Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook ’60-minner’ beweegt te weinig in ziekenhuis

Niet alleen 60-plussers, maar ook jongere volwassenen bewegen te weinig in het ziekenhuis. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het LUMC.
verpleegkundigen mobiliseren patiënt
Jong of oud: alle patiënten moeten meer bewegen in het ziekenhuis.

Dat ouderen nauwelijks fysiek actief zijn tijdens een ziekenhuisopname, was al bekend. Leidse onderzoekers hebben vastgesteld dat dit net zo goed geldt voor volwassen patiënten jonger dan 60 jaar. Patiënten gaan slechts op de helft van de dagen zelfstandig naar het toilet, en maar eens in de drie dagen lopen ze een rondje door hun kamer of eten ze buiten het bed. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Verschillen tussen jong en oud

In vergelijking met de jongere deelnemers aan het onderzoek, hadden de 60-plussers gemiddeld een hoger BMI, deden ze voorafgaand aan de opname minder aan sport en was een operatie vaker de reden voor opname. Ondanks die verschillen bewogen beide groepen te weinig tijdens hun ziekenhuisopname. Dat feit kan niet verklaard worden door bijvoorbeeld verschillen in de reden voor opname, de opnameduur of het geslacht van de patiënt, zo bleek uit statistische analyses.

Uit bed, in de benen: dit kun je als verpleegkundige doen om je patiënt meer te laten bewegen tijdens de ziekenhuisopname.

Oefeningen op ziekenhuis-tv

De meeste patiënten gaven aan dat ze goed geïnformeerd waren over bewegen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. De oudere patiënten hadden echter wel vaker behoefte aan informatie over fysieke activiteit na ontslag, dan de jongere patiënten. Bijna de helft van de deelnemers gaf aan dat ze een oefenprogramma via de ziekenhuis-tv zouden waarderen.

De onderzoekers concluderen dat beweegprogramma’s in ziekenhuizen zich niet alleen moeten richten op oudere patiënten. Voor elke patiënt zou afzonderlijk gekeken moeten worden hoe hij of zij het beste geïnformeerd en gemotiveerd kan worden om voldoende te bewegen.

Het onderzoek

In totaal deden 336 patiënten mee aan het onderzoek. Alleen patiënten die langer dan drie dagen opgenomen waren, mochten meedoen. Gemiddeld vulden ze de vragenlijst in rond de zevende opnamedag. De resultaten werden in april 2018 gepubliceerd in het tijdschrift Physiotherapy Theory and Practice.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.