Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

’62 locaties acute verloskunde is voldoende’

Om de 45-minutennorm voor acute verloskundige zorg te halen, moet deze zorg op minimaal 62 locaties in ons land worden aangeboden. Dat is een belangrijke conclusie uit een onderzoek van adviesbureau Plexus.

De onderzoekers vergeleken diverse scenario’s met elkaar en beoordelen het scenario van 24/7 acute verloskundige zorg op de huidige 91 locaties als niet realistisch. In dit scenario zijn er grote tekorten aan specialisten en obstetrie- en gynaecologieverpleegkundigen. Dit scenario lijkt daarmee niet realistisch. Een goede doordachte regionale inrichting is van belang om die 45-minutennorm te borgen. Op 62 locaties bedraagt de reistijd gemiddeld 34 minuten en blijft daarmee binnen de vastgestelde norm van 45 minuten.

 

Complicaties

Pauline Nieuwenhuizen, voorzitter V&VN VOG zegt niet tegen concentratie te zijn, mits er een goede spreiding van zorg is en er geen ‘witte vlekken’ ontstaan in de toegang tot goede perinatale zorg. ‘Deze garantie lijkt momenteel ver te zoeken. Steeds meer streekziekenhuizen geven aan de afdeling verloskunde te gaan sluiten. Het gevolg is dat aanrijtijden naar ziekenhuizen voor zwangeren in bijvoorbeeld in Dokkum, Meppel, Den Helder en Zevenaar dusdanig lang worden dat de kans op complicaties bij acute zorg toeneemt. Dit geldt voor alle zwangeren, ook de zwangeren onder begeleiding van de gynaecoloog.”

 

Bron: V&VN

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.