Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 vragen over de Wet BIG herregistratie

De Wet BIG herregistratie: ben jij er al in thuis? Een update van het Nursingfront.
5 vragen over de Wet BIG herregistratie

De herregistratie in het BIG-register, dat ging toch in januari in?
Inderdaad, op 1 januari 2009 werd de herregistratie ingevoerd voor verpleegkundigen, verloskundigen en fysiotherapeuten. Deze groepen zorgverleners hebben vervolgens vanaf 1 januari 2009 tot 1 januari 2014 de tijd om aan de criteria voor herregistratie te voldoen. Als je student bent gaat die termijn in vanaf het moment dat je je diploma hebt gekregen.

Ik heb helemaal niets gedaan – ben ik nu te laat?
Nee hoor, je kunt rustig blijven zitten; in januari hoefde je niets te doen. Sterker nog: je hoeft de komende vijf jaar niets te doen. Want de eerste check zal pas in 2014 plaatsvinden. Dan wordt bekeken of je in de voorgaande periode van vijf jaar tenminste 2080 uren hebt gewerkt als verpleegkundige. Dat is ongeveer één dag per week, dus in de meeste gevallen zal het nauwelijks een probleem zijn om aan die uren te komen. Wél belangrijk is dus, dat je vanaf nu je arbeidscontracten en andere bewijsstukken van je werkervaring goed bewaart. Mocht je over vijf jaar in de steekproefgroep vallen, dan kun je aantonen dat je aan de werkervaringseis voldoet. Let dus extra goed op dat in je arbeidscontract duidelijk je beroep en het aantal uren dat je werkt zijn opgenomen. Ook belangrijk: uren die je vóór 1 januari 2009 draaide tellen niet mee voor de herregistratie.

Wanneer hoor ik meer over de herregistratie in 2014?
Deze maand valt er een folder van het RIBIZ bij je in de bus. RIBIZ (Registratie en informatie beroepsbeoefenaren in de zorg) verzorgt namens het ministerie van VWS de inschrijving van zorgverleners in het BIG-register. In die folder staat wat jij allemaal moet gaan doen en waar je op moet letten. Wil je helemaal up-to-date blijven: de website van het RIBIZ wordt steeds bijgewerkt met de allerlaatste informatie.

Ik heb gehoord dat ik scholing moet volgen als ik lang uit de running ben geweest. Hoe zit dat?
Als je de komende vijf jaar níet aan de vereiste 2080 uren komt, moet je inderdaad een speciaal scholingsprogramma volgen. Hiermee kun je een zogenaamd ‘periodiek registratiecertificaat’ behalen om vervolgens verlenging van de BIG-inschrijving te vragen. Het scholingsprogramma is op dit moment nog niet klaar, dat wordt waarschijnlijk 2010.

Moet ik me ook registreren in het kwaliteitsregister V&V om mijn beroep te mogen uitoefenen? Nee. Er bestond inderdaad wat verwarring over de relatie tussen de herregistratie in het BIG register en het Kwaliteitsregister V&V. Maar deze twee hebben helemaal niets met elkaar te maken. Herregistreren in het BIG register hoeft pas in 2014, en dat móet om je beroep te blijven uitoefenen. Inschrijven in het Kwaliteitsregister V&V is vrijwillig, en dat is om jouw specialisatie als verpleegkundige in bij te houden. In dit online register kun je bijhouden wat je hebt gedaan aan deskundigheidbevordering. Zo kun je je deskundigheid bijhouden op jouw specifieke vakgebied, als bijvoorbeeld dialyseverpleegkundige of longverpleegkundige. Als alles volgens planning verloopt, kan dit al halverwege 2009.

Voor meer informatie over herregistratie kun je terecht op de website van het RIBIZ: www.ribiz.nl. Ook ontvang je binnenkort een folder thuis. Meer informatie over het Kwaliteitsregister V&V vind je op www.kwaliteitsregistervenv.nl

Tekst: Nienke Berends

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.