Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

62-jarige haalt diploma verzorgende ig

Hannie Nijkamp-Roskam verloor haar baan als kok en schoolde zich om naar verzorgende.
62-jarige haalt diploma verzorgende ig
Foto: Nova College

Daarvoor begon ze op haar 59e aan de driejarige opleiding verzorgende ig bij het Nova College. ‘Collega’s verklaarden me voor gek, maar mijn leeftijd blijkt een voordeel te zijn.’ De oudste student van het Nova College ontving donderdag haar diploma. Ze kan meteen aan de slag bij woonzorgcentrum Schoterhof van Stichting SHDH in Haarlem-Noord. Hannie werkt tien jaar als kok in woonzorgcentrum Molenburg, net als Schoterhof onderdeel van Stichting SHDH, als ze hoort dat de keuken gaat sluiten. Kleinschalig wonen is de nieuwe norm in de ouderenzorg en daarin past geen centrale keuken meer. ‘Een klap was het. Op die leeftijd kijk je al met een schuin oog naar je pensioendatum. Nu, drie jaar verder, werk ik als leerling-verzorgende en denk ik niet meer aan stoppen. Ik vind het veel te leuk.’

Eerder werd bekend dat 50-plussers maar weinig kans maken op een baan in de zorg. Lees meer >>

SHDH stelde Hannie voor om te scholen naar het beroep van verzorgende ig. Sonja Schoneveld, medewerker Deskundigheidsbevordering: ‘Wij hebben behoefte aan leerling-verzorgenden en we zagen Hannie liever niet op straat belanden. We hebben met haar besproken wat ze wilde, kon en wat mogelijk was. Wij dachten dat Hannie als verzorgende een meerwaarde zou kunnen zijn voor onze cliënten en het werk wel in de vingers zou krijgen.’

Geen docent maar leerling

Hannie volgde de bbl-opleiding Verzorgende-IG waarbij ze vier dagen werkte in Schoterhof en één dag les volgde. De gemiddelde leeftijd van studenten van deze opleiding is 20 jaar, maar dat was geen probleem voor Hannie. Ze zag de lol van de situatie wel in. ‘Ik hoorde gewoon bij die meiden en ik hou van een lolletje. Even de boel op zijn kop zetten. En ik ben bij de tijd, hè. Met een laptop, een mobiel, en ik app dus dat was het probleem niet. Vaak werd ik aangezien voor docent en als ik zei dat ik leerlinge was, zag je mensen toch even kijken. Ze zullen wel gedacht hebben: die arme bejaarde denkt dat ze leerlinge is, er is een steekje los!’, lacht Hannie.

Leeftijd een voordeel

‘De planning en organisatie van huiswerk en toetsen was wel een dingetje’, zegt ze. ‘Zorgen dat je niet achterloopt, want dan red je het niet meer. En die toetsen, daar zag ik altijd zo tegenop maar ik heb altijd alles gehaald. Dankzij de steun van mijn man, hij geloofde heel erg in me.’ In de ouderenzorg is haar leeftijd een voordeel merkt Hannie. ‘Mijn opleiding begon ik op de afdeling Psychogeriatrie, dat is pittig maar daar heb ik geleerd om binnen te komen bij mensen, in hun hart. Wat je geeft, krijg je terug. Bovendien breng ik levenservaring mee, cliënten voelen dat.’

Blije bewoners

Meneer Otte en mevrouw Pel wonen, ieder afzonderlijk, in Schoterhof. Zij vinden het prettig dat hun verzorgende al meer gezien heeft in het leven. Mevrouw Pel: ‘Sommige zijn net zo oud als mijn kleinkinderen en bij zoiets als douchen is het dan toch fijner als Hannie helpt. En met haar praat ik makkelijker, ze ligt mij wel.’ Meneer Otte: ‘Ze heeft altijd een zonnig humeur en ze begrijpt ons gewoon beter. Respect hoor, dat ze weer is gaan leren tussen al die jonge meiden. Ik heb het zelf ook gedaan toen ik die leeftijd had.’

Diploma

Dat ze over nu haar diploma heeft, voelt nog onwerkelijk. ‘Ik ga het gewoon doen en dan zie ik het wel, dacht ik altijd. Collega’s verklaarden me voor gek dat ik op mijn leeftijd er nog aan ging beginnen. Maar weet je, de tegenslagen in mijn leven hebben me sterker gemaakt. Ik heb genoeg gezien en gehoord in het leven, daarom wil ik financieel onafhankelijk zijn. Ik krabbel gewoon weer op.’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.