Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

8 kwaliteiten van een topverpleegkundige

Lees welke kwaliteiten je in huis moet hebben om een topverpleegkundige te worden.
8 kwaliteiten van een topverpleegkundige

Sommige verpleegkundigen zie je nog vol energie het laatste uur van hun dienst doorlopen. Ze weten altijd precies welke patiënt een extra troostend woord nodig heeft. En met één blik weten ze een arts duidelijk te maken wanneer het menens is. Wat is hun geheim?

1. Uitstekende communicatieve vaardigheden
Goed kunnen communiceren komt in elk beroep van pas. Maar voor verpleegkundigen is goed kunnen spreken en luisteren een must. Een topverpleegkundige kan duidelijk communiceren met zowel patiënten en families als met artsen. En is in staat voor zijn of haar patiënten te pleiten en te anticiperen op hun behoeftes.

2. Emotionele stabiliteit
Verplegen is een stressvol beroep waar traumatische situaties aan de orde van de dag zijn. Het vermogen om lijden en dood te accepteren zonder dat het persoonlijk wordt, is cruciaal. Sommige dagen lijken een aaneensluiting van schrijnende gevallen, dood en wanhoop. Dat wil niet zeggen dat er geen hartverwarmende momenten zijn. Een patiënt er weer bovenop helpen of een familie herenigen kan een geweldig gevoel geven. Een goede verpleegkundige gaat echter niet uit van een goede afloop. Die laat deze over aan Greys Anatomy.

3. Empathie
Een goede verpleegkundige heeft empathie voor de pijn en het lijden van patiënten. Ze zijn in staat om compassie te voelen en troost te bieden. Maar wees voorbereid op een sporadische aanval van compassiemoeheid. Het overkomt de beste verpleegkundige. Leer de symptomen te herkennen en ga er efficiënt mee om. Patiënten zien verpleegkundigen over het algemeen als de benaderbare zachte kant van de ziekenhuisbureaucratie. Soms is een sympathieke verpleegkundige het enige lichtpuntje op een dag van een patiënt. Het is daarom belangrijk om empatisch te blijven.

4. Oog voor detail
In de zorgsector kan iedere handeling letterlijk het verschil tussen leven en dood betekenen. Daarom laat een topverpleegkundige niets aan het toeval over en heeft hij of zij nauwlettend oog voor detail: van het correct lezen van het dossier van een patiënt, tot het onthouden van de nuances bij een gevoelige situatie.

5. Fysiek uithoudingsvermogen
Uren staan, zware objecten of mensen tillen en kilometers lopen, als verpleegkundige heb je zeker geen kantoorbaan. Het is dan ook zaak fit te zijn. Een uitstekende verpleegkundige zorgt ervoor dat ze haar energie gedurende haar dienst op peil houdt. Sterk blijven, gezond eten, goed slapen en een gezonde leefstijl buiten je werkuren hebben, is cruciaal!

7. Probleemoplossend vermogen
Bij zieke patiënten, traumacasussen of noodgevallen, moeten verpleegkundigen altijd paraat staan voor het oplossen van eventuele lastige situaties. Of het nu aankomt op het opvangen van familie, een patiënt troosten of praten met een lastige arts, een topverpleegkundige kan in iedere situatie snel denken en problemen aanpakken wanneer – of soms zelfs voor – deze zich voordoen. 

8. Respect
Goede verpleegkundigen respecteren mensen en regels. Ze blijven te allen tijde onpartijdig en zijn zich bewust van de vereisten rondom vertrouwenskwesties, verschillende culturen en tradities. Boven alles, respecteren ze de wensen van de patiënt.

Vrij vertaald uit het Engels door Rachel van de Pol
NursingLink

Gerelateerd
10 dingen die je NOOIT tegen een verpleegkundige moet zeggen
10 redenen waarom een relatie met een verpleegkundige leuk/handig is

7 REACTIES

 1. Ik heb een aantal collega’s met geweldige communicatieve vaardigheden. Tevens heb ik collega’s die emotioneel zeer stabiel zijn. Maar ook een aantal met een groot empatisch vermogen. En niet te vergeten die collega’s die altijd oog voor detail hebben of zij die een geweldig fysiek uithoudingsvermogen hebben. En dan heb ik het nog niet eens gehad over die collega’s met een groot probleemoplosssend vermogen en die collega’s die ten allen tijde iedereen respectvol benaderen. Een `superzuster` is er (gelukkig) niet, maar al met al werk ik dus mooi wel in een topteam!!!

 2. Lees alle reacties
 3. Grappig dat je de fysieke gezondheid vooral buiten je werk moet bijhouden. Kan me de laatste tijd weinig normale diensten met pauzes en voldoende gediplomeerd personeel herinneren. En dan zijn er nog de wisselende diensten in een week en de gezellige sfeer die er is dankzij de bezuinigingen …. Ik zie vooral goede en gemotiveerde vpk opbranden en ziek worden en het is tijd dat de werkgevers hier op de werkvloer mee bezig gaan. En dan bedoel ik niet nogmaals een fitness pakket in het kerstpakket maar een positieve stimulans bijvoorbeeld voor te kijken naar de werkdruk op de afdeling.

 4. Ik zou graag de nodige kwaliteiten willen lezen van: raad van besturen, managers, leidinggevenden, artsen en specialisten, maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, radiologen, etc. etc..Waarom zijn het altijd de verpleegkundigen die in regels gevangen moeten worden? We hebben ons diploma gehaald, dus mag het een en ander als bekend en geleerd geacht worden!Stop met extra regels en verpleegkundige verkiezingen! Zorg voor goede opleidingen, beloning en laat ons gewoon ons werk doen.

 5. te allen tijde onpartijdig..
  Ik vraag me af of dat gezond is…
  Jonge oplopende patient slaat gehandicapte oude figuur in elkaar..onpartijdig? Kom nou, die jonge patient is het eerste doelwit!
  Die moet ophouden.Niks er bij staan en onpartijdig wezen….lijkt mij..
  Ik denk dat bij al die eigenschappen kanttekeningen te maken zijn, puur afhankelijk van de situatie en context
  Compassie voelen..is bijv. iets anders dan proactief communiceren en aanhaken bij de persoonlijke belevingswereld.
  Zo geformuleerd kan het allemaal net zo goed zijn voor een minister van sociale zaken of maatschappelijk werk.
  Waar dat specifieke verpleegkundige zit, dat weet ik niet.Hier niet in ieder geval

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.