Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Medicatie voorschrijven geeft verpleegkundigen hogere status

Verpleegkundigen die in het buitenland medicijnen mogen voorschrijven, krijgen hierdoor een hogere status. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL.
198_medicijnen

In Australië, Canada, Ierland, Nieuw Zeeland, Zweden, Engeland, Finland en de Verenigde Staten zijn verpleegkundigen bevoegd medicijnen voor te schrijven. De onderzoekers benaderden in de betrokken landen beroepsorganisaties van artsen en verpleegkundigen om in kaart te brengen hoe zij tegen het voorschrijven door verpleegkundigen aankijken. Dat blijkt heel verschillend te zijn.

 

Onvermijdelijke ontwikkeling

De artsenorganisaties zien het vooral als een onvermijdelijke ontwikkeling vanwege tekorten aan medisch personeel, bijvoorbeeld op het platteland. Ook als een verpleegkundige een geneesmiddel voorschrijft, moet volgens hen de behandelend arts eindverantwoordelijk blijven. De verpleegkundige beroepsorganisaties benadrukken juist dat medicatie voorschrijven past bij de deskundigheid en mogelijkheden van bijvoorbeeld verpleegkundig specialisten. Zij vinden daarom veelal dat verpleegkundigen wettelijk bevoegd moeten zijn om geneesmiddelen voor te schrijven.

Status
'In die landen waar verpleegkundigen alleen mogen voorschrijven vanwege tekorten aan bevoegd personeel, blijft de bevoegdheid beperkt', zegt NIVEL-programmaleider Anneke Francke. 'Maar als je benadrukt dat verpleegkundigen bevoegd zijn geneesmiddelen voor te schrijven vanwege hun expertise, dan geeft dat het beroep een hogere status. Voor de aantrekkingskracht van het verpleegkundig beroep kan dat belangrijk zijn.'

 

Bron: NIVEL

TvVOnline redactie

Eén reactie

 • no-profile-image

  a.jacques

  De aantrekkingskracht voor het verpeegkundig beroep zou moeten zijn erkent te worden voor het specifieke van het verpleegkundig handelen en het verpleegkundig gedrag. De verpleegkundige richt zich op het ondersteunen van de client in zijn dagelijks bestaan wat beinvloed wordt door ziekte en of beperkingen.

  Concreet specifiek wordt in de NANDA, de NIC en de NOC beschreven op welke diagnoses, interventies en resultaten de verpleegkundieg zich richt. Compleet zijn deze classificaties niet. Verpleegkundige dienen dus gedrag en vaardigheden zich eigen te maken waarmee ze klinisch verpleegkundig kunnen redeneren.  De verpleegkundige diagnostiek, interventies en resultaten dienen te resoneren met de medische-, fysiotherapeitische etc diagnostiek, interventies en resultaten.  Indien de verpleegkundige goed wordt in het verpleegkundig redeneren. ondat ze weet waarover ze dient te redeneren ( classificaties sommen dit op) dan zal er sprake zijn van status verhoging. Doordat de verpleegkundige beroepsgroep niet kiest voor een eenduidige classificatie weet ze dus ook niet waar de beroepsgroep het over heeft, kan de beroepsgroep dus ook geen eenduidige resultaten eb interventies beschrijven en ontvangen ze dus ook geen status. Medicijn voorschrijven zal dus ook niet bijdragen aan status verhoging!!

Of registreer je om te kunnen reageren.