Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

7 vragen aan: Linda Voortman van GroenLinks

In de aanloop naar de verkiezingen op woensdag 12 september legt Nursing prangende vragen voor aan zorgwoordvoerders van verschillende partijen. Vandaag: Linda Voortman van GroenLinks.
7 vragen aan: Linda Voortman van GroenLinks

– Waarom moeten verpleegkundigen op uw partij stemmen?
GroenLinks zet mensen die zorg nodig hebben en die werken in de zorg centraal. GroenLinks investeert in werken in de zorg, in meer collega’s, maar ook in meer kwaliteit. Naast dat er meer banen in de zorg moeten komen, zet GroenLinks zich ook in voor eer taakherschikking, meer vertrouwen in professionals en minder bureaucratie. Verpleegkundigen verdienen ons vertrouwen en kunnen taken overnemen van artsen. Dat maakt het werk leuker en afwisselender en zorgt voor meer carrièremogelijkheden. De voorstellen van GroenLinks zorgen ervoor dat de komende jaren 135.000 collega’s meer in de zorg aan de slag kunnen. We hebben de professionals in de zorg hard nodig en daarbij past voor GroenLinks geen nullijn voor het inkomen of het inkorten van opleidingen.

– Is uw partij voor of tegen marktwerking in de zorg en waarom?
Een overgang naar een ander stelsel zal veel tijd en geld vergen en zal een beroep doen op de menskracht in de zorg. En dat terwijl we juist meer mensen op de werkvloer nodig hebben. Niet meer managers en kantoorpersoneel, maar meer handen aan het bed. Daarom wil GroenLinks nu liever inzetten op het weghalen van prikkels die uitdagen tot meer behandelen en meer inzetten op het belonen van kwaliteit.  

– Wat gaat u doen om de zorg veiliger te maken (vooral voor het personeel)? GroenLinks wil er allereerst voor zorgen dat er voldoende collega’s zijn om samen te kunnen werken aan een veilige omgeving. De werkdruk ligt hoog, bijvoorbeeld door een gebrek aan voldoende collega’s. Maar met alleen meer collega’s zijn we er niet. Om voorbereid te zijn op en om te kunnen gaan met agressie is training nodig, GroenLinks investeert in de scholing van personeel. Daarnaast willen wij dat zorgmedewerkers die met agressie te maken krijgen hiervoor een luisterend oor vinden in de organisatie en dat ook vanuit de organisatie permanent aandacht is voor het welzijn van de medewerkers.  

– Hoe denkt u over doorwerken tot hoge leeftijd in zware beroepen?
GroenLinks vind dat de hele loopbaan in medewerkers geïnvesteerd moet worden. Vroegtijdig investeren zorgt ervoor dat mensen lang door kunnen werken of op tijd door kunnen groeien naar een andere functie. Naast meer aandacht voor doorstroming en scholing zijn er ook voldoende collega’s nodig om de taken binnen de afdeling goed met elkaar te kunnen verdelen. Daarom investeert GroenLinks in meer banen in de zorg.

– Wat is uw mening over de inzet van buitenlandse verpleegkundigen in Nederlandse zorginstellingen?
GroenLinks wil dat wie werkt in de zorg, dit samen kan doen met gemotiveerde en goed toegeruste collega’s. Daarom zet GroenLinks ook de komende jaren in op meer banen in de zorg. Wij willen ook dat hiervoor voldoende mensen opgeleid worden. Daarom heeft GroenLinks zich de afgelopen jaren met succes verzet tegen de bezuinigingen op onderwijs voor 30+-ers, waar veel nieuwe verpleegkundigen en verzorgenden worden opgeleid. Inzet van buitenlandse verpleegkundigen kan een oplossing zijn, maar mag in het land van herkomst niet leiden tot een tekort aan gekwalificeerde verpleegkundigen. Verpleegkundigen die vanuit het buitenland in Nederland komen werken, moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen als hun Nederlandse collega’s.  

– Overheid is samen met CVZ bezig met bezuinigingen op wondzorghulpmiddelen. Hoe ver mogen deze bezuinigingen gaan?

Maatregelen in de bekostiging van wondzorghulpmiddelen kunnen alleen worden genomen zolang patiënten daar geen hinder van ondervinden. Voor de behandeling van patiënten moet altijd teruggevallen kunnen worden op de juiste middelen, zonder dat daarvoor voor patiënten of voor verpleegkundigen een drempel wordt opgeworpen. GroenLinks ziet liever dat gekeken wordt naar mogelijkheden voor scherpe inkoop dan dat er eigen bijdragen van patiënten wordt gevraagd.  

– Wat is uw visie op de nieuwe beroepsprofielen die dit naar zijn gepresenteerd door V&V2020?
De rol van verpleegkundigen en verzorgenden gaat de komende jaren flink veranderen, GroenLinks juicht het toe dat in de beroepsprofielen aandacht is voor veranderingen door bijvoorbeeld de veranderende zorgvraag en taakherschikking in de zorg. De nieuwe beroepsprofielen zijn niet alleen belangrijk voor het opleiden van nieuwe verpleegkundigen en verzorgenden, ook in de om- en bijscholing van mensen die nu al als verpleegkundige of verzorgende aan de slag zijn, moet hier aandacht voor zijn, zodat iedere zorgmedewerker kans heeft op een aantrekkelijke loopbaan in de zorg.

Lees ook:
– Bij welke partij kun jij het snelst met pensioen?
– Welke standpunten hebben de grote partijen met betrekking tot zorg en verpleegkundge?

En bekijk het Dossier Verkiezingen 2012.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.