Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen positief over zorgpaden in eerste lijn

Wijkverpleegkundigen, praktijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners zien zorgpaden als een nuttig middel om de zorg beter af te stemmen, doordat helder wordt wie wat kan en doet. Dit blijkt uit een onderzoek van het NIVEL.
Verpleegkundigen positief over zorgpaden - foto Roos Koole / ANP

Uit het onderzoek, waaraan ruim 300 wijkverpleegkundigen, praktijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners meededen, komt naar voren dat ruim de helft van de verpleegkundigen en praktijkondersteuners ervaring heeft met zorgpaden. Het meest genoemd werden zorgpaden voor palliatieve zorg, in de geriatrie en voor polyfarmacy en multimorbiditeit. Over het algemeen vinden zij zorgpaden wenselijk en verwachten daardoor een betere taakverdeling en afstemming en een beter gebruik van ieders expertise. Vrijwel iedereen (95,6%) verwacht dat het werken met zorgpaden voordelen heeft en 84% denkt dat de patiënt erbij gebaat is doordat de zorg beter is afgestemd. Ruim de helft denkt dat zorgpaden de bureaucratie in de zorg vergroten.
 
Regeerakkoord
“Dit instrument past goed binnen het streven uit het regeerakkoord om de zorg meer wijkgericht te organiseren”, stelt NIVEL-onderzoeker Anke de Veer. “Vrijwel iedereen ziet hierin een middel om de zorg in de eerste lijn beter afgestemd aan te bieden. Bovenal ontstaat winst door zorgpaden samen te ontwikkelen en ermee te werken. Zorgverleners zoeken elkaar op en leren elkaar en elkaars expertise kennen. Dat is goed voor patiënt én zorgverlener.”


Handreiking
Voor zorgverleners die een zorgpad willen opstellen ontwikkelden CC zorgadviseurs, Curenz en het NIVEL met subsidie van ZonMw de handreiking ‘Werken met zorgpaden in de eerstelijnsgezondheidszorg’. Deze heeft de vorm van een stappenplan en is gratis te downloaden op http://www.eerstelijnszorgpaden.nl

 

Door: redactie TvZ

Bron: Nivel

TvVOnline redactie

2 reacties

 • no-profile-image

  jos

  alles klinkt moi en als het zo uitkomet en iedereen darvoor de gelegenheid en voorwaarden heeft dan kunnen verschillende systemen worden toegepast.

  Doorgaans is dat van korte duur en strek gebonden aan wijzigende omstandigheden.

  Zodra de omstandigheden in een shema/ordening/volgorde dienen te worden geperst dan worden ze vlot obsoleet.

 • no-profile-image

  Joke

  Zodra iemand het etiket palliatief gekregen heeft, is het stuitend te vernemen dat verpleegkundige durven te zeggen dat het niet meer uitmaakt maakt wat voor zorg er gegeven wordt.

  Iemand die doodziek is, zijn belang wordt niet meer nagekomen, klinkt in deze opmerking.

Of registreer je om te kunnen reageren.