Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties48

55-plussers niet verlost van nachtdiensten

Als het aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen NVZ ligt, blijven verpleegkundigen van 55 jaar en ouder gewoon avond-, nacht- en weekenddiensten draaien.
55-plussers niet verlost van nachtdiensten

Dat is een van de eerste uitkomsten van de CAO-onderhandelingen die onlangs zijn begonnen. In tegenstelling tot het voorbereidend overleg zet de NVZ bij de start van de onderhandelingen hard het mes in de huidige cao-regelingen. Ze willen de bepalingen schrappen dat werknemers vanaf 55 jaar geen avond-, nacht- en weekenddiensten meer hoeven te draaien.

‘Teleurstellend’
Werknemersorganisaties ABVAKABO FNV, FBZ, NU’91 en De Unie Zorg & Welzijn noemen de opstelling van de NVZ ’teleurstellend’. Zij willen met hun afspraken zo dicht mogelijk blijven bij de huidige zogenoemde ‘ontziebepalingen’, die oudere werknemers toestaat om geen avond-, nacht- en weekenddiensten te werken als zij dat niet willen.

Loonstijging
De overige punten waar de werknemersorganisaties mee kwamen tijdens het overleg zijn: 3,5% loonstijging, het uitbouwen van de eindejaaruitkering naar het niveau van een dertiende maand en het ophogen van een aantal cao-vergoedingen. Ook spraken de partijen over een voorstel waarin de leden van de Raad van Bestuur zich conformeren aan een maximale loonstijging.

Arbeidstijden
Het volgende overleg is gepland op 19 maart. Dan komen zaken aan de orde als wetgeving en sociale zekerheid, persoonlijke ontwikkeling, afspraken voor studenten, stagiaires en leerlingen, arbeidstijden en het sociaal plan. Abvakabo FNV zegt ‘nog zeer spannende onderhandelingen’ te verwachten.

Abvakabo FNV
Door: redactie Nursing

48 REACTIES

 1. Iedereen heeft het over de vergrijzing en het aan werken houden van de senioren.
  Tot mijn verbazing worden de regelingen voor deze doelsteling steeds aangepakt.
  als je de 55+ regeling bekijk is deze steeds veranderd
  en aangepast
  waarneer komt er nu een regeling die staat en niet steeds tot inzet van cao,s worden gebruikt
  en waarom steeds de verpleging , rekening laten betalen
  En wat cao op maat deze bestaat zeker niet meer
  ik roep iedereen die nu 55 jaar is nu gebruik maakt van de regelingen die nu in de cao staat te gebruiken

 2. Lees alle reacties
 3. Wat mij met betrekking tot het opschorten (naar 57 jaar) van de 55+ regeling het meest stoort is dat het opnieuw de ORT verpleegkundigen zijn die de prijs betalen aan de onderhandelingstafel. Ik begrijp dat mbt nachtdiensten, weekenden, feestdagen etc. de lasten niet zomaar kunnen worden neergelegd bij de jongere collega’s. Echter, met het afschaffen van de 55+ regeling wordt voor hen nergens iets gecompenseerd. Dit is de zoveelste keer dat ORT verpleegkundigen een offer brengen voor hen die niet onregelmatig werken. Destijds werd ORT over vakantiedagen afgeschaft, toen de zaterdagochtend, de ORT wordt nog steeds berekent over max schaal 35 (dit ondanks herhaald verzoek om zulks aan te passen aan de schaal waarin je werkt) en nu weer dit zomaar afschaffen. In mijn ziekenhuis werken meer mensen die over het werk praten dan het werk doen. De laatste groep betaald echter wel de prijs. Wordt tijd dat hier eens naar gekeken wordt. De ledenvergaderingen worden vooral bezocht door niet ORT ers. Mijn ervaring is dat zij altijd ten gunste van zichzelf stemmen. De ORT verpleegkundigen liggen in bed omdat ze nachtdienst hebben. Zullen dus opnieuw weer nauwelijks iets van zich laten horen.

