Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tijdschrift TvZ

TvZ is het tijdschrift voor verpleegkundigen. TvZ biedt senior verpleegkundigen, teamleiders, unitmanagers en verpleegkundig specialisten een overstijgende blik op het vak; gericht op onderzoek, opinie, beleid en management. Altijd met een link naar de praktijk. TvZ verschijnt zes keer per jaar. Wil je je breder ontwikkelen binnen het vak van verpleegkundige, dan lees je TvZ.

Dossier: De oudere in het ziekenhuis

Begin oktober vond in Rotterdam het European Nursing Congress Caring for Older People plaats.We besteden in dit dossier aandacht aan de keten die de oudere doorloopt wanneer hij opgenomen wordt in een ziekenhuis. Opname zou moeten worden vermeden, omdat de oudere bijna altijd schade oploopt en er niet meer in slaagt om na ontslag op zijn oude functieniveau terug te komen. Er valt wel wat aan te doen om de schade te beperken. in TvZ een aantal lezingen en onderzoeksresultaten. 

Interview: professor Lisette Schoonhoven

Lisette Schoonhoven is sinds een jaar fulltime Professor of Nursing aan de University of Southampton. Daarvoor was ze al drie jaar parttime aan deze universiteit verbonden op het thema decubitus én was ze senior onderzoeker Verplegingswetenschap bij IQ healthcare van het Radboudumc. Wat houdt de professor in Engeland zoal bezig?

Illness scripts

Tijdens een scholing over klinisch redeneren kregen verpleegkundigen een casus van een benauwde zorgvrager voorgelegd. Hun eerste inschatting verschilde nogal: de longverpleegkundige dacht aan COPD, de cardiologieverpleegkundige aan hartfalen en de verpleegkundigevan de afdeling chirurgie aan longembolie. Vervolgens bespraken ze de casus met behulp van illness scripts. Het bleek een nuttig hulpmiddel  

Collega:Poolse verpleegkundige

In onze rubriek 'Collega' komt de Poolse Kaska Kowalczyk aan het woord. Zij was 23 jaar toen ze besloot om een paar jaar als verpleegkundige in Nederland te gaan werken.Eenmaal hier werd ze verliefd op een Nederlander en inmiddels werkt ze 25 jaar in het VUmc. 'Ik leerde de taal op de werkvloer'.

Wil je een abonnement op TvZ? Dat kan! Naar abonneren.