Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wie is er hier nu dement?

Ingrid Beckers
poes

Met de woorden: ‘Tot volgende week en bedankt voor het advies!’ beëindigt de geriater ons telefoongesprek. Een week later is het zover. Ik check of ik alles bij me heb en in dit geval niet alleen mijn werktas met broodtrommel, maar ook schone kleding. Vandaag ga ik samen met de geriater op huisbezoek bij mevrouw Jansen. 

 

Mevrouw Jansen woont samen met haar poes in een oud vervallen boerderijtje, heeft in het verleden een kindje na de geboorte verloren en ook nog twee partners. Nadat ze vorig jaar haar enkel had gebroken en erg onthand was, kon er thuiszorg ingezet worden. Ze accepteerde deze zorg mondjesmaat. Gelukkig kon er op dat moment iets gedaan worden aan de vervuilde situatie. Nu is er wekelijks een controlemoment van de thuiszorg. De thuiszorgbegeleidster komt twee keer per week en om de week breng ik een bezoek. Mevrouw geeft aan eenzaam te zijn, maar wil geen gebruik maken van het aanbod om eens bij een dagverzorging of een zorgboerderij te kijken. Ze is dol op de natuur, op dieren en elk grassprietje dat groeit. Guusje, de lieve poes, zorgt voor een vervelende stank in huis. De kat weet namelijk niet altijd de kattenbak te vinden...

 

Mevrouw is op ons bezoek voorbereid door de thuisbegeleidster van de thuiszorg. Ze vindt het prettig wanneer er bezoek komt en ze gezellig kan praten. De geriater neemt naast haar plaats op de bank en stelt haar op haar gemak. Ze vertelt waarom ze hier is en wat de bedoeling is. Mevrouw vertelt wat haar zoal overkomen is in het leven, wat zij belangrijk vindt en dat zij de grenzen aangeeft die familie en hulpverleners moeten respecteren. Ook al is dat de grens van geen zorg accepteren. Gaandeweg krijgt de geriater een beter beeld van de situatie. Aan het einde van het gesprek zegt zij: ‘Mevrouw Jansen, het valt mij tijdens dit gesprek op dat u een aantal zaken meerdere malen tegen mij verteld hebt, merkt u dat zelf ook?’ We zien mevrouw Jansen een tijdlang nadenken en dan zegt ze opeens: ’Ja, dat klopt, dat heeft u goed. Maar weet u, dat doe ik voor u, zodat ik zeker weet dat u hetgeen ik vertel goed onthoudt!’

 

Met die woorden waren wij uitgepraat, wat een scherpe opmerking van mevrouw. De geriater bedankte mij voor het leuke huisbezoek. Ik rijd terug naar kantoor om me om te kleden voor ik naar het volgend huisbezoek ga. En de geriater? Die had naar mijn tip geluisterd en ook schone kleren mee genomen.

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  gerda

  de opmerking; dat doe ik voor u zodat u alles goed onthoudt, zal je nog lang bijblijven denk ik . Leuk verhaal

 • no-profile-image

  Mireille

  Geweldig toch dat je op deze manier de wens van een client om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen kunt respecteren. Omdat er ondersteuning is van de thuiszorg en omdat er een trajectbegeleider is die de verschillende lijntjes samenbrengt en coordineert! Zo hoort het te zijn! Dichtbij, herkenbaar en vertrouwd....!

 • no-profile-image

  Sylvia

  haha, mooi verhaal! Ik hoop dat als ik later er zo bij zit dat jullie me ook mooi laten prutsen daar in mijn eigen huisje zolang ik gelukkig ben!

 • no-profile-image

  marja

  Prachtig toch..... bracht mij tot een schaterlach,

  onderschat je medemens niet.

  Mooi dat jij samen met de geriater op huisbezoek ging je en regelmatig bij mw. komt.

  Ik hoop dat ze op termijn mag genieten van contacten buiten de deur, hoewel.... zolang zij het voor elkaar kan krijgen dat mensen bij haar komen..... wat wil ze dan nog meer als die behoefte er niet aanwezig is?

Of registreer je om te kunnen reageren.