 4. Wat veel reacties over de afschaf van de 55+ regeling. Vind het fijn om te lezen, dat wij hier indertijd geld voor hebben ingeleverd. Ik meende dit ook al.Maar als je het hier over hebt, weet niemand het meer. We lopen hierdoor dus al achter in de lonen. Maar daar hebben we de regeling dan ook voor! Indertijd in het leven geroepen om het met z’n allen langer vol te kunnen houden, en ruimte aan de jongeren te geven. Nu het er naar uitziet dat we door moeten tot 67,in ieder geval enige maanden, voor onze leeftijdsgroep ( boven 55) is er m.i. totaal geen reden om dit af te schaffen. Want wat dan weer te doen, met de grote uitval van deze groep, want je houdt het lich. niet vol en kijkt uit naar je pensioen. Komt er dan misschien weer een speciale ziekteregeling voor deze groep? Het is nu al 1 jaar 100% en dan naar 70%. Onzettend moeilijk om je pensioen te halen, als er aan alle kanten afbreuk aan de arbeidsomstandigheden plaats vindt.
  Overigens vraag ik me af, leest de abvakabo onze reacties wel. Want er zijn diverse sites, waar reacties geplaatst kunnen worden, maar zie de gevolgen hiervan niet?
  Kop op allemaal, hopelijk staan we met z’n allen sterk!

 5. We zien nu al een leegloop onder 55 plussers.
  De meesten zijn erg blij met hun verworven rechten.
  Afblijven dus!!
  Ik zou onmiddelijk de zorg verlaten en werk al sinds 1972 in de zorg en ben 55 jaar. Dan gaat de kwaliteit nog meer omlaag als zovele senioren met me de dienst gaan verlaten ( is bijna allemaal gediplomeerd personeel). Er worden al steeds meer mensen uit de schoonmaakdienst bij ons in de verzorging ingezet.
  Dit werkt voor geen meter.
  Het plezier in je beroep gaat er zo wel vanaf.

 6. Menigeen kan wel roepen met de vakbond sta je sterker nou in al die jaren dat ik in de zorg werk vind ik dat ze steeds maar achter de feiten aanlopen en keurig ja en amen roepen .Neem nou de 55-plus regeling,geen inlevingsvermogen,agendapunt er doorheen gejast etc.
  Vakbond ga toch eindelijk eens ergens voor en zie je de regeling als een voorgijgaand station dan roep ik een ieder op om zijn lidmaatschap op te zeggen als er dan toch actie moet komen dan maar zo.

 7. Toen ik in de gezondheidszorg begon met werken (1970, was het heel gewoon als je 10 dagen achtereen werkte, je was blij als je 1 weekend per maand vrij was.
  Er waren geen richtlijnen of protocollen. Vaak had je een gebroken dienst, wat betekende cliënten uit bed halen en `s avonds weer in bed leggen.
  Mag ik dan, nu ik bijna 55 jaar ben, de met moeite verworven rechten AUB behouden.
  Als me dit wordt afgenomen, stop ik met werken in de zorg!!!!!!!!!!!!!!

 8. Het is verbazend weer te lezen:'” het zijn de bonden die het niet goed doen”, tevoren wordt ook vaak aan leden en niet leden gevraagd wat belangrijke punten zijn, laat dan ook van je horen, als meer mensen lid zijn zijn de bonden ook sterker, hoe meer steun er is, en hoe meer actie bereidheid om zaken die wij niet willen, niet te laten gebeuren. Die harde standpunten zijn er wel, maar je hebt ook actie nodig. Als het dus nodig is: zondagdiensten, staken etc.
  Overigens, Een aantal zaken ligt niet alleen bij de bonden, denk aan de overheid.

 9. Ik draai al jaren!! nachtdiensten. Ik merk wel dat het moeilijker wordt, maar heb het nu zo gepland dat ik maximaal 3 nachten aanééngesloten draai. Alleen bij ziekte en vakantie draai ik tot maximaal 5 nachten aan ééngesloten.
  Ik ben ( bijna) 59.
  Ik werk als Avond- nacht=- en Weekend Hoofd. Dit bevalt me prima.
  Het werken aan de bedden, DAT wordt véé lastiger, ben veel gauwer moe!
  Ik hoop toch echt dat wij NIET door hoeven tot onze 67e!! Ik zou dan 50 jaar gewerkt hebben!!
  WIE HOUDT DAT VOL??? IK niet hoor.

