Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

7 vragen aan: Hanke Bruins Slot van CDA

In de aanloop naar de verkiezingen op woensdag 12 september legt Nursing prangende vragen voor aan zorgwoordvoerders. Vandaag: Hanke Bruins Slot van CDA.

– Waarom moeten verpleegkundigen op uw partij stemmen?
Mede door de inzet van oud-verpleegkundige Sabine Uitslag van het CDA zijn er een aantal belangrijke zaken gerealiseerd in het belang van de verpleegkundige beroepsgroep. Verpleegkundig specialisten en physician assistants mogen nu zelf voorbehouden handelingen verrichten en medicijnen voorschrijven. Dit vergroot de carrièremogelijkheden aan het bed en biedt een oplossing voor het personeelstekort in de zorg. Verder heeft het CDA de afgelopen jaren gepleit voor meer inspraak van verpleegkundigen en verzorgenden op bestuursniveau van de instelling. Op veel plaatsen zien we een Verpleegkundige & Verzorgende Adviesraad (VAR) ontstaan. Onder regie van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten is eindelijk gestart met het terugdringen van overbodige regels in de zorg. Dit jaar zijn 28 experimenten van start gegaan waarin zorginstellingen verschillende regels afschaffen. Als blijkt dat dit een succes is, zal worden overgegaan tot het afschaffen van de betreffende regels. De minutenregistratie is wat het CDA betreft iets dat echt tot het verleden behoort. Onze verpleegkundigen en verzorgenden kunnen hun tijd beter besteden aan datgene waar ze goed in zijn en wat ze graag doen: het helpen van mensen die de zorg hard nodig hebben. De komende jaren wil het CDA deze lijn doortrekken. Overbodige regels moeten verder worden teruggedrongen. Daarbij staat vertrouwen in onze verpleegkundigen en verzorgenden centraal. Daarnaast moet er meer ruimte komen voor wijkverpleegkundigen; hiermee komt de zorg dichterbij de mensen.

– Is uw partij voor of tegen marktwerking in de zorg en waarom?
Het CDA is voor een ondernemende zorgsector, waar de zorg voor de patiënt centraal staat. In de AWBZ zorg betekent dit dat (alleen) bij het CDA de zorg een verzekerd recht blijft en iedereen in Nederland heeft dezelfde rechten op zorg. Dit is niet verschillend per gemeente en zal geen voorziening worden. En in de AWBZ is er geen enkele sprake van marktwerking. In de curatieve zorg zijn er wel marktprikkels geïntroduceerd; de zorgverzekeringswet waarbij elke Nederlander de verzekering kan kiezen die hij/zij wil, het b-segment waarin zorgverzekeraars met zorgaanbieders kunnen onderhandelen over de beste prijs/kwaliteitverhouding. We hebben gezien dat deze twee prikkels leiden tot meer patiëntgerichte zorg, en voor goedkopere behandelingen. Dit alles gebeurt binnen hele duidelijke afspraken en heel veel publieke randvoorwaarden. Zo moet elke Nederlander zich verzekeren en moet elke verzekeraar iedereen accepteren als het gaat om de basisverzekeraar. Er mag ook niet langer worden gedifferentieerd naar oud/jong, rijk/arm of ziek en gezond. De overheid stelt vast wat er in het basispakket zit. We kunnen dan ook eigenlijk niet spreken van marktwerking, want geen enkele ondernemer zou met deze voorwaarden een winkel openen/onderneming starten. Marktprikkels zijn dan ook geen doel, maar een middel om de zorg patientgerichter te maken. Waar verkeerde prikkels liggen moeten deze worden aangepakt.

– Wat gaat u doen om de zorg veiliger te maken (vooral voor het personeel)?
Iedereen heeft recht op een veilige werkplek. En het is niet goed om te zien en te horen dat zoveel hulpverleners last hebben van agressiviteit (verbaal en fysiek) op het werk. Soms hoort het bij het ziektebeeld van patiënten, soms is de situatie zo dat mensen overmand raken door emoties en uit de bocht vliegen, maar soms is het een vorm van agressiviteit die tegenkomen op straat, rondom en tijdens evenementen. Dit kunnen we niet tolereren. Daarom worden de volgende maatregelen getroffen: elke werkgever moet in haar beleid aangeven wat zij doet aan de veiligheid van haar medewerkers, werknemers mogen anoniem aangifte doen, bijvoorbeeld via de postcode van de werkplek en er moet hard gewerkt worden aan meer kennis hoe met agressiviteit om te gaan. 

