Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ouderen screenen op kwetsbaarheid niet altijd haalbaar

Voor het einde van dit jaar moeten 93 ziekenhuizen aantonen dat zij iedere 70-plusser die wordt opgenomen, screenen op de meest voorkomende geriatrische problemen. De vraag is echter of dit haalbaar is.

Dit schrijven verpleegkundigen en klinisch geriaters van het UMC St Radboud in TvZ nr 6/2012. De VMS-screening kwetsbare ouderen houdt in dat 70-plussers voorafgaand aan of binnen 24 uur na een opname worden gescreend op hun risico op vier veelvoorkomende geriatrische problemen, namelijk: delier, vallen, ondervoeding en fysieke beperkingen. Wanneer een oudere een verhoogd risico heeft op een of meerdere van deze problemen, dan kunnen maatregelen worden genomen.

 

Driekwart gescreend

De auteurs schrijven over de ervaringen met het screenen van ouderen bij het UMC St Radboud. Zij constateren dat de screening veel problemen kan voorkomen. Zowel het management als de verpleegkundigen en de artsen op de afdelingen zien dan ook de meerwaarde van de screening en de stappen die vervolgens worden gezet om de risico’s op complicaties en functieverlies te beperken. Ondanks de inzet van management en zorgverleners slaagt het ziekenhuis er niet in alle ouderen te screenen, zoals het VMS-programma voorschrijft. Het percentage gescreende ouderen blijft steken op 65 tot 75 procent.

 

Weerbarstige praktijk

De praktijk blijkt weerbarstig als het gaat om het routinematig screenen. Bij spoedopnames, bijvoorbeeld,  wordt de verpleegkundige anamnese vaak, deels, overgelaten aan een andere verpleegundige. Dit vergroot de kans op vergeten. Patiënten die het ziekenhuis binnen 48 uur verlaten zijn vanuit het perspectief van de afdeling vaak niet de moeite waard om te screenen. Ook is bij overdracht vanaf een andere afdeling of een ander ziekenhuis niet altijd meteen duidelijk of de screening al heeft plaatsgevonden. Dit is voor verpleegkundigen een belemmering om de screening in de  eigen routine op te nemen. Op zich kunnen zijn deze belemmeringen wel te ondervangen, maar de vraag is of de paar procent extra gescreende ouderen die dit oplevert, opweegt tegen de energie die geïnvesteerd moet worden.

De auteurs denken dat instellingen en de inspectie meer dan tevreden mogen zijn met 80 procent screening, als inderdaad blijkt dat het aantal incidenten is gedaald en de kwaliteit van zorg is toegenomen.

 

Tvz nr 6 2012 verschijnt half december

 

Bron: F. Bakker, Persoon, A., Y. Schoon, M. Olde Rikkert (20120). Screening ouderen op veiligheidsrisico’s en kwetsbaarheid. TvZ 121 (6).

auteur: redactie TvZ / Esther van Heeswijk

TvVOnline redactie

6 reacties

 • no-profile-image

  Leonie

  De screening wordt bij ons 100% gedaan, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de vervolgacties en daar is nog veel winst te behalen!

 • no-profile-image

  tina

  een deel van onze opnames zijn patienten die voor 1 dag of 1 nacht worden opgenomen. Screening van deze patienten is uds puur voor de statistiek. Doen we het niet halen we nooit de 100% maar wl doen is zonde van onze tijd en energie.

  Een ander deel van onze patienten komt comateus binnen of met een forse afasie. Als er al familie aanwezig is kunnen zij lang niet altijd die 4 simpele vragen beantwoorden. Niet iedereen weet lengte en gewicht van ouders of buren.

 • no-profile-image

  jos

  Dag Irene,

  Ik ben zelf verschillende keren opgenomen geweest in de Isala..

  Nooit een screening gehad...

 • no-profile-image

  Wilhelmien Looymans

  Ook kan de Zichtbare Schakel wijkverpleegkundige een rol spelen; vooraf aan de opname thuis de screening afnemen. Geïntegreerde samenwerking eerste en tweedelijnszorg zou mijn advies zijn.

 • no-profile-image

  Irene de Boer-Edelbroek

  Beste Jos,  Binnen de Isala klinieken in Zwolle bestaat de screening uit 4 simpele vragen die met ja of nee worden beantwoord. Dit gebeurt nu deels op papier en deels al digitaal. Hiermee worden mogelijke riscofactoreren zichtbaar, waarna de verpleegkundige interventies inzet.

  Lees er eens over op de site van VMS-zorg dan ga je het vast beter begrijpen.

  Wij zien goede resultaten ook al is bij ons de 100 % score ook nog niet bereikt.

 • no-profile-image

  Jos

  De praktijk is niet weerbarstig, de praktijk is wijzer!

  Welke belemeering is dan om alle 70 plussers te gaan screenen en wat voor soort acties worden er dan ondernomen?Dit is het aanbod de vraag laten bepalen en gaat een geweldige hoeveelheid iatrogenese opleveren..

  Een project werkverschaffing.Ouderdom komt met gebreken, dat kun je echt niet voorkomen en vergeetachtigheid komt niet alleen bij ouderen voor , zoals het verhaal al aangeeft.  Ikzelf zou zeggen: doe es normaal..

  Als mensen worden opgenomen gaan ze al een niet gekozen drempel over en dan nog in de screening of je nog met je vingers de tenen kan aantikken,of zo..

Of registreer je om te kunnen reageren.