Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

5 tips voor een betere samenwerking met de mantelzorger

Veel mantelzorgers vinden dat verzorgenden en verpleegkundigen te weinig met hen communiceren en samenwerken. Met deze tips ben je goed op weg.
5 tips voor een betere samenwerking met de mantelzorger

1. Ga met elkaar in gesprek. Vergeet niet om te vragen naar hoe de mantelzorger zich voelt, en of hij/zij de zorg voor de naaste volhoudt.

2. Blijf ook met elkaar in gesprek. Blijf vragen naar de gemoedstoestand van de mantelzorger. Want wat eerst prima ging, kan later minder goed gaan. Dit geldt ook na opname in een zorginstelling. Ga er niet automatisch vanuit dat de mantelzorger dezelfde zorgtaken blijft doen, maar ga er ook niet vanuit dat je zelf bepaalde zorgtaken blijf doen. Vraag naar wat de mantelzorger graag wil en kan doen.

3. Communiceer vanuit een open houding. Besef dat je de zorg sámen doet, en schiet niet direct in de verdediging als je kritiek of feedback van de mantelzorger krijgt.

4. Probeer één verzorgende als contactpersoon te houden. Sommige mantelzorgers hebben contact met zes verschillende verzorgenden. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor dat je je collega’s blijft bijpraten over hoe het gaat. Praat over de verwachtingen die jullie van elkaar hebben. V

5. Vraag de mantelzorger wat hij/zij verwacht van jou als verzorgende, en leg het uit wanneer deze verwachtingen niet helemaal kloppen. Zo voorkom je onbegrip en irritaties.

1 REACTIE

  1. Als verpleegkundig docent begeleid ik een mantelzorgbeleid van een thuiszorg organisatie door de medewerkers te scholen in de omgang met mantelzorgers. Het is mii opgevallen, dat op het moment dat de thuiszorg om hulp wordt gevraagd , de mantelzorger al bezig is op te branden of al overspannen is. Toch vinden velen het moeilijk de zorg uit handen te geven. Per slot van rekening hebben zij al geruime tijd op uitstekende wijze hun dierbare verzorgt en weten als geen ander hoe en wat de zorgvrager wil. Op het moment dat de mantelzorger ziet dat de professionele zorgverlener dit ook ziet en erkent , zal de rust kunnen terugkeren en de mantelzorger ( tijdelijk )een pas terug kunnen doen .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.