Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tien miljoen voor wijkverpleegkundigen in achterstandswijken

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS en minister Spies van Binnenlandse Zaken stellen via het gemeentefonds structureel 10 miljoen euro beschikbaar voor wijkverpleegkundigen in achterstandswijken.
398geld_sxchu_gabriel77

Door het geld rechtstreeks aan gemeenten beschikbaar te stellen kunnen wijkverpleegkundigen gebiedsgericht ingezet worden. Het geld is afkomstig uit het  ZonMw-programma 'Zichtbare schakel: wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt' . Dat programma wordt nu nog begeleid en gefinancierd via een rijksbijdrage aan ZonMw, maar dat loopt eind dit jaar af.

 

Grote betekenis wijkverpleegkundige

Uit een tussenrapportage van het programma blijkt dat de wijkverpleegkundige een grote betekenis heeft in het tijdig signaleren van dreigende gezondheidsproblemen of overbelasting van mantelzorgers. Gedurende de looptijd van het ZonMw-programma zijn er in 50 gemeenten tussen de 300 en 350 wijkverpleegkundigen aan de slag gegaan. Dit zijn gemeenten waar sprake is van achterstandsproblematiek. Volgens VWS zijn cliënten, wijkverpleegkundigen, huisartsen, gemeenten en welzijnsorganisaties positief over de nieuwe manier van werken van de wijkverpleegkundigen.

 

Bron: Ministerie van VWS

TvVOnline redactie

2 reacties

 • no-profile-image

  Margriet de Wit

  Beste Jos,  Een wijkverpleegkundige voor tijdig signaleren van dreigende gezondheidsproblemen of overbelasting van mantelzorgers. Dat is dichtbij, betrokken, met korte lijnen. Achterstandswijken waren er al voordat de vrije markt bestond. Toch?

 • no-profile-image

  jos

  nog beter zou het zij de achterstandswijken te voorkomen als uitwas van de vrije markt

Of registreer je om te kunnen reageren.