Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5000 minder banen in thuiszorg

Ongeveer 5000 medewerkers in de thuiszorg raken dit jaar hun vaste baan als huishoudelijke hulp kwijt. Bij 24 instellingen dreigt collectief ontslag.

Dat heeft staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris baseert zich op gegevens van het speciale meldpunt dat ze samen met de sociale partners heeft ingesteld na onrust die in de thuiszorg was ontstaan over dreigende ontslagen. Daar hebben zich in totaal 37 instellingen gemeld die personeel denken kwijt te raken sinds de gemeenten per 1 januari zelf huishoudelijke hulp inkopen.

Collectief ontslag
Sinds eind vorig jaar heeft het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) vier aanvragen voor collectief ontslag binnengekregen. Het ging daarbij om in totaal tweehonderd mensen, heeft het CWI laten weten. Veel instellingen hebben zo fel op prijs geconcurreerd dat ze zeggen hun personeel niet meer te kunnen betalen. Bovendien wordt nu vaak een goedkopere vorm van hulp gegeven, waardoor instellingen met dure krachten blijven zitten. Een deel van de 5000 werknemers die aan het eind van dit jaar hun vaste baan kwijt zijn, zal in de thuiszorg als alfahulp blijven werken. Daarbij gaat het om een soort freelance-aanstelling met veel slechtere arbeidsvoorwaarden. Voor anderen wordt ander werk in de zorg gezocht. Bussemaker merkt op dat niet alleen thuishulpen hun vaste baan verliezen, maar ook bijvoorbeeld managers. Hoeveel ontslagen rechtstreeks zijn toe te wijzen aan de nieuwe manier van aanbesteden, wijzen de cijfers niet uit, zegt de staatssecretaris.

Subsidie
Bussemaker heeft 20 miljoen te verdelen voor instellingen die personeel voor de thuiszorg willen behouden. Tot dusverre hebben twee organisaties zich gemeld voor deze subsidie van maximaal 3500 euro per medewerker. Hierbij gaat het om 570 arbeidskrachten. Gemeenten, sociale partners en CWI en UWV hebben inmiddels aangekondigd een Mobiliteitscentrum Thuiszorg op te zetten dat snel kan ingrijpen om medewerkers die met ontslag worden bedreigd binnen de zorgsector aan het werk te houden. Brancheorganisatie ActiZ sprak eerder van 8000 dreigende ontslagen. Volgens een woordvoerder van de organisatie wordt nu rekening gehouden met ontslag van 12.000 werknemers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.