Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ouderen krijgen recht op dagelijks douchen

Ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen krijgen het recht om dagelijks te douchen en het recht om op tijd naar de wc geholpen te worden, ook als het gaat om incontinentiemateriaal.
398nationale beeldbank

 

Dit schrijft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten in de Nota van Wijziging op de Beginselenwet AWBZ-zorg. Deze Nota is naar de Tweede Kamer verzonden.

 

Verpleegkundigen

De staatssecretaris ziet deze wet als een steun in de rug voor verpleegkundigen en verzorgenden om zich aan de afspraken met de cliënt te mogen houden. Om cliënten nog beter te beschermen, zullen zorgaanbieders niet alleen een verklaring omtrent het gedrag moeten hebben voor nieuwe medewerkers, maar ook voor huidige medewerkers.

 

Competenties

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland vindt het van cruciaal belang dat de afspraken die met de cliënt in het zorgleefplan worden gemaakt centraal staan. ‘Als een cliënt niet dagelijks wil douchen en je dat samen vastlegt in het zorgleefplan, dan is dat de afspraak’, zegt woordvoerder Francis Bolle. ‘Om de bespreking van het zorgplan daadwerkelijk een dialoog te laten zijn, moeten zorgverleners voldoende competenties hebben. We zien echter een dalend opleidingsniveau bij de zorgverleners. V&VN werkt hieraan’, zegt Bolle.

 

Bron: V&VN

TvVOnline redactie

2 reacties

  • no-profile-image

    Saskia

    Terecht hoor, het recht om dagelijks te douchen, maar dan zou de politiek nu ook eens de verantwoording moeten nemen voor de consequenties!

  • no-profile-image

    Lotte

    Het is een stap om zorgverlening te verbeteren. Maar niet voldoende. er moet goed gekeken worden naar hoe organisaties hun gelden besteden, te veel overhead zou niet moeten mogen. Mijn organisatie stopt het meeste geld in opleiden van medewerkers en zorg op de werkvloer. Iedereen die wil, die kan ontwikkelen en krijgt verantwoordelijkheden. Dan ontstaat er een sfeer dat het normaal is dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.