemeten over de laatste zes maanden van 2015. Vanaf 1 januari 2016 wordt over opgenomen vakantie-uren het uurloon verhoogd met het gemiddelde ORT-percentage over de afgelopen zes maanden. De Wilde: ‘Deze verandering moet in het technisch systeem worden ingevoerd en dat kost tijd, daarom geldt eerst het percentage van de laatste zes maanden van 2015. Dit is een belangrijk punt voor onze achterban. Het betekent een extra salarisverhoging van 1 – 1,25 %.’

Ben jij tevreden met de cao?
Na heel veel onderhandelingen, ‘patiëntvriendelijke acties’ en een ultimatum aan de werkgeversvereniging NVZ is er dan nu ineens een onderhandelaarsakkoord voor de cao Ziekenhuizen. Ben jij tevreden? Laat het weten op Nursing Connect >>>

Recht op scholing / Introductie van het persoonlijk ontwikkelingsplan

Iedereen werkzaam in ziekenhuizen met een contract heeft recht op scholing, dit was ook al zo in de vorige cao. Nieuw is dat er nu 3 procent van de totale loonsom beschikbaar is voor scholing voor alle werknemers; zowel vaste als tijdelijke krachten, maar ook jong en oud en werkzaam in alle functies binnen de instelling. Wat betekent dit in de praktijk? ‘Samen met je leidinggevende maak je een meerjarig persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Daarin wordt opgenomen welke scholingsbehoefte er is en hoe dit verder zal worden ontwikkeld’, zegt De Wilde. Hierdoor wordt de werknemer medeverantwoordelijk voor zijn eigen ontwikkeling en wordt van de werkgever een actieve rol verwacht bij de uitvoering.

Persoonlijk Levensfase Budget

Het Persoonlijk Levensfase Budget (PLB) werd al ingevoerd in 2009, maar in de praktijk wordt het weinig gebruikt. ‘Verpleegkundigen zijn niet altijd in de gelegenheid om hun PLB-uren op te nemen  omdat daar geen tijd en ruimte voor was. Dus die uren werden maar opgespaard zonder dat er iets mee gebeurde’, zegt De Wilde. In de nieuwe cao staat dat elke werknemer een plan moet indienen hoe zij hun PLB willen gebruiken. De Wilde: ‘Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je over drie jaar minder wilt werken en daar je uren voor wilt opsparen.’ Nieuw in de cao is dat je de jaarlijks opgebouwde PLB uren kunt laten uitbetalen. ‘Dat kan alleen met het aantal opgebouwde uren per jaar, dat zijn er maximaal 35. Dan gebruik je het PLB dus niet voor verlof, maar voor inkomen’, zegt De Wilde.

Nursing veiligheidsdagen 24 & 25 juni 2015
Tijdens de  Nursing Veiligheidsdagen gaan we in op de diverse aspecten van veilig werken zoals, infectieziekten, medicijnkennis, eigen veiligheid en stress in de verpleegkundige praktijk. Meer informatie >>>

Nuluren contracten en contracten voor bepaalde tijd

De NVZ en de vakbonden hebben afgesproken dat zij de flex- en nuluren contracten aanpakken. Werknemers met een nuluren contract die structureel werkzaam zijn, krijgen het recht op een arbeidsovereenkomst voor (on)bepaalde tijd met een aantal overeengekomen werkuren per jaar. Zij kunnen vanaf 31 dec 2014 een contract met een bepaalde omvang eisen. De Wilde: ‘Die omvang is op basis van het aantal uren dat je gemiddeld hebt gewerkt. Dus heb je afgelopen jaar gemiddeld 12 uur per week gewerkt, kun je aanspraak maken op een contract van 12 uur.’ Ook moeten tijdelijke contracten bij normaal functioneren worden omgezet in contracten voor onbepaalde tijd.  ‘Mits er structureel werk is, moet je een contract krijgen voor onbepaalde tijd’, zegt De Wilde.

Bekijk het onderhandelaars akkoord van de cao Ziekenhuizen:

14 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.