Onderzoekers van de Gentse universiteit hebben een nieuw wapen ontdekt tegen darmproblemen: chocolade. Dit was gisteren te lezen in het Vlaamse Het Nieuwsblad.
Wetenschappers zoeken al tijden naar manieren om probiotica tot in de dikke darm te krijgen. Probiotica vind je in de winkel in tabletvorm of in bijvoorbeeld Yakult. De Vlaamse Sam Possemiers van de vakgroep Biochemische en Microbiële Technologie van de universiteit in Gent onderzocht of die goede bacteriën ook in chocolade overleven. ‘En wat blijkt: chocolade is een uitstekend voedingsproduct om probiotica mee te vervoeren.’
Probiotica
Ironisch genoeg bieden de vetten, één van de minst gezonde bestanddelen van chocolade, net een erg goede bescherming tegen het maagzuur. En dat is vijand nummer 1 van de probiotica. ‘We waren zelf verrast door onze resultaten. Probiotica die aan chocolade werden toegevoegd, werken beter dan wanneer ze toegevoegd werden aan yoghurt of andere melkproducten. Melkchocola biedt de beste bescherming’, zegt Possemiers. ‘Maar ook in pure chocolade overleven de probiotica erg goed. En ik heb de chocolade zelf geproefd. Aan de heerlijke smaak verandert er gelukkig niets.’
Speciale chocolade
Lekkerbekken met darmproblemen zullen nog even geduld moeten oefenen voor ze zichzelf met chocolade kunnen genezen. In de Verenigde Staten liggen wel al de eerste chocoladerepen met probiotica in de winkelrekken, maar het is nog onduidelijk wanneer de speciale chocolade ook in supermarkten en in de apotheken te koop zal zijn.
Het Nieuwsblad
Door: redactie Nursing
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account