Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Patiënten doen aangifte tegen VUmc en Eyeworks

Zeker drie patiënten doen aangifte tegen het Amsterdamse ziekenhuis VUmc, behandelend artsen en producent Eyeworks omdat ze tegen hun zin gefilmd zijn op de spoedeisende hulp. Een aantal anderen overweegt aangifte.

Het VUmc en Eyeworks maakten de opnames voor het inmiddels geschrapte RTL4-programma '24 uur: tussen leven en dood'. Hierover ontstond ophef toen het programma Nieuwsuur vorige week een man opvoerde wiens dochter pas achteraf hoorde dat ze gefilmd was.


Beroepsgeheim
'Met de opnames is het beroepsgeheim van artsen geschonden', aldus advocaat Peter Plasman. 'Dat het programma nu geschrapt is, doet daar niks aan af. Het kwaad is al geschied.' Eerder lieten al onder meer de artsenfederatie KNMG en patiëntenorganisatie NPCF weten dat er nooit gefilmd had mogen worden zonder toestemming vooraf van de patiënten.

 

Bron: Zorgvisie

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    wie o wie

    Terecht dat er zorgorganisaties en deskundigen zijn die hun afkeer uitspreken over hetgeen is gebeurd. Maar naar mijn idee wordt er wel iets vergeten in deze privacy-discussie. Ik heb gemerkt dat de privacyschending al plaatsvind als je bij een ziekenhuisopname niet op een éénpersoonskamer terecht komt. Je deelt de kamer met (een) vreemde(n). Alles wat de zorgverleners aan het bed zeggen over het zorgproces en ziekte wordt ook door de rest van de kamer gehoord. Of denkt men dat dat dichtgeschoven gordijntje rondom het bed ook privacybescherming geeft bij het gesproken woord? Een gesprek op een kantoortje vind alleen plaats als er eventueel familie aanwezig is en dan nog niet altijd.

    Vandaar heb ik wel een dubbel gevoel bij die zorgorgansaties die nu zo hard roepen. Men verwijst naar een wet waarin staat dat medische informatie alleen gedeeld mag worden tussen zorgverleners en patiënt (eventueel vergezeld van begeleidende familie). Een patiënt die toevallig op dezelfde kamer ligt en eveneens getuige is van medische informatie van de kamergenoot behoort toch overduidelijk niet tot deze categorie. Voor heel veel zorgverleners is het in de praktijk de normaalste gang van zaken dat de privacy op deze wijze wordt geschonden. Dit is wat mij betreft ook een privacyschending waar hoognodig eens wat aan gedaan moet worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.