Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Erasmus MC start enquête KEN UW HUID

Het Erasmus MC is een online enquête gestart onder de Nederlandse bevolking naar hun kennis van huidveranderingen en risico’s op huidkanker. Iedere Nederlander kan eraan meedoen op de website www.kenuwhuid.nl.

Het onderzoek wordt geleid door dermatoloog Ellen de Haas en epidemioloog Esther de Vries. Het onderzoek loopt tot eind van het jaar en wordt mede ondersteund door het Nationaal Huidfonds en de Stichting Melanoom. Het wordt financieel mogelijk gemaakt door LEO Pharma.

 

Oorzaken en risico's

Er worden op www.kenuwhuid.nl onder andere foto's van huidaandoeningen getoond, waarvan men kan aangeven hoe snel deze door een arts gecontroleerd zouden moeten worden. Bovendien willen de onderzoekers te weten komen in hoeverre de Nederlander op de hoogte is van de oorzaken van en de risico's op huidkanker. Ook wordt gevraagd of ze hun huid wel eens controleren op verdachte veranderingen. Op basis van de resultaten kan men de voorlichting verbeteren over het ontdekken van vroege signalen van huidkanker. 

 

Onderzoek

Ellen de Haas benadrukt het belang van onderzoek ter voorkoming van huidkanker en onderzoek naar verbetering van de behandeling ervan. "Er is jarenlang voorlichting gegeven over veilig zonnen, maar hoe bewust gaan mensen om met hun grootste orgaan, de huid? Weet men bijvoorbeeld dat er verschillende oorzaken en vormen van huidkanker zijn en dat er meer is dan een veranderende moedervlek? Met de resultaten kunnen we onze voorlichting verbeteren en ontwikkelen. Want als we mensen op tijd behandelen, besparen we veel leed en ziektelast."  

 

Auteur: TvZ - Annelies Vermeulen

Bron: Erasmus MC

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.