– Hoe denkt u over doorwerken tot hoge leeftijd in zware beroepen?
Het CDA vindt dat er goed naar de zware beroepen moet worden gekeken in het kader van de verhoging van de AOW leeftijd. Het CDA is zich bewust van het gewicht van deze discussie. Het CDA wil echter geen aparte regeling voor zware beroepen. Hierbij verzand je namelijk onvermijdelijk in discussies over de precieze definitie van zware beroepen. Dit is geen vruchtbare discussie. Hierop is ook geen goed antwoord mogelijk. Het CDA vindt dat mensen die een zwaar beroep uitoefenen door scholing na verloop van tijd een lichter beroep kunnen gaan doen. De overheid dient de hiervoor benodigde omscholing, in samenspraak met de sociale partners, ook te faciliteren. Hierbij zou bijvoorbeeld gebruik kunnen worden gemaakt van de bestaande O&O fondsen. Hier zit een fors bedrag van ruim EUR 500 mln in. Dit verloopt nu nog vooral via de eigen branche. Sectoren met zware beroepen zouden meer gebruik moeten kunnen van de O&O fondsen van lichtere beroepen.

– Wat is uw mening over de inzet van buitenlandse verpleegkundigen in Nederlandse zorginstellingen?
We hebben ontzettend veel mensen nodig in de gezondheidszorg. De berekeningen lopen uiteen, maar we zullen in de toekomst 4 a 500.000 mensen nodig hebben in de zorgsector. De overheid zet daarom in op het aantrekkelijk maken van de zorg onder studenten, scholieren en zij-instromers. Toch zal dat waarschijnlijk niet voldoende zijn. Wanneer we kiezen tussen voldoende handen aan het bed en dat doen we, dan zullen we ook naar andere manieren moeten kijken naar voldoende zorgpersoneel. Technische innovatie kan helpen, maar zal nooit mensen kunnen vervangen. We moeten dan ook kijken naar werknemers uit het buitenland, naar kennisimmigranten. Belangrijk hierbij is dat de taalbarrière wordt overbrugd en er goed wordt gekeken naar de kwalificaties. Zorg is uiteindelijk mensenwerk en goed teamwork. Binnen dit kader moeten we naar alle mogelijk oplossingen kijken.

– De overheid is samen met CVZ bezig met bezuinigingen op wondzorghulpmiddelen. Hoe ver mogen deze bezuinigingen gaan?
De bezuinigingen mogen nooit verder gaan dan de medische noodzakelijkheid en wat mensen kunnen dragen. De solidariteit in ons systeem is een goot goed en we moeten hard werken om deze te behouden. De gezondheidszorg moet daarom betaalbaar blijven en dat vraagt soms om lastige keuzes. Maar betaalbare zorg, en daarmee toegankelijke zorg voor iedereen is daarbij ons doel. Daarom moeten we blijven werken aan kwaliteit en scherp kijken naar wat medisch noodzakelijk is en wat niet. Doel: kwaliteit, medisch noodzakelijke zorg voor iedereen betaalbaar en dus bereikbaar.

– Wat is uw visie op de nieuwe beroepsprofielen die dit jaar zijn gepresenteerd door V&V2020?
Fantastisch! Sabine Uitslag heeft zich afgelopen jaren sterk gemaakt voor de beroepsprofielen. Het CDA vindt het een goede zaak dat er meer onderscheid komt tussen de niveaus van verzorgenden en de twee niveaus van verpleegkundigen. Het is ook een goede zaak dat dit in samenspraak met verzorgenden en verpleegkundigen besloten is. Duidelijkheid en carrièreperspectief zijn van groot belang. Als er meer carrière gemaakt kan worden aan het bed, betekent dat meer uitdaging voor de medewerker en uiteindelijk betere zorg voor de cliënt.

Lees meer ‘7 vragen aan’ in het dossier Verkiezingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.