Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tekort aan verpleegkundigen in de zomer

Afgelopen zomer was er elke dag onderbezetting in de zorg. Dat stelt beroepsorganisatie NU'91 op basis van klachten van verpleegkundigen en verzorgenden die bij een speciaal meldpunt binnenkwamen.

In de zomerperiode, van 21 juli tot half september, zijn bij NU'91 1050 meldingen binnengekomen uit het hele land en alle sectoren.

 

Veel ggz-meldingen
De meldingen gingen vooral over het feit dat met nog minder personeel of te onervaren/ongeschoolde krachten dezelfde zorg moest worden verleend. De onderbezetting tijdens de zomerperiode blijkt nog steeds het meest nijpend in de verpleeghuizen en ziekenhuizen. Daarnaast waren er dit jaar meer meldingen uit de ggz.

 

Voorbeelden
Een voorbeeld van de meldingen is een 18-jarige toneelschoolstudent die alles wil doen, behalve het wassen van mensen. Zijn eerste taak is het wassen van een vrouw. Achteraf blijkt dat hij gedurende de hele periode voor het hele dagprogramma was ingeroosterd. Een ander voorbeeld is een ggz-instelling waar het enkele keren voorkwam dat een afdeling onbemand bleef. Cliënten moesten terugvallen op personeel van een andere afdeling. Zelfs het 24-uursnummer voor ambulante patiënten was niet bereikbaar.

 

Auteur: TvZ - Annelies Vermeulen

Bron: NU'91

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.