Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

7 vragen aan: Renske Leijten van SP

In de aanloop naar de verkiezingen op woensdag 12 september legt Nursing prangende vragen voor aan zorgwoordvoerders van verschillende partijen. Vandaag: Renske Leijten van SP.
7 vragen aan: Renske Leijten van SP

– Waarom moeten verpleegkundigen op uw partij stemmen?
Omdat we de SP de menselijke maat en het vertrouwen in zorgprofessionals wil herstellen in de zorg. Door de invoering van de marktwerking hebben artsen, verpleegkundigen en verzorgenden steeds minder tijd en waardering gekregen voor de zorg en steeds meer tijd gekregen voor regeltjes en bureaucratie. De SP vindt het belangrijk dat mensen die zorg nodig hebben en zorgverleners die zorg bieden, centraal staan en al het andere daaraan ondergeschikt is. De verpleegkundige moet een grote stem krijgen in de zorgverlening, maar ook bij de indicatie. De SP is voor kleinschalige zorg in de buurt, zowel intramuraal als extramuraal. Door het werken in kleine settings is er meer tijd en aandacht voor de mensen die zorg nodig hebben en kunnen verpleegkundigen de kans krijgen waar zij voor geleerd hebben, namelijk zorgen voor de mensen. Daarbij wil de SP dat arbeidsomstandigheden flink verbeterd worden. Er moet meer waardering, meer deskundig personeel, een beter loon en er moet een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering, marktwerking, bureaucratie en verspilling in de zorg.

– Is uw partij voor of tegen marktwerking in de zorg en waarom?
De SP is tegen de marktwerking in de zorg. Marktwerking leidt tot verkeerde prikkels in de zorg. Het is meer gericht op de prijs van zorg, dan op de kwaliteit van zorg. Marktwerking leidt tot meer concurrentie tussen zorginstellingen en ziekenhuizen in plaats van dat zij samenwerken. De marktwerking zorgt er ook voor dat de zorg duurder is. Door meer overhead en managementlagen is er meer bureaucratie. De marktwerking zorgt ook voor een beschadiging in de zorgrelatie. Het gaat niet meer om het contact tussen de arts en de patiënt, maar om het contact tussen zorgaanbieder en consument. Mensen kiezen niet voor om ziek te worden of om een beperking te hebben. Een goede zorgrelatie is belangrijk tussen, patiënt, – verpleegkundige en de arts. Door het afschaffen van marktwerking willen we de menselijke maat weer terug in de zorg brengen.

– Wat gaat u doen om de zorg veiliger te maken (vooral voor het personeel)?
Geweld en intimidatie tegen zorgverleners tolereren we niet. Werkgevers moeten altijd aangifte doen tegen daders. Op zo een wijze dat zorgverleners niet bang hoeven te zijn voor intimidatie van daders thuis. Heel belangrijk is dat er goede nazorg beschikbaar komt voor zorgverleners die agressie en geweld in de zorg zijn tegenkomen. Wanneer je werkt met mensen die door hun ziektebeeld gewelddadig kunnen zijn, moet gelden dat je met voldoende collega’s bent om op tijd rust en veiligheid te herstelling. Voor bewoners en/of patiënten onderling, maar ook voor de zorgverleners.

– Hoe denkt u over doorwerken tot hoge leeftijd in zware beroepen?
Werken in de zorg is een zwaar beroep, de leeftijd waarop mensen ‘uitstromen’ is relatief laag. Daarom vinden we het belangrijk dat oudere zorgverleners alternatieve en lichtere taken aangeboden krijgen als zij dat wensen. De kennis en kunde van oudere zorgverleners is enorm waardevol. Dit kan prima ingezet worden in het scholen en opleiden van collega’s, maar ook bij het toetsen van kwaliteit van zorg. Het is logisch dat mensen die al lang in de zorg werken, vrijgesteld kunnen worden van nachtdiensten. Wat is uw mening over de inzet van buitenlandse verpleegkundigen in Nederlandse zorginstellingen? Nederland moet haar eigen tekorten op de arbeidsmarkt oplossen en niet in andere landen een tekort aan arbeidsplaatsen veroorzaken. De zorg moet meer aantrekkelijk gemaakt worden om in te werken, niet alleen door het verbeteren van arbeidsvoorwaarden, maar er moet ook gekeken worden naar de contracten. In de zorg is de flexibilisering een groot probleem. Veel verpleegkundigen en verzorgenden moeten 2 a 3 banen in de zorg nemen om economisch zelfstandig te kunnen zijn. De SP is voor het stimuleren van fulltimebanen in de zorg.

De overheid is samen met CVZ bezig met bezuinigingen op wondzorghulpmiddelen. Hoe ver mogen deze bezuinigingen gaan?
Zorg en hulpmiddelen die medisch noodzakelijk zijn moeten toegankelijk en vergoed worden voor mensen die dat nodig hebben. Wel moeten we goed opletten dat de verspilling van materialen zoveel mogelijk wordt voorkomen. Dat is een veel betere manier van besparen: niet de patient de zorg of wondzorghulpmiddelen onthouden, maar de verspilling aanpakken.

Wat is uw visie op de nieuwe beroepsprofielen die dit jaar zijn gepresenteerd door V&V2020?
Het is mooi dat er gekeken is hoe de beroepsprofielen in de zorg verbeterd kunnen worden. Maar om een grote omslag in de zorg te kunnen maken is het van belang dat de arbeidsomstandigheden worden verbeterd. Het is nodig om de zorg aantrekkelijker te maken voor mensen die in de zorg willen gaan werken en om mensen in de zorg te behouden. Het investeren in goed zorgonderwijs en goede stageplekken is belangrijk, maar ook het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

Lees meer ‘7 vragen aan’ in het dossier Verkiezingen.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik constateer dat SP een visie op de voorgestelde profielen van V&Vn ontbeert. Een gemiste kans omdat juist in die profielen en bv de inzet van de VS een grote kans ligt op loopbaanperspectief en verbetering van kwaliteit van zorg.
    Wat is het standpunt van de SP inzake de positionering van de VS?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.