Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

8 tips voor het begeleiden van een nieuwe collega

Een eerste dag bij een nieuwe baan is altijd lastig. Je weet nog van niks, kent de collega’s nog niet en weet niets van de cultuur en alle (ongeschreven) regeltjes op je nieuwe afdeling. Dat kan best een beetje eenzaam voelen.
collegas.jpg
Foto: Arno Massee

Immers, de meeste van je nieuwe collega’s kennen elkaar al jaren en zijn volledig op elkaar ingespeeld. Jij bent weer even ‘die nieuwe’, en met een beetje pech noemen sommige collega’s je ook nog zo. Als je van jezelf wat verlegen bent, kan het lastig zijn je in te vechten in zo’n nieuwe cultuur. In Amerika haken pas afgestudeerde verpleegkundigen vaak al snel af bij hun eerste baan. Zij hebben hier twee belangrijke redenen voor: zware werklast én ontevredenheid over de relatie met collega’s en hun leidinggevende. Werk je al een poos op dezelfde stek, dan weet je vást nog hoe het voelde om nieuw te zijn. Om ervoor te zorgen dat nieuwe collega’s niet gillend wegrennen uit jouw team, zijn er een paar dingen die je kunt doen om ze welkom te laten voelen.

1. Stel jezelf voor, en gebruik ook haar* naam regelmatig

Oefen de naam van je nieuwe collega, en spreek haar er regelmatig mee aan. Hierdoor voelt zij zich gezien, en jou helpt het om haar naam beter te onthouden. Bovendien horen ook je collega’s haar naam vaak op deze manier, en zullen ze ‘m sneller oppikken. Zorg er natuurlijk ook voor dat jíj jezelf voorstelt. Bied bovendien aan dat ze altijd vragen mag stellen, als dingen onduidelijk zijn.

2. Toon belangstelling

Je hoeft je nieuwe collega niet te bombarderen met allerlei privévragen, maar een beetje belangstelling vindt iedereen fijn. Vraag bijvoorbeeld even of ze op haar vrije dag iets leuks gaat doen, of ze bepaalde hobby’s heeft of misschien huisdieren/kinderen. Dat is gewoon aardig, en wie weet kom je erachter dat je iets gemeen hebt.

3. Draag bij aan een gezonde afdelingscultuur

Het is geen geheim, sommige afdelingen zijn echt niet leuk om te werken. Er zijn kliekjes, er wordt geroddeld, en/of enorm veel geklaagd, je kent het wel. Misschien heb je ooit zelf wel op zo’n afdeling gewerkt, en geef toe: ben je daar lang gebleven? De oplossing om nieuwe medewerkers te behouden voor het team is er zoveel mogelijk voor te zorgen dat jouw team niet zo wordt, of dat – wanneer het al een beetje zo is – dat de afdelingscultuur verandert. Hoe doe je dit? Bekijk deze tips voor een betere sfeer op de afdeling.

4. Vertel de nieuwe collega over positieve kanten van werken bij jullie

Geen werkplek is perfect, maar er zitten vast leuke kanten aan die van jou. Zijn jullie bijvoorbeeld heel flexibel met diensten ruilen, hebben jullie een hele actieve personeelsvereniging of wordt er veel geïnvesteerd in scholing? Vertel je nieuwe collega erover. Het vergroot de kans dat ze haar carrièremove positiever tegemoet ziet.

5. Geef – indien nodig – emotionele ondersteuning

Je hoeft niet haar therapeut te worden, maar als de nieuwe collega worstelt met een lastige patiënt of iets anders, moedig haar dan aan en geef emotionele support.

6. Vertel over jouw ervaringen toen je net begon

Als het ter sprake komt, kan het leuk zijn om een aantal herinneringen te delen toen jij net begon als pas afgestudeerde verpleegkundige, of toen jij net kwam werken op deze afdeling. Misschien heb je zelfs wel tips voor haar.

7. Geef positieve feedback

Laat het niet alleen weten wanneer een nieuwe collega iets niet helemaal goed doet (en als je dat doet, doe het opbouwend), maar geef ook complimenten. Na een dienst zeggen: ‘Lekker gewerkt vandaag’ of ‘Dat heb je goed aangepakt met die patiënt’ kan haar een enorme boost geven.

8. Neem haar mee op sleeptouw

Probeer je collega een beetje mee op sleeptouw te nemen, ook als het om ‘randzaken’ gaat. Vertel haar over (ongeschreven) regels, of de gang van zaken wanneer je merkt dat dingen voor je nieuwe collega onduidelijk zijn. Hoe laat en waar drinken jullie koffie en hebben jullie een vaste tafel in de kantine waar jullie met de lunch altijd zitten? Vertel het haar. Besef dat dingen die voor jou zo normaal zijn, voor iemand die nieuw is vreemd en overweldigend (kunnen) zijn. Voor haar niets vervelender dan dat ze om half één ineens bijna alleen op de afdeling is omdat jullie de dagelijkse wandeling maken en het vergeten zijn aan haar te vertellen.

Heb jij nog een tip? Laat ‘m achter in de reacties

Bron: ‘How to make a new nurse feel welcome’

*Nursing kiest vaak voor de vrouwelijke aanspreekvorm omdat meer dan 90% van onze lezers vrouw is.

2 REACTIES

  1. Beste Bob, in Nursing kiezen we meestal voor 'haar' omdat 90 procent van onze lezers vrouw is. Als we dat niet doen, staat er door de hele tekst hem/haar zijn/haar etc, en dat leest niet prettig. Maar natuurlijk kan een nieuwe collega ook man zijn 😉

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.