Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

7 vragen over de Mexicaanse griep

1) Wat zijn de symptomen van de Mexicaanse griep?

De symptomen zijn vergelijkbaar met normale griep:

  • koorts
  • hoesten
  • lusteloosheid
  • geen eetlust
  • soms ookdiarree

Heb je deze symptomen en ben je recent in Mexico of in andere besmette gebieden – vooral de Verenigde Staten – geweest, neem dan telefonisch contact op met jouw huisarts. Neem ook contact op als je meer dan vier uur in dezelfde ruimte bent geweest met iemand waarbij de Mexicaanse griep is geconstateerd, of als een van je huisgenoten deze griepvariant heeft, ook als je geen klachten hebt. Het is beter om telefonisch contact op te nemen dan om naar de praktijk toe te gaan: als je het virus hebt, dan kun je daar ook andere patiënten besmetten.

 

2) Waarom is de Mexicaanse griep gevaarlijk?

Mensen raken wel vaker besmet met een varkensgriepvirus, maar doorgaans is varkensgriep alleen van varken op mens overdraagbaar. Bij de gevallen die recent in het nieuws zijn gaat het om een nieuwe variant dat van mens op mens overdraagbaar is. Mensen kunnen elkaar dus infecteren.

Omdat het virus een nieuwe variant van influenza is, is er nog weinig bekend over de genetische samenstelling en zijn er nog geen mensen immuun voor deze vorm van griep. Daarom is het extra gevaarlijk voor vrijwel iedereen.

Overigens is de naam varkensgriep enigszins misleidend, omdat dit griepvirus waarschijnlijk een mix is van vogelgriep, varkensgriep en mensengriep.

 

3) Hoe voorkom ik besmetting?

Bij alle griepvirussen geldt: voorkomen is beter dan genezen. De bekende hygiënemaatregelen zijn extra belangrijk wanneer er griep heerst. Goede handhygiëne is een belangrijke maatregel om de overdracht van virussen, en andere microben, te beperken. Handhygiëne betekent het wassen met water en zeep om vuil te verwijderen en gebruik van handalcohol om te desinfecteren. De alcohol maakt microben onschadelijk. Lees meer over handhygiëne in de Hygiënerichtlijnen voor woonzorgcentra van het  RIVM. Het vaccineren van bewoners en medewerkers kan ook veel griepgevallen voorkomen, als er een vaccin beschikbaar is tenminste. Wanneer er een nieuw griepvirus opduikt, dan werken laboratoria wereldwijd samen om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen.

 

4) Wat te doen bij griep in verpleeghuis of verzorgingshuis?

In het draaiboek  Influenza in verpleeg- en verzorgingshuizen, raadt het RIVM aan om over te gaan op cohortverpleging wanneer binnen een verpleeghuis of een verzorgingshuis een explosie van griepgevallen voorkomt. Dit betekent dat verzorgenden en verpleegkundigen van een besmette afdeling geen contact hebben met bewoners van andere afdelingen. Wanneer dit wel nodig is, dan moeten zij een mond- neusmasker dragen. verder raadt het RIVM aan dat medewerkers die zelf griep hebben, thuis blijven.

 

5) Hoe wordt het behandeld?

De antivirale middelen oseltamivir (Tamiflu) en zanamivir (Relenza) kunnen een besmetting afremmen en daarmee voorkomen dat iemand symptomen krijgt, of de tijd dat iemand ziek is verkorten. Hierdoor is ook het risico op complicaties minder groot. De verpleeghuisarts kan deze middelen voorschrijven aan verzorgenden en bewoners die griepverschijnselen krijgen of die in aanraking zijn geweest met een besmette persoon.

 

6) Wanneer is er sprake van een pandemie?

De World Health Organisation houdt samen met gezondheidsautoriteiten en laboratoria wereldwijd de verspreiding van griepvirussen in de gaten. De WHO besluit op basis van meldingen over besmettingen in welke fase een epidemie zich bevindt. De fases 1 tot en met 3 betekenen dat gezondheidsautoriteiten alert moeten zijn op uitbraken van een infectieziekte. Er is dan nog geen mens-op-mens besmetting geconstateerd. Wanneer blijkt dat ook mensen elkaar kunnen besmetten, dan gaat fase 4 in. Wanneer de ziekte epidemisch wordt en zich over de wereld verspreid gaat eerst fase 5 in, waarna de hoogste fase, fase 6, volgt: er is dan sprake van een wereldwijde epidemie, een pandemie.

 

7) Welke maatregelen neemt de overheid?

Wanneer het virus zich binnen een land of over de wereld verspreid onder grote groepen mensen, dan kan de overheid maatregelen treffen zoals het sluiten van scholen en openbare ruimten, het uitdelen van antivirale middelen aan hulpverleners die met patiënten in aanraking komen en aan mensen die in aanraking zijn geweest met een grieppatiënt. Wanneer er een vaccin beschikbaar is, kan de overheid besluiten om delen van de bevolking, of alle inwoners, te gaan vaccineren. De maatregelen die overheidsinstellingen en zorginstellingen moeten nemen wanneer een nieuw virus zoals het nieuwe influenza A virus ook in Nederland opduikt, staat omschreven in het draaiboek Incidentele  introductie nieuw influenzavirus.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.