Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 verpleegkundige podcasts waar je écht iets aan hebt

Deze podcasts over de zorg zitten boordevol inspiratie. Of je nou wil bijleren, nieuwe ontwikkelingen wil volgen of graag luistert naar ervaringen van collega’s.
Podcast microfoon.
Foto: Unsplash.

tekst: Manon Kluten

Onderweg naar je werk, of tijdens de middagpauze: podcasts beluister je waar en wanneer je wilt. Logisch dat ze zo populair zijn. Nursing verzamelde voor jou de meest inspirerende podcasts van en voor verpleegkundigen – ook die van onszelf (sorry). Heb je zelf een podcasttip? Laat het ons weten!

1. De Verpleegkunde Podcast

Waar gaat het over?

Verpleegkundige en docent verpleegkunde Maaike van Sasse van IJsselt laat elke aflevering een verpleegkundige binnen een specifiek werkveld aan het woord. Van de thuisverpleging en gehandicaptenzorg, tot werken op een revalidatieafdeling. Telkens onderzoekt ze wat er allemaal op zo’n afdeling gebeurt en wat er van je wordt verwacht.

Voor wie?

Als je nieuwsgierig bent naar de verschillende werkvelden binnen de verpleegkunde of zelf nog zoekende bent naar welke beroepen er in de zorg bestaan.

Tip

In de meest recente afleveringen stort Maaike zich samen met Thomas Groen (zie podcast 5) op verpleegkundige taboes in de zorg. Want hoe ga je om met compassie-vermoeidheid, grensoverschrijdend gedrag en palliatieve zorg?

Luister hier naar de De Verpleegkunde Podcast

2. Tommie in de zorg podcast

Waar gaat het over?

De inmiddels bekendste verpleegkundige in de wijk Tommie Niessen was een van de eerste verpleegkundige podcastmakers. Sinds 2020 vraagt hij patiënten, bestuurders, virologen en spirituele leraren naar hun ervaringen, inspiratie en kennis rond de zorg.

Voor wie?

Tommie richt zich niet specifiek op zorgverleners, maar op een breder publiek. Hij wil de zorg op een positieve en realistische manier op de kaart zetten.

Tip

In maart sprak Tommie met Margo Emmen. Zij richt zich op innovatieve toepassingen in de zorg, en werkt daarnaast als wijkverpleegkundige.

Luister hier naar Tommie in de zorg podcast

3. Nursing Werkt en Nursing Impact

Waar gaat het over?

Nursing Werkt maakt je als nieuwkomer wegwijs in het vak verpleegkunde. Met de persoonlijke verhalen van verpleegkundigen over de impact van bijvoorbeeld reanimaties en het verplegen van coronapatiënten, inspireren, ontroeren en verrassen we je in Nursing Impact.

Voor wie?

Als je vers van de opleiding komt en zoekende bent naar wat je precies wilt en sterk in je werk wil staan, beluister je Nursing Werkt. Ervaringsverhalen van collega’s vind je bij Nursing Impact.

Tip

Of je nu nét bent begonnen of je al jarenlang inzet voor patiënten, met deze korte meditatie kom je midden in je dienst snel tot rust.

Luister hier naar Nursing Werkt en Nursing Impact

4. The Nurse Blake Podcast

Waar gaat het over?

Met 3,2 miljoen volgers op zijn socials, mag Nurse Blake zich de bekendste verpleegkundige van Amerika noemen. In zijn podcasts bomvol grappen en grollen, geeft hij zijn ongefilterde mening over onderwerpen als het inbrengen van katheters, relatieadvies en ziekenhuisseries.

Voor wie?

Als je niet alleen geïnformeerd maar ook geëntertaind wil worden over alles waarmee je in je vak te maken krijgt, is Nurse Blake jouw man. Van hilarische verhalen over Birckenstock sandalen tot hoe je de opleiding verpleegkunde overleeft.

Tip

Aflevering 14 over selfcare is niet alleen grappig, Nurse Blake vertelt je ook hoe hij meer water drinkt, wat journaling je oplevert en hoe je aan timemanagement kunt doen met wisselende werktijden.

Luister hier naar The Nurse Blake Podcast

5. Thomas Groen Podcast

Waar gaat het over?

Als je vaak voor anderen zorgt en dit nog lang wilt blijven doen, zul je ook goed voor jezelf moeten zorgen. De Nederlandse verpleegkundige en coach Thomas Groen helpt je om jezelf (weer) op nummer één te zetten. Leer bijvoorbeeld veerkrachtiger te worden en niet altijd aan te staan.

Voor wie?

Als je weer je authentieke zelf wilt zijn, meer grip wilt krijgen op je stressvolle leven en aan persoonlijk leiderschap wilt doen.

Tip

Ook zo’n kei in altijd maar sorry zeggen net als veel andere verpleegkundigen? Thomas Groen vertelt je in deze aflevering hoe je ervan af komt.

Luister hier naar de Thomas Groen Podcast

Op zoek naar meer interessante podcasts? Als je in de zoekfunctie van je podcastapp ‘verpleegkundige’, ‘verpleegkunde’, ‘nurse’ of ‘zorg’ intikt, verschijnen tientallen podcasts van zorginstellingen. Zo gaat de podcast ‘Achter de naald’ (van Alrijne) in op werkdruk en de zorg van de toekomst. ‘Nursefy’ (van Erasmus mc) gaat over loopbaanontwikkeling. En in ‘Nurses know better’ (Groene Hart ziekenhuis) vertellen verpleegkundigen wat er zo mooi is aan hun beroep.

Een podcast is een audiobestand dat je op verschillende platforms vindt zoals Podimo, Spotify, Soundcloud en de Apple Podcast-app. Soms worden ze ook rechtstreeks gepubliceerd op de eigen website van de makers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.