Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Richtlijn blaasinstillatie voor verpleegkundigen

Er is een landelijke evidence based richtlijn blaasinstillatie voor de behandeling van niet-spierinvasieve blaastumoren beschikbaar.

De nieuwe richtlijn onderstreept het belang van veiligheid bij het toedienen van cytostatica en immunotherapeutica, zowel voor de patiënt als de verpleegkundige. Alles is erop gericht ‘besmetting' van de omgeving te voorkomen. Zo stelt de richtlijn eisen aan de ruimte waar de toediening plaatsvindt. Blaasinstillaties mogen alleen plaatsvinden in ruimten die daarvoor zijn uitgerust. De ruimte moet makkelijk te reinigen zijn, er moet een calamiteitenbox zijn en een gevarensymbool. De richtlijn geeft adviezen over persoonlijke beschermingsmaatregelen en tips over nazorg en hygiëneadviezen aan de patiënt.

 

Multidisciplinair
De richtlijn, een initiatief van V&VN Urologie en het Integraal Kankercentrum Nederland, is ontwikkeld door een multidisciplinaire werkgroep bestaande uit verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, een uroloog, een ziekenhuisapotheker en een arbeidshygiënist. 

 

 

Download de landelijke evidence based richtlijn blaasinstillatie.

 

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nursing

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.