Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Rekentoets voor verpleegkundigen

Het CITO heeft een rekentoets gemaakt voor verpleegkundigen. De toets is mede samengesteld door verpleegkundigen en meet de rekenvaardigheid en bevat vragen en problemen vanuit dagelijkse praktijksituaties.

In 2010 bleek uit onderzoek dat het noodzakelijk is om de rekenvaardigheid van verpleegkundigen te verbeteren. Tachtig procent van de getoetste verpleegkundigen bleek toen niet te voldoen aan de door V&VN vastgestelde norm voor rekenvaardigheid.

 

Praktijksituaties

De toets meet de rekenvaardigheid en bevat vragen en problemen vanuit dagelijkse praktijksituaties. De toets is bedoeld voor alle verpleegkundigen in Nederland. Zij maken de toets achter de computer in de instelling waar zij werken. Een toets bestaat uit 25 tot 32 meerkeuzevragen en duurt ongeveer 1,5 uur.

Resultaten vergelijkbaar
Elke verpleegkundige krijgt een unieke toets voorgelegd. De vragen staan op dezelfde vaardigheidsschaal, waardoor de resultaten eenvoudig te vergelijken zijn. De rekentoets zorgt voor duidelijkheid over het rekenniveau van individuele verpleegkundigen en levert kennis op over het rekenniveau van alle verpleegkundigen in Nederland samen. Ook krijgen verpleegkundigen vanaf 2013 de mogelijkheid om in het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden zichtbaar te maken dat hun rekenvaardigheid op peil is.

 

Maak alvast de proeftoets bij het CITO.

Bron: V&VN

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Janneke

    Is het eigenlijk nog nodig dat verpleegkundigen zelf goed moeten kunnen blijven rekenen terwijl ze op de afdeling gewoon een rekenmachine mogen gebruiken? Ik snap wel dat ze inzicht moeten hebben in wat ze doen, maar het rekenen zelf kunnen ze overlaten aan de machine.

Of registreer je om te kunnen reageren.