Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

8 dingen die je beter niet kan zeggen tegen je patiënt/cliënt

Goedbedoeld zeg je soms dingen die verkeerd kunnen overkomen op de patiënt. Acht uitspraken die je beter kunt vermijden.
8 dingen die je beter niet kan zeggen tegen je patiënt/cliënt

1. ‘Dit doet helemaal geen pijn’
Je wilt natuurlijk dat je patiënt of cliënt helemaal op zijn gemak is. En bij het geruststellen heb je soms de neiging om te zeggen dat de behandeling pijnloos zal zijn. Wat vaak niet zo is. En zelfs als je denkt dat de pijn niet veel gaat voorstellen, dan nog is elke persoon anders, en heeft iedereen weer een andere pijngrens. Wees vooraf eerlijk over of het pijn gaat doen of niet, zodat de patiënt zich achteraf niet in de maling genomen voelt, en jullie verstandhouding goed blijft. Zeg eerder: ‘Dit kan een beetje pijnlijk zijn, maar maakt u zich geen zorgen, ik zal proberen het zo snel mogelijk te doen’, of: ‘Dit is misschien een beetje vervelend, maar het is voorbij voor u het weet’. Je patiënt of cliënt zal deze oprechtheid waarderen, en zich geen watje voelen als hij toch een kreetje slaakt. 

2. ‘Ik kan uw dossier niet vinden’
Natuurlijk is het belangrijk dat je eerlijk bent tegen je patiënten en cliënten. Maar het is ook van groot belang ze het gevoel te geven dat je uiterst professioneel werkt en dat ze de allerbeste zorg krijgen die mogelijk is. Niemand vindt het fijn om te horen dat zijn dossier kwijt is, al helemaal niet in de kwetsbare situatie waarin hij zit. Hou deze informatie voorlopig voor je en probeer zo snel mogelijk uit te zoeken waar het dossier is. Zo voorkom je onnodige ongerustheid en stress.

3. ‘Oeps’
Dingen lopen niet altijd zoals je gepland had, maar laat het niet merken. Van verbale reacties als: ‘Oh jee’, ‘Oeps, ‘Nee, hè’, ‘Aiii…’ kan je patiënt of cliënt onnodig gestrest raken. Probeer je in te houden, en leg eventueel pas aan het eind van de behandeling uit wat er misging.

4. ‘Ik begrijp precies hoe u zich voelt’
Tenzij je in exact dezelfde situatie hebt gezeten als je patiënt of cliënt, kun je helemaal niet begrijpen wat hij doormaakt. Misschien heb je een familielid met borstkanker, maar dat wil niet zeggen dat die ervaring identiek is aan die van anderen. Daarnaast: je patiënt of cliënt zit niet te wachten op je persoonlijke relaas, maar wil dat je helpt bij het genezingsproces. Sommigen reageren juist wel heel goed op persoonlijke anekdotes, maar wacht daarmee tot je elkaar wat beter kent.

5. ‘Het is erg druk momenteel. Een ogenblik geduld’
Een patiënt of cliënt ziet niet altijd hoe druk verpleegkundigen en verzorgenden het achter de schermen hebben, dus met een uitspraak als: ‘Ik heb het even druk’, zorg je alleen maar voor frustratie. Probeer in plaats daarvan een maximaal aantal minuten te geven dat de patiënt of cliënt moet wachten, zodat hij weet waar hij aan toe is.

6. ‘Moet je dát eens zien!’
Elke uitroep van verbazing of afgrijzen is uit den boze. Kom je een patiënt tegen met een aandoening of (doorlig)wond die je nooit eerder hebt gezien, blijf dan professioneel en onbewogen. Patiënten en cliënten stellen zich kwetsbaar op en leggen soms hun leven in je handen. Het helpt niet als je ze als zeldzaam of freaky bestempelt.

7. ‘Het had erger kunnen zijn’
Het kan altijd erger, dat is duidelijk. Maar als je iedereen vergelijkt met het ergste geval, zou dat betekenen dat niemand meer mag klagen of verdrietig mag zijn. Het is niet je taak om een ranglijst van leed te maken, je bent er als steun. Patiënten hebben genoeg om zich zorgen over te maken: het genezingsproces, de zorgkosten, of ze nog het werk kunnen doen dat ze leuk vinden. Een sussende verpleegkundige of verzorgende helpt daar niet bij.

8. ‘Ik denk niet dat het iets ernstigs is’
Misschien denk je hiermee iemand gerust te stellen, maar wat als je het mis hebt? Natuurlijk heb je veel medische kennis en kun je best een inschatting maken. Maar je bent geen arts, en ook geen waarzegger. Die goedaardige tumor kan kwaadaardig worden, de wond geïnfecteerd raken. Je weet maar nooit.

Nursing Link
Vrij vertaald door: Rhijja Jansen

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

20 reacties

 • no-profile-image

  demelza

  oeps, dubbel. sorry, dat doen zulke zinloze uitspraken met me :s

 • no-profile-image

  Demelza

  Vragen of je tegen een behandeling opziet en als je antwoordt met ja: "Het moet toch gebeuren".

