Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verzekeraar weet niet van bevoegdheden ggz-verpleegkundige

De psychiatrisch verpleegkundige is bevoegd om diagnoses te stellen en een behandelplan te maken, maar zorgverzekeraars weten daar niets van.
398nationalebeeldbank

Dat zegt beroepsorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland in een brief aan Zorgverzekeraars Nederland. Volgens V&VN worden verpleegkundig specialisten in de ggz door zorgverzekeraars niet erkend als hoofdbehandelaar. Terwijl dat wel in de wet BIG duidelijk is opgenomen. V&VN vindt dat zorgverzekeraars verpleegkundig specialisten hinderen in de uitoefening van hun beroep en cliënten daarvan de dupe worden.

 

Zorg niet vergoed
De zaak kwam aan het rollen toen zorgverzekeraar CZ bekend maakte dat zij declaraties van de stichting Europsyche, waar veel specialistisch verpleegkundigen bij zijn aangesloten, niet wilde vergoeden. Alleen zorg verleend door een geregistreerd psychiater, wordt door de zorgverzekeraars vergoed. Het probleem was verder dat zorgverzekeraars geen inzicht hadden in welke psychische zorg zij vergoeden. Volgens V&VN wordt de verpleegkundige op deze manier neergezet als een niet gekwalificeerde hulpverlener, terwijl de wet BIG de kwalificaties juist duidelijk omschrijft. V&VN beticht de verzekeraars ervan taakherschikking – tussen artsen en specialistisch verpleegkundigen - in de ggz te frustreren.

 

Bron: Zorgvisie

TvVOnline redactie

Eén reactie

  • no-profile-image

    Peter Koopman

    De erkenning van de deskundigheid van de verpleegkundig specialist Ggz kwam dit jaar te laat om opgenomen te worden in de polis van zorgverzekeraars. Vanaf 2013 heeft niemand meer een dergelijk excuus. Als Cz dan geen adequate reactie effectueert is er mogelijk sprake van denigrerend beleid; geen verzekeraar om jezelf of jouw familie en kennissen aan toe te vertrouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.