 10. Het wordt tijd dat de bonden nu eens eindelijk harde standpunten gaan innemen. De laatste jaren is het alleen maar minder geworden in die hele CAO ontwikkelingen en zeker voor de oudere werknemer wordt het er allemaal niet rooskleuriger op. Langer doorwerken etc..
  Als ze dit accepteren ben ik vakbondslid af, waar heb ik die dan immers nog voor nodig? Om de werkgevers te behagen?

 11. Als je nog geen 50 bent dan denk je waar hebben ze het over “Het wordt te zwaar” MAAR HET IS WEL ZO!!!!!
  De regels worden door jongeren gemaakt achter het bureau, maar de 55+ mogen het uitvoerenin de praktijk
  Schandalig om dit weer te veprlichten
  Laat men zelf de keuze maken zoals dat tot nu toe geregeld is

 12. Ik vind het een prima regeling, alleen merk ik wel dat het bij ons enorme problemen kan gaan geven doordat de meerderheid 55 plus is(ook hun tijd uitzitten) en dan tegen 3 30 plussers die dus de rest van de diensten mag gaan opvullen. Tegen de tijd dat ik 55 plus ben heb ik een burn out!
  Jammer dat daar niet naar wordt gekeken, want dit is geen uitzonderlijke situatie bij ons!

 13. Ze jagen ons allemaal voortijdig de WIA in als ze dit gaan doorzetten. Zijn ze in ieder geval wel verlost van de vergrijzing in de gezondheidzorg. Nu maar hopen of er tegen die tijd nog een WIA of een pensioen of nieuwe jonge aanwas is, want anders kunnen we een goede oude dag en de gezonheidzorg wel afschrijven

 14. Al vele jaren onregelmatig werken, alle diensten..!!
  Als je 55 jaar wordt,gaat het steeds moeilijker om te wisselen van nacht naar dagritme, echt waar.
  Dus meer regelmaat voor de oudere werknemer is zeer welkom en geeft veel plezier in je werk..!!

 15. Draai nog met regelmaat aantal nachtdiensten, alleen doordat mijn leidinggevende rekening probeert te houden met wat voor een ieder mogelijk is en hierdoor beter functioneerd. Resultaat… een blije werknemer die nog met veel plezier en liefde zijn werk doet.
  Wanneer het een verplichting is en niet meer een vrije keus hebben we in de toekomst alleen nog maar ongelukkige werknemers en veel ziekteverzuim.

 16. In de huidige CAO staat dat 55+ ers geen nachtdiensten meer hoeven te draaien als ze dat niet willen. Daar is een duidelijke reden voor! Het staat er niet voor niks!
  Dus vakbond: Het lijkt mij duidelijk dat hier voor jullie een schone taak ligt!
  Succes, Janny Mol, lid ABVAKABO

 17. Ik ben pas verhuisd naar Noordwolde Fr.
  Ik heb in 3 ziekenhuizen gesolliciteerd,maar wordt niet aangenomen op de afdeling CCU omdat ik boven de 55 jaar ben en geen nachtdiensten draai. (vls CAO ?)
  Gelukkig heb ik een goede baan in hetDiakonessenhuis in Utrecht waar ik geen nachtdiensten meer hoeft te werken. ans koren

 18. De bepalingen dat 55+ers geen diensten meer hoeven te draaien zijn niet zomaar tot stand gekomen. Cao onderhandelingen in het verleden hebben dit bewerkstelligd, iplv extra loon kwamen deze overeenkomsten tot stand. Dus eerder achter gebleven in loonontwikkeling en nu niet de daarvoor overeen gekomen afspraak ter compensatie.
  De huidige 55+ers worden op vele manieren genaaid, middenloon na pensioenering: pas de laatste jaren iets betere lonen maar die compenseren niet het jarenlange onder betaald zijn, ws langer doorwerken iplv eerder stoppen. Enkele jaren geleden loonbevriezing door invoering van de adv om collega’s aan het werk te houden werd opgelegd.enz.
  Je werkt 30 jaar in onregelmatige diensten, kijkt er naar uit dat je dat niet meer MOET maar zelf kunt bepalen of je daar mee doorgaat of niet waardoor je meer grip krijgt op je sociale leven en dan willen ze dit verworven recht van je afpakken, geen goed woord heb ik hiervoor over.
  Ik hoop echt dat de bonden dit niet zullen toelaten.
  Of er nog voldoende verpleegkundigen zullen zijn om eventueel aktie te voeren vraag ik me af, ik denk dat velen zullen afhaken in dit beroep en weinigen zullen instromen.