  Nee echt? Je meent het, lieverd. Fijn dat je deze domme patient zo goed inlicht, want dát had ik nou niet begrepen. Verder nog iets nuttigs?

 • no-profile-image

  Demelza

  Vragen of je tegen een bepaalde handeling opziet en als je ja antwoordt komen met: "het moet toch gebeuren"

  -zucht-

  Nee echt? Je méént het, schat. Fijn dat je deze domme patient zo goed informeert. Verder nog iets nuttigs?

 • no-profile-image

  zuster

  "Geen idde,ben net twee dagen vrij geweest"

 • no-profile-image

  mariek

  Inderdaad belangrijk om op te letten dat je niet vervalt in zinloze uitspraken. Maar ik vind dat wel dat je uitspraak 8 kunt gebruiken om een patiënt gerust te stellen. Bij simpele dingen waarvan de patiënt geen kennis heeft, is het de taak van de verpleegkundige om daar juiste voorlichting over te geven en de patiënt in gerust te stellen en daarbij ook realistisch te zijn. Dan zeg ik gerust tegen een patiënt dat iets niet ernstig is, als dat het ook niet is. Daarbij natuurlijk rekening houdend dat een patiënt zich oprecht zorgen maakt, daar moet je ook ruimte voor maken.

 • no-profile-image

  Esther

  Deze heb ik vaak gehoord: dan gaat u nu lekker uit bed, lekker even douchen en lekker even eten...
  Antwoord: Ja ja zuster, jij hebt lekker makkelijk praten!

 • no-profile-image

  Mirjam

  Precies! En:" u mag ......" Maar o wee als de patient zegt: nee, dat doe ik niet!

 • no-profile-image

  peer99

  De maggu-zuster, politie-zuster en even-zuster zijn gezien de reacties erg herkenbaar. Wie heeft dat nooit gezegd?

  Als 'boeder' wel leuk dat het altijd de vrouwen zijn ... (zoals ook zuster-bel, zuster-post (heeft dan weer niets te maken met mooi of brieven ...))

 • no-profile-image

  peer99

  En alweer een vertaling uit het Amerikaans. Altijd begrepen dat Amerikanen zeer divers zijn vanwege de uitgestrektheid en ook een andere mentaliteit hebben en daardoor niet vergelijkbaar zijn met Nederlanders...

  2, 3, 5 en 8 lijkt mij in Nederland weinig kwaad te doen. En 4, tsja begrijpen of voorstellen is denk ik wel degelijk mogelijk, alleen voor weten moet je het ook zelf gevoeld hebben maar dan nog, niet iedereen is hetzelfde (zelf maar al te goed ervaren ...)

 • no-profile-image

  jos

  Nr. 7 is duidelijk Calvinistisch en volop in gebruik.
  Prijs de dag want het kan veel erger..
  @Twan:en vervolgens nooit komen opdagen..(niet te tellen hoeveel keer dat gebruikt wordt)

  Wat dacht je van:
  "dat ziet u verkeerd.."
  "nee, geen tijd.."(geen zin)nog voordat de vraag komt
  "hebt u geen tv? Nu moet ik me zitten vervelen.."
  "doet u het zelf, dan zal ik wel kijken of u het goed doet.."

 • no-profile-image

  Jos Kaldenhoven

  En wat dacht je van" "Dat ziet er mooi uit!" Jij bedoelt dat de wond goed geneest, de patiënt hoort iets heel anders...

 • no-profile-image

  phpieterse

  Wat je ook beter niet kunt beamen is dat een patiënt met een BMI van 35 dik is....
  Ook niet als de familie vraagt waarom zo iemand onrustig wakker wordt na een Propofol roesje.
  Familie: bedankt!

 • no-profile-image

  Anneke Rocks

  wat ik uit den boze vind dat als verzorgende clienten moeten verschonen die onder de def zitten {wat al heel vernederend is}te zeggen het stinkt hier ik spuit even met de parfum of deo....ik vind dit niet kunnen

 • no-profile-image

  Debbie

  Vooral de 'we'! Ik ga toch niet onder die douche staan..

 • no-profile-image

  Mirjam

  "We gaan even douchen"

 • no-profile-image

  Twan

  "Ik kom er zo aan''

 • no-profile-image

  phpieterse

  Zeg ook nooit (tegen familie):"Van deze IC is tot op vandaag de dag nog èlke patiënt ontslagen... ".

 • no-profile-image

  Dick

  Prima initiatief dit hier te publiceren.
  We mogen in Nederland mogen we alles zeggen, maar of dit altijd verstandig is?!

 • no-profile-image

  Diederick

  Ik heb het vaak genoeg zelf ondervonden dat een behandeling die 'geen pijn' doet, behoorlijk veel pijn blijkt te doen. Dat zijn verrassingen waar niemand blij van wordt. Verder vind ik verkleinwoorden verschrikkelijk.

 • no-profile-image

  Cynthia

  Wat te denken van "Het komt vast goed"....

Of registreer je om te kunnen reageren.