Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

7 vragen aan: Joël Voordewind van ChristenUnie

In de aanloop naar de verkiezingen op woensdag 12 september legt Nursing prangende vragen voor aan zorgwoordvoerders. Vandaag: Joël Voordewind van ChristenUnie.
7 vragen aan: Joël Voordewind van ChristenUnie

– Waarom moeten verpleegkundigen op uw partij stemmen?
Wij zijn een partij die wil luisteren naar wat er speelt op de werkvloer. Verpleegkundigen werken hard en zijn ontzettend betrokken bij patiënten. Daarom kiest de ChristenUnie ervoor om de cao voor mensen die in de zorg werken niet op de 0-lijn te zetten. Wij zijn eerlijk over de stijgende kosten in de zorg. We kunnen niet anders dan van iedereen een hogere eigen bijdrage vragen. Maar we willen de hoge kwaliteit die ons zorgstelsel heeft graag behouden. Wij vertrouwen erop dat verpleegkundigen goed werk verrichten. Er zijn te veel regels in de zorg. Dit kan stukken minder. Op het congres van de ChristenUnie is een motie aangenomen om de regeldruk met 50 procent te verminderen. Hier gaan we voor: niet frustreren, maar motiveren. Verpleegkundigen mogen niet gedwongen om mee ter werken aan abortus of euthanasie. Juist een geloof kan mensen bijzonder inspireren om in de zorg aan de slag te gaan. De ChristenUnie komt op voor gewetensvrijheid en geloofsvrijheid

– Is uw partij voor of tegen marktwerking in de zorg en waarom?
Voor de ChristenUnie staat de zorg centraal, niet de markt. In ons zorgstelsel zitten behoorlijk wat financiële prikkels die prijzen en volume opdrijven. Dit wil de ChristenUnie veranderen. Om de zorg betaalbaar te houden moeten we stoppen met het betalen per verrichting. De verhouding tussen kwaliteit en kosten (hoeveel waarde voegt (een) zorg(aanbieder) toe per euro) is de nieuwe basis voor bekostiging. Ook is de ChristenUnie tegen winstuitkeringen van zorgaanbieders aan aandeelhouders. Deze passen niet bij het karakter van de zorg.

– Wat gaat u doen om de zorg veiliger te maken (vooral voor het personeel)?
De ChristenUnie steunt het initiatief van GGZ-verpleegkundigen die een petitie zijn begonnen om de agressie in hun werk terug te dringen. Het aantal agressie-incidenten moet omlaag en daar mogen best concrete doelen voor gesteld worden. Een stap vooruit zou zijn dat er wettelijke eisen gesteld kunnen worden aan de responstijd van de crisisdienst. Psychiatrische hulp moet sneller ter plekke zijn. Dan worden hulpverleners en omgeving minder lang geconfronteerd met agressie.

– Hoe denkt u over doorwerken tot hoge leeftijd in zware beroepen?
We leven steeds langer in goede gezondheid. De levensverwachting zal de komende decennia stijgen met zo’n 3,5 jaar. Dit is een zegen, maar het stelt ons ook voor financiële keuzes. De kosten van de AOW nemen steeds meer toe. De ChristenUnie wil deze rekeningen niet vooruit blijven schuiven. We zullen langer moeten doorwerken. Van iedereen zal hierom een bijdrage worden gevraagd. Mensen met een zwaar beroep zullen ook langer moeten doorwerken, maar dat vraagt wel om een beter en leeftijdsbewust personeelsbeleid. Samen met de sociale partners moeten wij er voor zorgen dat er echt meer mogelijkheden ontstaan om op een gezonde manier langer door te werken.

– Wat is uw mening over de inzet van buitenlandse verpleegkundigen in Nederlandse zorginstellingen?
Personeelstekorten in zorginstellingen moeten in de eerste plaats worden aangepakt door meer artsen en verpleegkundigen in eigen land op te leiden. Inzet van mensen uit verre landen lijkt vaak een makkelijke oplossing maar geeft door grote cultuur, taal- en opleidingverschillen veelal grote problemen.

– De overheid is samen met CVZ bezig met bezuinigingen op wondzorghulpmiddelen. Hoe ver mogen deze bezuinigingen gaan?
Als het gaat om bezuinigingen op hulpmiddelen, dan kiest de ChristenUnie voor het toepassen van ‘gepast gebruik’. Op dit gebied is er al een convenant gesloten en dit is een goede stap in de eerste richting. Artsen moeten worden gestimuleerd om niet meer zorg voor te schrijven dan nodig. Als de weg van gepast gebruik goed aanslaat dan is de discussie over de grote van het pakket achterhaald, maar daarvoor is het wel nodig dat we moeten accepteren dat voor de één product a wel vergoed wordt en voor iemand anders hetzelfde product niet.

– Wat is uw visie op de nieuwe beroepsprofielen die dit jaar zijn gepresenteerd door V&V2020?
Er zitten hele interessante kanten aan de nieuwe beroepsprofielen, het is erg mooi dat er nagedacht is om de beroepsprofielen van de verpleegkundigen toekomst bestendig te maken. De ChristenUnie staat achter het versterken van de positie van de verpleegkundig specialist.

Lees meer ‘Zeven vragen aan’ in het dossier verkiezingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.