 19. Als de bonden dit pikken, overweeg ik echt om mijn lidmaatschap te beeindigen. Als je ons salaris tegenover bijv. dat van de politie zet is dat van ons maar een fooi. Wij hebben toch net zoveel recht op een goed salaris en een goede CAO. Wij hebben meer, maar zeker niet minder verantwoordelijkheid.
  En de werkomstandigheden zijn in de zorg vele malen groter.
  Wij moeten dit echt niet pikken.

 20. We kunnen niet ontkennen dat de vergrijzing een probleem is in de zorg. Ik weet dan ook niet wat de oplossing van dit probleem is. Ik vind wel dat nachtdiensten en avond/weekenddiensten apart geregeld kunnen worden. Misschien een afbouwschema wat betreft de nachtdiensten. Het ziekteverzuim zal alleen maar toenemen als de 55+ers nachtdiensten naar rato moeten blijven draaien.

 21. Laat oudere werknemers vanaf hun 55 ste afbouwen met een halve dag per jaar. Dan houden ze het langer vol en is meteen ruimte geschapen voor jongere werknemers.
  Bovendien kunnen de jongere werknemers gebruik maken van de ervaring van de ouderen en de oudere werknemers van de verfrissende ideeen van de jongere werknemers.
  Haal mensen die reeds in de vut zijn terug naar de werkvloer voor een of meerdere dagen.
  Verdeel de lasten over de totale bevolking en niet alleen over een bepaalde groep. Koppel het pensioen aan de betaalde premie. Dus minder jaren gewerkt hogere premie.
  Ten slotte: Heb respect voor de gevolgen van het ouder worden en gun mensen hun rust na jaren inzet.

 22. Nou dit is weer zoiets, waarmee ze de oudere werknemers mee uit de zorg jagen, of de ziektewet in als ze dit overkomt. Men vergeet vaak dat de oudere werknemers in de zorg dit zware werk vaak vanaf hun 17e jaar doen, meestal zijn het vrouwen, want mannen kiezen bij zulke verslechteringen al vaak eieren voor hun geld en zoeken een baan in het bedrijfsleven. Bah wat een slecht insteek van de ziekenhuizen (zacht uitgedrukt.

 23. Ik weet niet wat ik lees. Ben net een paar maanden 55 en zit sinds 1971 in he vak en ben dolblij met de veranderde arbeidsomstandigheden.
  Heerlijk om in mijn eigen bed te kunnen slapen na zoveel jaren nachtdienst gedaan te hebben.
  Ik stap zo uit het vak, als me dit overkomt.

 24. Managers die zelf nooit geen onregelmatige diensten hoeven te draaien beslissen dit zaken. Misselijk!!!
  De bonden moeten meer opspreken en opkomen voor een groep werknemers die jaren in de zorg gewerkt hebben.
  Maak het vak minder aantrekkelijk dan komen er vanzelf minder mensen bij in de zorg.
  Dat willen we toch niet.

 25. Eerst de leeftijdsuren afschaffen, dan de pensioenleeftijd verhogen en nu de ANW diensten weer terug. We zijn weer bijna terug bij af! En ik 47 jaar zal straks misschien wel tot mijn 70e door moeten werken? Dat ga ik echt niet redden hoor!
  Wat zou er een hoop veranderen als iedereen tot zijn/haar 50e gewoon lichamelijke arbeid verricht en pas vanaf zijn/haar 50e een zittend beroep ging doen. Dan zouden we allemaal werkend ons pensioen halen denk ik zo. Ideetje voor “de zittende” ministers?

