Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuwe behandelmethode voor epilepsie

Het Maastricht UMC+ heeft voor het eerst een nieuwe epilepsietherapie toegepast. Het gaat om de toepassing van diepe hersenstimulatie (DBS) bij een zeer moeilijk te behandelen vorm van epilepsie die bijna dertigduizend Nederlanders treft.

Bij een aanzienlijk deel van hen wordt de aandoening als onbehandelbaar beschouwd. De nieuwe DBS-therapie maakt gebruik van een neurostimulator, een soort pacemaker, die geïmplanteerd wordt in het lichaam en vervolgens onderhuids met geleidingsdraadjes wordt verbonden met de hersenen.

 

Nieuwe therapie

De operatie heeft onlangs plaatsgevonden en de behandelde patiënt, een man van 41 jaar, maakt het goed en is erg blij dat deze nieuwe therapie nu beschikbaar is. Een maand na de operatie zal de stimulator worden aangezet. 

 

Oplossing

'Op basis van een uitgebreide wetenschappelijke studie verricht in de Verenigde Staten is aangetoond dat diepe hersenstimulatie van de thalamus een oplossing kan bieden bij ernstige vormen van epilepsie', zegt Veerle Visser-Vandewalle, hoogleraar Functionele Neurochirurgie aan het Maastricht UMC+.

 

Auteur: TvZ - Annelies Vermeulen

Bron: Maastricht UMC+

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.