Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

7 tips bij het aangeven van agressie

Het liefst krijg je er nooit mee te maken: aangifte doen van agressie in het ziekenhuis. Komt het er toch een keer van, dan kun je gebruik maken van de vernieuwde handreiking 'Aangifte doen bij de politie' van Veiligezorg.
1-vuist-272x272.jpg

De nieuwe handreiking is makkelijker leesbaar. En sinds juli 2016 kun je de status van de aangifte zelf bijhouden door in te loggen met je DigiD.

‘Het op de hoogte houden van de stand van zaken ging vaak mis’, aldus Peter Peerdeman, senior adviseur van Veiligezorg. ‘Dat was de taak van het OM. Dit werd vaak vergeten. En wanneer je niets hoort na je aangifte, of veel te laat, dan nodigt dat ook niet uit om een volgende keer weer aangifte te doen.’

Tips uit de handreiking Aangifte doen bij de politie:

  1. Je hoeft niet per se zelf aangifte te doen. Je werkgever kan dit ook namens jou doen.
  2. Je kunt op elk politiebureau in Nederland aangifte doen.  Zo zou je bijvoorbeeld in Zwolle aangifte kunnen doen van een strafbaar feit in Eindhoven.
  3. Zeg bij het politiebureau dat je aangifte gaat om een ‘veilige publieke taak (VPT)’. Je wordt dan sneller geholpen.
  4. Gaat het om diefstal of vernieling? Dan kun je ook online aangifte doen via politie.nl/aangifte. Let op: Dit kan niet bij persoonlijk leed zoals belediging en mishandeling.
  5. Laat de beveiliging van je ziekenhuis weten dat je aangifte hebt gedaan. Zo kunnen beveiligers beter inschatten wat zij moeten doen bij agressie. Je bent trouwens niet verplicht om dit door te geven.
  6. De dader kan je adres zien in de aangifte of getuigeverklaring. Je kunt dit voorkomen door een ander adres in te vullen, bijvoorbeeld dat van het ziekenhuis. Dit heet: ‘domicilie kiezen’. Geef dit aan bij je aangifte.
  7. Bang voor wraak na de aangifte? Volgens Veiligezorg gebeurt dit zelden. Bij navraag onder zo’n 40 ziekenhuizen meldde 1 ziekenhuis een negatieve reactie na aangifte. De dader stopte direct toen hij hierop werd aangesproken.

Veiligezorg is een initiatief van StAZ (Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen) en SoFoKleS, het Sociaal Fonds voor de Kennissector.

Aanpak agressie in de zorg onvoldoende
De helft van het verzuim in de zorg wordt veroorzaakt door agressie en geweld. Toch blijft de bestrijding ervan achter.
Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.