 26. nou daar zijn we dan mooi klaar mee. weten ze wel hoe zwaar het is in de zorg en dan ook met name de nachten. en het doorwerken tot je 65e dan kan je zo zelf het verzorgingstehuiscq verpleeghuis in.
  niemand die je verplicht om door te werken naturlijk maar je zal maar kostwinner zijn.

 27. Geweldig toch. De ouderen mogen langer doorwerken, krijgen de kans om nog langer onregelmatige diensten te draaien (en daarmee extra verdiensten)en dus nog langer genieten van een heerlijk vak. Toch?
  Helaas zie ik dat zelf niet zo zitten. Tegen de 55 jaar en daarna krijgen veel collega’s toch wel danige lichamelijke klachten of problemen waardoor ze er al meer moeite mee gaan krijgen om de werkdruk van overdag aan te kunnen. Ga dan ’s nachts werken zou je zeggen. Maar ook dan blijkt de lichamelijke belasting voor de een meer dan de ander te zijn. Laat het dus aan de collega zelf over of die wel/niet de onregelmatige dan wel de nachtdienst wil en kan draaien. Ik vind het een verworven recht voor de 55 plussers om dit zelf te bepalen. Zet hem op.

 28. Wat is dit voorstel een slechte zaak!Bij alle personeelstekorten,die er nu al zijn,wordt eraan gedacht om van de ervaren krachten die wij nu nog kunnen inzetten,een uitputtingsslag te gaan vragen.Hoezo ziekte- verzuim verminderen?,dan moet je zeker niet gaan voorstellen om deze groep 55+-ers opnieuw nachtdiensten te laten draaien!

 29. Ben ik blij dat het bij de VV&T nog wel zo is dat je geen nachtdiensten meer hoeft te draaien want als dat veranderd ben ik zo weg uit de zorg en ik denk met mij vele 55 plussers. Avond en weekend diensten is best te doen maar de nacht is telkens zo`n zware overgang daar begin ik niet meer aan.

 30. Ik zal zeker gaan uitkijken naar een andere baan als ik na mijn 55e toch nog weekenddiensten en nachtdiensten moet gaan draaien. Er is nu al een groot tekort aan operatie assistenten . Als wij 55 plussers er nu de brui aan geven zal het inhuren van operatie assistenten via detacherings bureaux heel wat duurder worden dan de oude krachten handhaven met hun uitsluitingen van nacht en weekenddiensten.
  Schijn bedriegt dus dat het voordelig zou zijn de oudjes weer de nacht in te sturen.

 31. na jaren lang 7 nachten achtereen gewerkt te hebben, kun je 55+ de nachten uit, waardeer deze mensen niet door ze deze regeling af te pakken, maar door hun ervaring overdag te gebruiken om de jongeren te stimuleren dit vak in te gaan, zodat de ervaren krachten gezond kunnen door werken tot hun pensioen.

 32. Het NVZ vergaloppeert zich met deze inzet bij de CAO onderhandelingen. De zorg moet het juist hebben van de oudere werknemer, zolang jongere aanwas niet en masse toestroomt. Dat de vakbonden hun poot stijfhouden zonder daarbij in een of ander akelig compromis verzeild te raken! Lukt dat de bonden niet, overweeg ik serieus mijn lidmaatschap te beëindigen.
  Gezien de economische recessie sta ik niet te smeken om loonsverhoging. Ik ben bereid om in te leveren voor nu en omwille van de belangen voor de komende generatie(s). Maar van mijn 55+ verworvenheden, blijft het Nationaal Verziekend Ziekenhuisdirectoraat af. Ik zal niet aarzelen, mocht dit NVZ hun zin krijgen, het ziekteverzuim flink op te schroeven, omdat dit de enige manier is om je als individu te verweren, mocht het de bonden niet lukken.

 33. Ik werk in de psychitrie en ik ben de jongste 48 jaar,deze regeling is dit jaar afgeschaft ik val er niet in mijn collega`s wel als ik wil doe ik nachtdienst ik vind het echt zwaar jij alleen op 24 clèinten, gelukkig hebben we collega`s die vaste nacht diensten doen.

