Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

7 vragen aan: Elbert Dijkgraaf van SGP

In de aanloop naar de verkiezingen op woensdag 12 september legt Nursing prangende vragen voor aan zorgwoordvoerders. Vandaag: Elbert Dijkgraaf van SGP.

– Waarom moeten verpleegkundigen op uw partij stemmen?
In de zorg zijn dagelijks honderdduizenden mensen actief om zich in te zetten voor anderen. Zij behoren daarvoor voldoende waardering te ontvangen. Helaas ontbreekt het daar echter nogal eens aan. Dat moet en dat kan anders, vindt de SGP. De tijd die zorgmedewerkers kwijt zijn voor administratieve handelingen, wil de SGP drastisch verminderen. Het gaat in de zorg niet alleen om aantoonbare kwaliteit, maar ook om de door de cliënt ervaren kwaliteit. Laat zorgmedewerkers daarom weer zórgmedewerkers zijn. Mensen die ‘met de handen aan het bed’ staan, moeten marktconform beloond worden, zodat de verzorgende beroepen weer aantrekkelijker worden. De SGP wil zich ook met woord en daad inzetten voor de versterking van de zorg dichtbij mensen in de buurt. Om dat te bereiken, wil de SGP de wijkverpleegkundige weer een belangrijke rol geven in het zorgstelsel.

– Is uw partij voor of tegen marktwerking in de zorg en waarom?
De SGP vindt marktwerking alleen verantwoord als duidelijk is dat publieke belangen, zoals kwaliteit, toegankelijkheid, continuïteit en betaalbaarheid goed geborgd zijn. De overheid heeft daarin een belangrijke rol en moet blijven sturen op prikkels om de kwaliteit, innovatie, transparantie en efficiëntie van de zorg te bevorderen.

– Wat gaat u doen om de zorg veiliger te maken (vooral voor het personeel)?
Er zijn heel wat spoeddebatten gevoerd over het onderwerp van geweld tegen hulpverleners en geweld tegen werknemers. De aandacht daarvoor is terecht. Personeel in de zorg verdient alle mogelijke steun. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld doordat zorginstellingen hun personeel trainen, maar ook aangifte doen bij agressie en geweld.

– Hoe denkt u over doorwerken tot hoge leeftijd in zware beroepen?
Alleen als kansen toenemen en groot genoeg zijn, kan de AOW leeftijd omhoog. Daarom investeert de SGP fors om langer werken voor ouderen mogelijk te maken. Er wordt stevig ingezet op bijscholing en omscholing. Om mensen met de zogenaamde ‘zware beroepen’ langer te kunnen laten werken, wordt werk gemaakt van sterk verbeterde arbeidsomstandigheden. De sociale partners kunnen daarover nadere afspraken maken bij de CAO-onderhandelingen. Werkgevers die iemand met een kwetsbare arbeidspositie in dienst nemen, krijgen een bonus die wordt uitgesmeerd over meerdere termijnen. Daarbij wordt de bonus hoger naarmate de werknemer langer in dienst is. Dat biedt een stimulans voor bedrijven om mensen duurzaam aan het werk houden. Indien nodig zet de SGP extra beleid in om voldoende kansen te realiseren.

– Wat is uw mening over de inzet van buitenlandse verpleegkundigen in Nederlandse zorginstellingen?
De SGP wil daar terughoudend mee omgaan.

– De overheid is samen met CVZ bezig met bezuinigingen op wondzorghulpmiddelen. Hoe ver mogen deze bezuinigingen gaan?
De SGP denkt allereerst dat er nog een wereld te winnen is als werk gemaakt wordt om spillage in de zorg tegen te gaan. Dat kan bijvoorbeeld door de farmaceutische industrie en producenten van verbandmiddelen met de apothekers afspraken te laten maken over kleinere verpakkingen. Dat kan ook meer door dure geneesmiddelen voortaan meer in verschillende verpakkingsvormen te registreren, zodat de aflevering van de geneesmiddelen aan de patiënt precies op maat plaatsvinden. Dit levert lagere kosten, minder spillage en verbetering in kwaliteit van zorg op.

– Wat is uw visie op de nieuwe beroepsprofielen die dit jaar zijn gepresenteerd door V&V2020?
De SGP is positief over de nieuwe beroepsprofielen die dit jaar gepresenteerd zijn, omdat daarmee recht wordt gedaan aan zorgprofessionals op alle niveaus.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.