Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Overgangsklachten kunnen ziekteverzuim vergroten

Het ziekteverzuim van gezonde, werkende vrouwen tussen de 44 en 60 jaar is voor 34 procent terug te voeren op overgangsklachten. Dat blijkt uit onderzoek van het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en de bedrijfsgeneeskundige dienst van Aalst Arbo Advies.

Overgangsklachten kunnen het dagelijks leven behoorlijk verpesten. Uit eerder onderzoek is bekend dat het ziekteverzuim onder vrouwen van 45 jaar en ouder het hoogst is.

 

Gezonde vrouwen

Het onderzoek in Friesland is gehouden onder alle vrouwelijke personeelsleden van ziekenhuis Nij Smellinghe en thuiszorgorganisatie Palet tussen de 44 en 60 jaar. Van de 978 vrouwen vulden er 208 een toegestuurde vragenlijst volledig in. Het merendeel van de vrouwen is goed opgeleid, rookt niet en sport minstens eens per week. Uit de resultaten blijkt dat bijna 34 procent van het ziekteverzuim van de onderzoeksgroep verklaarbaar is door overgangsklachten. Of overgangsklachten daadwerkelijk het risico op ziekteverzuim vergroten, moet worden bevestigd in vervolgonderzoek.  

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Zorgvisie

TvVOnline redactie

4 reacties

 • no-profile-image

  Janny

  Hoi,  Ik werk bij Nij Smellinghe en vind dat elke vrouw zelf moet kijken of ze wel of niet in staat is om te werken. Op onze afdeling (Cardiologie) is er vaak een tekort aan personeel, mede dankzij het probleem ''de overgang''. Zelf denk ik dat sommige vrouwen zich té snel ziek melden, maar dit weet ik niet helemaal zeker, ben ook nog niet in de overgang.  Groetjes

 • no-profile-image

  Wilma

  Het kan idd wel kloppen ik zit ook in de overgang,en ik heb last van opvliegers en voel me ook vaak niet lekker. Ik probeer me zo min mogelijk ziek te melden op mijn werk als verzorgende. Ik werkte 32 uur en dit was toch teveel met al mijn klachten, werk nu nog maar 24 uur en nu gaat het prima,heb nu wat meer vrije dagen en meer rust.

 • no-profile-image

  Marie-claire

  Het klopt inderdaad wat er in dit artikel hierboven wordt gezegt. Ik ben 50 en zit nog midden in de overgang. Snel ziekmelden deed ik eigenlijk nooit. Een Paracetamol innemen en gewoon doorgaan. Ik ben zo iemand die ze naar huis moeten sturen uit mijzelf zal ik nooit zeggen dat ik naar huis ging. Mijn vorige werkgever deed wel moeilijk over mijn ziekmeldingen door de overgang. (had daar een 32 uur contract) doordat ze het geen geldige reden vonden om je ziek te melden was het gevolg dat ik met opvliegers en andere klachten gewoon kwam werken. Op eengegeven moment hield ik het niet meer vol en als gevolg hiervan heb ik ontslag genomen. Sinds 1 jaar werk ik nu ergens anders. Dit gaat veel beter. Daar doen ze er niet zo moeilijk over. GELUKKIG!

 • no-profile-image

  Hanneke

  Dit stuk wat hier staat klopt inderdaad. Inmiddels ben ik 55 en heb ik de overgang gepasseerd, maar ik heb er veel 'last' van gehad. Snel ziekmelden deed ik nooit, maar in de overgang merkte ik dat ik me vaker ziek melde, omdat ik me gewoon niet lekker voelde. Zowel lichamelijk als geestelijk. Ik melde me ziek omdat ik 'ziek' was .. Er is bij mij nooit gevraagd door een teamleider oid wat ik precies had. (ik had een klein contract van 12uur, misschien dat het daardoor nooit is gevraagd?)

Of registreer je om te kunnen reageren.