 34. Prima plan van Emmeke.
  Laat werknemers vanaf 55 vooral geen plicht meer hebben om ANW diensten te draaien. De gene die het wel aankunnen en willen, zijn hier nu ook vrij in laat dat zo.
  Ik kijk heel erg uit naar de 55, vooral geen nachtdiensten meer. Die vallen me nu al zwaar (49). Als de regeling wordt afgeschaft zie ik me echt genoodzaakt regelmatig werk te gaan zoeken. Ik wil wel gezond blijven. De regel afschaffen is gelijk aan zeer ervaren werknemers de zorg uit jagen!

 35. Waarom wordt het niet gelijk getrokken met andere medewerkers in de zorgverlening, verpleeg- verzorgingshuizen en thuiszorg. Daar hoeven de mensen na hun 55ste ook geen nachtdiensten meer te doen maar het is niet verboden voor mensen die dat wel graag willen,de juiste mensen op het juiste tijdstip.
  55 plussers hebben vaak hun portie nachtdiensten wel gedraaid als ze al ruim 35 jaar in de zorg zitten en geven graag het stokje over aan de jongere generatie.
  Wel moeten de mensen in deze settingende avonden en weekenden draaien en daar is mijn inzien niets mis mee.

 36. De ouderen moeten langer doorwerken. Ook de onregelmaatmoet blijven door duren. Omdat er amper jongere instroom is wordt dit alles op de oudere afgewenteld. Omdat er geen salaris inhaalslagen gemaakt worden zoals in onderwijs krijg je alleen nog maar leegloop. Gevolg zal zijn hoger ziekte verzuim. Degeen die onregelmatig wil blijven werken laat die dat doen en degeen die eht niet trekt stopt met de onregelmatigheid. Zo werkt iedereen wat hij aankan. We hebben niet allemaal een auto met chauffeur die ons koffertje draagt zoals de hogere heren en dames in Den Haag. Wordt vergeten dat het een zwaar lichamelijk beroep is.

 37. Het enige wat met deze maatregel wordt bereikt is een nog grotere leegloop van banen in de zorg!Veel oudere werknemers trekken de nachtdiensten nl. niet meer.
  Voorstel:laten de verantwoordelijken van dit voorstel eens een jaartje meelopen in nachtdiensten dan zullen ze niet meer de nacht- diensten voor 55+-ers overwegen!!

 38. Ik werk, als 55-jarige EVV-er, om het weekend 3 nachtdiensten. Dit bevalt mij prima, kan dan ook aan m’n dossiers werken terwijl ik daar overdag of ’s avonds vaak niet aan toe kom. Ik vind dat ieder voor zich moet uitmaken wanneer hij/zij wil werken. Een evenwichtig team is dan samengesteld uit gemotiveerde mensen, die op deze manier het beste uit zichzelf kunnen halen.

 39. Werk al jaren als vaste nachtdienst. Bevalt mij prima ondanks mijn leeftijd (59)
  Er zijn velen die wel vaste nacht of avonddiensten willen draaien. Werkgevers zien dat niet zitten. Lijkt mij wel een oplossing en ook passend bij het levensfasebeleid. Flexibelere werktijden en contracten helpen ook.

 40. De zorg zal de komende jaren afhankelijk zijn van veel oudere werknemers want er zijn zo weinig jongeren……dus is het een stukje zelfbescherming van de werkgevers om de oudere werkgevers niet te ontzien, misschien is het van de andere kant een idee om meer mensen te BELONEN!!! en dan niet voor iedereen de salarissen omhoog maar vooral voor de mensen in de directe zorg, die salarissen verhoog je door de ORT te verhogen, meer salaris voor de ANW diensten, stimulans voor jonge vitale mensen om hun salaris in die moeilijkere diensten omhoog te kunnen krijgen en voor die ouderen hoeft die ORT niet meer zonodig, die willen gewoon blijven werken en dat vol kunnen blijven houden ook fysiek, die willen na veertig jaar onregelmatig werken wel eens gewoon regelmaat, want dat is goed voor hen. Straf niet de ouderen……beloon de jeugd, zul je eens zien hoe er om die nachtdiensten wordt gevochten!!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.