Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Veel spoedopnames door bijwerkingen medicijnen

Bij 19 procent van de spoedopnames in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht spelen bijwerkingen van geneesmiddelen een belangrijke rol. Dat is de voornaamste conclusie uit het promotieonderzoek van Roya Atiqi, arts-assistent Interne Geneeskunde in het Albert Schweitzer ziekenhuis.
pillen

Atiqi promoveerde deze week aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Deze patiënten hebben deze medicijnen nodig en gebruiken ze in de juiste dosering’ zegt Atiqi. ‘Toch worden ze er soms ernstig ziek van. Dat is een onvoorspelbaar fenomeen. Biologische processen zijn erg ingewikkeld en geen twee mensen reageren precies hetzelfde.’

 

Breed spectrum

Ernstige bijwerkingen manifesteren zich bij een breed spectrum aan geneesmiddelen, waaronder cholesterolremmers, middelen tegen hoge bloeddruk en hartritmestoornissen, antistollingsmiddelen, plaspillen, pijnstillers en chemotherapieën. ‘Bij het gebruik van meerdere middelen tegelijk, neemt het risico toe’, zegt Atiqi.

 

Oudere patiënten 

‘Oudere patiënten zijn in het algemeen gevoeliger voor ernstige bijwerkingen, omdat zij gemiddeld genomen zwakker zijn en vaker combinaties van medicijnen gebruiken.’ De onderzoekster pleit voor het 'saneren' van de medicatie van patiënten die veel middelen tegelijk gebruiken.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: Universiteit van Amsterdam

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.