Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

5 types lastige collega’s

Een werkplek bestaat meestal uit een stel bij elkaar gegooide verschillende karakters die het maar met elkaar moeten vinden. Naast collega’s waar je een klik mee hebt, zul je dus altijd mensen tegenkomen waar je moeilijkheden mee hebt of – in het ergste geval – het bloed onder je nagels vandaan halen. Deze lastige types vind je op praktisch elke werkvloer…
5 types lastige collega’s

1. De kletskous
De praatmachine van de afdeling is meestal vriendelijk en wil letterlijk iedere gedachte met je delen. Van een stukje fruit dat tussen haar tanden zit tot haar laatste discussie met manlief. Hier bedoelt ze geen kwaad mee, maar haar onuitputtelijke stroom van woorden houdt je simpelweg van je werk.

Tip: In plaats van je collega te beledigen door te zeggen dat ze te veel kletst, houd het bij jezelf. Praat in de ik-vorm, en zeg: ‘Ik heb moeite om me te concentreren op mijn werk als ik ook naar je leuke verhalen wil luisteren.’

2. De roddelaar
De roddelaar lijkt alles van iedereen te weten, en wil dit met iedereen delen. Is het een goed idee om te luisteren naar wat je roddelende collega heeft te zeggen? Soms wel, als het over werkgerelateerde zaken gaat. Niet alle nuttige informatie komt door via de formele kanalen. Houd echter wel in je achterhoofd dat het roddels zijn, dus luister met een cynisch oor.

Tip: Ga niet mee roddelen. En wanneer de roddels persoonlijk worden, bijvoorbeeld vermeende gezondheidsproblemen van een collega, probeer dan het onderwerp te veranderen of zeg dat je dit soort zaken liever niet achter de rug van je collega om bespreekt.

3. De klager
Er is altijd één collega die niets in het leven kan vinden om blij mee te zijn. Als ze niet zeurt over haar gezondheid of familie, dan is er wel iets mis met haar baan, het bedrijf of de manager. Wellicht zijn sommige klachten gegrond, maar het constante zeuren, werkt op je zenuwen.

Tip: Een klager wil geen advies, maar klaagt om het klagen. Bespaar jezelf de moeite en energie om met tips aan te komen. Verander gewoon het onderwerp wanneer de klaagzang weer begint. Je collega zal de hint hopelijk begrijpen als je dit een paar keer doet.

4. De delegeerder
In bijna iedere werkplek zul je een collega vinden die zijn werk graag wil delen met zijn collega’s. En dan hebben we het niet over iemand die daar de autoriteit voor heeft, zoals een teamleider, maar een gelijkwaardige collega die het niet lukt al haar werk zelf af te krijgen of dit niet wil. En dus daarom het werk op anderen wil afschuiven.

Tip: Natuurlijk moet je een collega af en toe helpen als je zelf de tijd hebt. Maar als managers de enige zijn die werk mogen delegeren en je handen al vol zijn met je eigen werk, dan kun je het verzoek beter weigeren. Helemaal omdat een delegeerder je snel en keer op keer weet te vinden, als je instemt met het overnemen van werk.

5. De creditpikker
Een creditpikker erkent de hulp niet die ze van anderen ontvangt. Wanneer een project succesvol is afgesloten, accepteert ze alle lof zonder te vertellen dat ze het niet alleen heeft gedaan. Heel vervelend, want het komt ook niet goed over op managers en collega’s als jij op zo’n moment geforceerd gaat vertellen wat jij wel niet allemaal hebt bijgedragen. 

Tip: Wanneer zoiets voor de eerste keer gebeurt, kun je het als een vergissing beschouwen. Vraag gewoon aan de desbetreffende collega of ze anderen wil laten weten wat jij voor het project hebt betekend. Als zij dit niet wil doen, of als het nog een keer gebeurt, laat anderen dan toch weten wat jouw bijdrage is geweest. En weiger, tenzij je verplicht met haar moet samenwerken, de volgende keer om te helpen.

Vrij vertaald uit het Engels door Rachel van de Pol
http://careerplanning.about.com/od/bosscoworkers/a/difficultpeople.htm

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.