Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

UMC's tornen aan onregelmatigheidstoeslag

De vakbonden eisen 2 procent salarisverhoging voor medewerkers in de UMC's. De universitaire ziekenhuizen willen de toeslagen voor avond- en weekenddiensten afschaffen.
dokter

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de Universitair Medische Centra startten vorige week op 12 januari. Naast de loonsverhoging van 2 procent willen de vakbonden de eindejaarsuitkering met ingang van 2011 al in de maand november uitbetalen in plaats van in december. Ze vergelijken het met het vakantiegeld in mei dat ook ruim voor de vakantieperiode wordt betaald.

 

Persoonlijk budget

Ook willen de werknemers het persoonlijk budget (PB) verhogen naar 1,5 procent. Het PB is van de medewerker, maar om er aanspraak op te kunnen maken, moet hij eerst in overleg met zijn leidinggevende. 'De organisatie heeft namelijk belangen waarmee de medewerker rekening moet houden,' aldus de bonden. Vorig jaar bleek dat nog lang niet iedereen wist hoe ze het PB konden besteden. Daarom lanceerde vakbond AbvakaboFNV de website www.persoonlijkbudgetumc.nl. De website geeft antwoord op vragen en er is een aanbod samengesteld van trainingen die bekostigd kunnen worden met het persoonlijk budget.

 

Onregelmatige diensten
De NFU, de Nederlandse federatie van universitaire medische centra, wil dat werken in de avonden en in het weekend op termijn tot de normale werktijden gaat behoren. Alleen bij de nachtdienst krijgen medewerkers dan een extra toelage. Verder schrijft zij in haar inzet een voorstel om alle beschermingsmaatregelen op basis van leeftijd bij onregelmatige diensten met ingang van 1 januari 2012 te beëindigen. Dat betekent dat de aflopende toelage voor medewerkers vanaf 55 jaar en de blijvende toelage voor medewerkers vanaf 60 jaar ophoudt te bestaan. Ook wil de NFU medewerkers van 55 jaar en ouder onregelmatige diensten, bereikbaarheid- en aanwezigheidsdiensten en overwerk laten verrichten. Zij willen uitsluitend voor nachtdiensten een leeftijdsgrens hanteren en deze verhogen van 55 naar 57 jaar.

 

Cao ziekenhuizen

Op 27 januari is er een tweede onderhandelingsronde voor de UMC's. De eerste onderhandelingen voor de cao Ziekenhuizen start op 2 maart.


Auteur: Redactie TvZ
Bron: NFU / Nu91 / Nursing

TvVOnline redactie

3 reacties

 • no-profile-image

  carla

  Dus wij mogen straks “blij” zijn dat we een stukje worst toegeworpen krijgen als we ons ‘s nachts op de werkvloer begeven? De werkvloer van de werkgever? Plus dat alle onregelmatigheidstoeslagen van avond, weekend en feestdagen verdwijnen? Zal toch wel zeker niet? Ik ga me maar eens op de poli begeven dan: alle weekenden vrij en alleen van ma-vrij, 9-17. Een schande! Subsidies worden vergeven aan allerhande oenen van dit land die zo gehaaid zijn om miljoenen belastinggeld achterover te drukken. En de verpleging? Die kan barsten. Denk aan de patiënt die het straks met nog minder handen aan het bed moeten doen. We gaan toch zeker niet voor een appel, een ei en een plakje worst aan het bed staan?

 • no-profile-image

  Theo Swinkels

  Ik ben blij dat de bonden aangeven dat het persoonlijk budget van de medewerker is. Waarom zijn er dan zoveel beperkingen om het te besteden? Ook de bureaucratie (toestemming vragen, declaratie, uitbetaling) is tijdrovend. Efficientie? Afschaffen en het geld naar de eigenaar (de medewerker).

 • no-profile-image

  Kirsten Hagen

  Dit soort berichten bevestigen het weer: wat ben ik blij dat ik ben omgeschoold en de verpleging vaarwel heb gezegd! Er lijkt nog lang geen einde te komen aan de slechte arbeidsvoorwaarden voor verpleegkundigen. Ik heb nu een beroep waarin ik wel serieus wordt genomen. Godzijdank.

Of registreer je om te kunnen reageren.