Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekteverzuim zorgpersoneel licht gestegen

Het ziekteverzuim in de zorgsector is voor het eerst in vijf jaar weer toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Vernet Verzuimnetwerk BV dat de verzuimcijfers van ongeveer 500.000 werknemers in de zorg bijhoudt.
398zieknachtkastje_nationalebeeldbank

De stijging wordt vooral veroorzaakt door de toename van langdurig zieken. Vergeleken met 2010 nam het verzuim in 2011 toe met 0,4 procent tot 5,3 procent.

55-plussers
Het percentage langdurig zieken neemt de komende jaren verder toe, denken de onderzoekers. De reden hiervoor is volgens hen dat het aantal werkende 55-plussers in de zorg de komende jaren verder toeneemt. Die groep is volgens het onderzoeksbureau het meest kwetsbaar voor langdurige ziekte. Een afgestemd personeelsbeleid zou het tij kunnen keren, denkt Vernet Verzuimnetwerk.

Bron: Vernet Verzuimnetwerk

TvVOnline redactie

4 reacties

 • no-profile-image

  Schande

  Nog steeds wordt er niet goed geroostert,zelf ben ik plannings functionaris geweest en maakte een planning voor 3-4 maanden een ieder wist waar hij/zij aan toe was.In andere sectiren werkt dat ook,maar in de zorg zie je ook vaak dat er,sorry,te vel rekening wordt gehouden maar aanvragen,diensten even redig verdelen en vroeg na laat NIET doen,kijk in de cao.Ik hoor iedereen roepen dat kan niet nee je moet het niet doen,leg de bal maar bij diegene die de zorg heeft voor het personeel.Ben al 12 jaar als zelfstandig bezig en bevalt me zeer goed,kan veel efficienter werken met goede zorg.

  Ik wens een ieder veel wijsheid toe.

 • no-profile-image

  floor

  Bij ons is het ook erg druk. Zorg neemt toe. Het rooster is niet altijd goed verdeeld. Er zijn collega,s die nooit in de avond werken. Soms moet je de volgende ochtend alweer present zijn.Ik ben 54j Voor mij is de lol eraf. Te weinig tijd voor de clienten. Veel druk op de schouders steeds meer en meer. Straks lamger door met een rollator door de gang wie helpt dan wie?

 • no-profile-image

  roos

  bij ons in het team melden juist de jongeren zich regelmatig ziek. als 55 plusser kan je dan extra werken om de tekorten op te vullen. waar ik als 55 plusser -verpleegkundige in de thuiszorg-meer belastend vind is de schandalige hoeveelheid papierwerk wat je moet invullen. daarbij de te krappe indicatie\'s en de te propvolle routes, dat breekt mij op. maar niet alleen omdat ik 55+ ben.

 • no-profile-image

  Tr

  In de zorg wordt het steeds zwaarder ipv dat het aangepast wordt op 50+. Meer diensten draaien. zorgzwaarte neemt toe. OOk ik ervaar dit. Je moet gewoon alles blijven doen terwijl je aangeeft dat dit niet altijd meer lukt. Er is hier geen goed beleid op. OOk het inroosteren daar is totaal geen beleid op. Te weing rust tussen de diensten.

  Als je al op je 17e ben begonnen in de zorg dan ben je op je 50e totaal opgebrand. Veel last van de gewrichten deze zijn pijnlijk door arthrose. Er is geen begrip voor. Gevolg ziek melden is dan helaas het alternatief terwijl je dit niet wilt. Er zou toch meer voor de 50tigers moeten gebeuren zeker nu we nog 10 jaar meemoeten. Een bezorgde zorgmedewerker die hart voor de zaak heeft maar dit zo straks niet meer kan uitvoeren!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.