Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

7 vragen aan: Pia Dijkstra van D66

In de aanloop naar de verkiezingen op woensdag 12 september legt Nursing prangende vragen voor aan zorgwoordvoerders van verschillende partijen. Vandaag: Pia Dijkstra van D66.
7 vragen aan: Pia Dijkstra van D66

– Waarom moeten verpleegkundigen op uw partij stemmen?
Goede zorg valt of staat met goed personeel. Verpleegkundigen moeten meer medische en organisatorische taken overnemen en er moeten meer gespecialiseerd verpleegkundigen worden opgeleid en ingezet. Dit moet leiden tot een grotere tevredenheid bij patiënten, betere kwaliteit, lagere kosten en een uitdagender beroep. D66 wil ook meer aandacht voor carrièremogelijkheden van verpleegkundigen. 

– Is uw partij voor of tegen marktwerking in de zorg en waarom?
D66 is voorstander van gereguleerde concurrentie in de zorg. Daarbij kopen zorgverzekeraars voor hun verzekerden de beste zorg in voor de laagste prijs. Uit de Euro Health Consumer Index 2012 blijkt dat Nederland het beste systeem van Europa heeft. We hebben een solidair systeem, waarbij iedereen verzekerd is en dezelfde premie betaalt. Niemand valt buiten de boot. Daarnaast hebben we de minste wachtlijsten en beste service.

– Wat gaat u doen om de zorg veiliger te maken voor verpleegkundigen?
Er is de afgelopen jaren veel anti-agressiebeleid ontwikkeld. Maar verpleegkundigen ondervinden daarvan op de werkvloer te weinig steun. D66 heeft daarom voorgesteld om het anti-agressiebeleid verder van de grond te krijgen, door zorginstellingen te verplichten in hun jaarverslag een paragraaf op te nemen over hun anti-agressiemaatregelen. Daarmee wordt de druk op het management van de zorginstellingen opgevoerd om daadwerkelijk actie te ondernemen.

– Hoe denkt u over doorwerken tot hoge leeftijd in zware beroepen?
D66 pleit voor een Leven Lang Leren. Door jezelf bij- en om te scholen blijf je aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt. Mensen die op latere leeftijd om welke reden dan ook hun beroep niet uit kunnen oefenen stimuleren wij daarom om via scholing een andere baan te vinden. Daarnaast treffen wij maatregelen voor 55+’ers. Voor hen is het soms zeer lastig om een baan te vinden. Door middel van bijvoorbeeld scholingsvouchers voor deze groep zorgt D66 ervoor dat zij weer aan de slag kunnen. Puur praktisch is het daarbij ondoenlijk om onderscheid te maken tussen ‘zware’ en ‘niet zware’ beroepen. Stratenmakers hebben zwaar werk, leerkrachten hebben zwaar werk, CEO’s van multinationals hebben zwaar werk. Het onderscheid is vaak arbitrair.

– Wat is uw mening over de inzet van buitenlandse verpleegkundigen in Nederlandse zorginstellingen?
De komende 20 jaar zijn in de zorg zeker meer dan 400.000 extra arbeidskrachten nodig. Daarvoor is het noodzakelijk aan verschillende knoppen te draaien. Het geleidelijk verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 en het invoeren van een 40-urige werkweek zijn noodzakelijke voorwaarden. Voor parttimers moet het aantrekkelijker worden een paar uur meer te gaan werken. Verder wil D66 inzetten op job carving en taakherschikking, zodat professionals zich alleen nog hoeven bezig te houden met datgene waarvoor ze opgeleid zijn. Daarnaast staat de deur open voor kwalitatief goed geschoold zorgpersoneel uit het buitenland. Wel is het daarbij belangrijk dat zij in staat zijn goed met collega’s en patiënten te communiceren.

– De overheid is samen met CVZ bezig met bezuinigingen op wondzorghulpmiddelen. Hoe ver mogen deze bezuinigingen gaan?
In de zorg blijven gigantisch veel hulpmiddelen ongebruikt. Ieder jaar wordt voor miljoenen euro’s aan verbandmiddelen in de prullenbak gegooid. Dat is verspilling en ontzettend zonde. Om de zorg betaalbaar te houden, moeten we goed kijken wat we nog vergoeden. Als mensen zelf hun verbandmiddelen betalen, zullen zij er zuiniger mee omgaan.

– Wat is uw visie op de nieuwe beroepsprofielen die dit jaar zijn gepresenteerd door V&V2020?
D66 vindt dat verpleegkundigen meer medische en organisatietaken kunnen overnemen. Er moeten meer gespecialiseerde verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten worden opgeleid en ingezet. Dat leidt tot meer tevredenheid onder patiënten, betere kwaliteit van zorg en lagere kosten en vergroot ook de carrièremogelijkheden van de verpleegkundigen. D66 wil ook een beter onderscheid tussen het beroepsprofiel van de verzorgende en de verpleegkundige. Dat sluit goed aan bij de nieuwe beroepsprofielen van V&VN.

Lees ook:
Bij welke partij kun jij het snelst met pensioen?
Welke standpunten hebben de grote partijen met betrekking tot zorg en verpleegkundge?

En bekijk het Dossier Verkiezingen 2012.

5 REACTIES

 1. heldere visie op profielen en taakherschikking. Biedt kansen voor verpleegkundigen en organisaties om meer efficient te werken met een focus op kwaliteit, beroepsontwikkeling en loopbaanperspectief.
  voor de goede orde: in plannen van V&Vn blijven huidige MBO verpl titel verpleegkundige behouden!

 2. Lees alle reacties
 3. De D66 laat de MBO verpleegkundige dus in de kou staan, net als de V&V doet, athans zo lijkt het want in het antwoord staat niets inhoudelijks over de beroepsprofielen.
  Voor het behoud van de niveau 4 pleeg, dat die zich ook door kunnen ontwikkelen en zich kunnen specialiseren en niet de downgrading naar zorgkundige wat eigenlijk een verkapte VIGer is.

 4. denkt ze nu echt dat als een organisatie een paragraaf opneemt in hun jaarverslag over anti-agressiemaatregelen dat dit verschil maakt?
  Is wel erg naief.
  Het valt mij op dat partijen alleen maar praten over bezuinigen, verhogen van eigen bijdrage etc. Maar naar mijn idee kan er ook nog veel gehaald worden met het anders inrichten van de zorg. Er is nog zoveel bureaucratie en processen die giga veel geld kosten, kijk daar eerst eens naar. Daar valt echt veel geld mee te besparen en de klant merkt er weinig van.

 5. Erg algemeen verhaal.Niets nieuws en niets nieuws te verwachten.
  Stellig wat overhaaste conclusies dat de kwaliteit van zorg verbetert door de profielen.
  er gata niets in de richting van de ziekenhuis om mer helderheid te verschaffen over hun visies op de toekomst ende gevolgen daarvan voor het verpleegkundig beroep..Het suddert bij Pia..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.