Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

6 vragen over de Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep... het houdt de gemoederen flink bezig. Wat moet jij als verpleegkundige weten? Hier vind je een aantal praktische vragen mét antwoorden over de Mexicaanse griep.
6 vragen over de Mexicaanse griep

1. Wat is er precies aan de hand?
De WHO heeft fase 6 afgegeven voor de Nieuwe Influenza A (H1N1). Dit betekent dat er officieel wereldwijd sprake is van een grieppandemie, met verspreiding op meerdere continenten. Ook in Nederland zien we een toename van het aantal besmettingen. Nederlandse instellingen bereiden zich koortsachtig voor op het virus. Nóg verdere verspreiding en verandering van het virus waardoor het pathogener wordt is tenslotte niet uitgesloten.

2. Ik ben net naar Mexico geweest, ik kan dan zeker niet zomaar aan het werk gaan?
Nee! Wees waakzaam en bel even met je leidinggevende of bedrijfsarts. Want wanneer je aldaar in de gezondheidszorg hebt gewerkt of daar direct in contact bent geweest met patiënten met Nieuwe Influenza A (H1N1), mag je sowieso een weeklang geen contact met patiënten in je ‘eigen’ land hebben. Ben je in Mexico op vakantie geweest en werk je in een gezondheidsinstelling met ernstig immuungecompromiteerde patiënten (zoals hemato-oncologische, transplantatie- en met chemotherapie behandelde patiënten), dan wordt hetzelfde geadviseerd. Kortom: overleg met je leidinggevende over wat te doen en ga zeker niet zomaar aan het werk.

3. Hoe kan het griepvirus worden overgedragen?
De griepvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop, zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden.

4. Wat moet ik doen wanneer zo’n patiënt bij mij op de afdeling komt?
Dit zal niet heel snel gebeuren: een patiënt die serieus verdacht wordt van besmetting met het influenzavirus wordt zoveel mogelijk thuisgehouden. Zo is de kans op besmetting met anderen het kleinst. Komt een patiënt tóch op jouw afdeling terecht, dan moet de (verdachte) patiënt in strikte isolatie verpleegd worden, dus een afsluitbare éénpersoonskamer voor de eerste beoordeling en een afsluitbare éénpersoonskamer met sluis op de verpleegafdeling of ICU. Ook is het belangrijk dat hij op de hoogte wordt gebracht van hand- en hoesthygiëne en, als dat mogelijk is, een chirurgisch mond-neusmasker draagt. Beperk contact van de patiënt met derden zoveel mogelijk. Vlamingen kunnen meer tips vinden op de website van het NVKVV.

5. Zijn ziekenhuizen al bezig met maatregelen?
Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft in ieder geval een isolatiekamer klaar staan en kan snel meerdere kamers vrij maken. Het Kennemer Gasthuis in Haarlem heeft zelf een meldplicht ingesteld voor verpleegkundigen die in Mexico zijn geweest. Alle Belgische besmettingsgevallen van de griep worden opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter in Brussel. Sint-Pieter is het referentieziekenhuis voor de opvang van zeer besmettelijke ziekten. Alle patiënten verblijven aldaar in een afgezonderde kamer met negatieve druk, ‘Zodat de kans op overdracht van het virus tot het uiterste minimum beperkt is,’ aldus het ziekenhuis.

6. Hoe veilig zijn beschermende middelen als mondkapjes et cetera?
Alle soorten maskers helpen een beetje. De effectiviteit van maskers is afhankelijk van de pasvorm, het soort influenzavirus, en de mate en wijze van het gebruik. Bij alle maskers geldt dat hoe beter de pasvorm is, des te beter de bescherming is. Goede persoonlijke hygiëne vermindert de kans op een besmetting sowieso. Eerder is aangetoond dat mensen die hun handen vaak wassen minder kans hebben op het oplopen van griep. Handen wassen of desinfecteren is daarom minstens zo belangrijk als het dragen van een masker!

> In tijden van Mexicaanse griep werkt Nederland met nationale draaiboeken. Die zijn in 23 regio’s uitgewerkt door bureaus voor Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen samen met onder meer GGD’en, ziekenhuizen en huisartsen. De draaiboeken kun je hier downloaden via de website van het RIVM > thema’s > nieuwe influenza. Vlamingen kunnen terecht op de website van het Interministerieel Commissariaat Influenza op www.influenza.be.
>Lees ook de blog van verpleegkundige Sandra: ‘Mexicaanse griep in mijn ziekenhuis’> 3 mei 2009

Bronnen: RIVM/WIP/V&VN/NVKVV – Met dank aan mevrouw Thea Daha, ziekenhuishygiënist van de landelijke Werkgroep Infectie Preventie (WIP), LUMC, Nederland.
Tekst: redactie Nursing, Nienke Berends

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.