Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Muziek in de verpleging

Wat zou de wereld saai zijn zonder muziek! Veel cliënten ontspannen erbij, of worden erdoor opgepept. Ik ook.

In mijn recente nachtdienst reed ik rond half vijf terug van een cliënt die had gebeld dat er bloed lekte uit de wond in zijn lies. Hij werd behandeld met een vacuumtherapie. Toen ik bij hem aankwam trof ik een fors bloedbad aan. Gelukkig had ik de cliënt telefonisch al verteld de pomp uit te zetten, maar hij had flink bloed verloren. Eerst 112 gebeld voor een ambulance, en vervolgens bloeddruk gemeten (die was laag!). Gelukkig duurde het nog geen tien minuten voordat er hulp kwam, en meneer was tien minuten later met vliegende vaart onderweg naar het ziekenhuis.

Ik heb in de auto altijd Omroep Brabant aan staan, en op weg naar huis heb ik bij The Circle of Life van Elton John het volume fors omhoog gedraaid en brulde uit volle borst mee. Effe de adrenaline kwijtraken.

Muziek is ook bij onze cliënten belangrijk. Hoe vaak merk je niet dat bepaalde muziek cliënten erg ontspant. Enkele maanden terug werd een wat onrustige cliënt heel kalm van de muziek uit Jesus Christ Superstar. Regelmatig hoor ik de rustige pianomuziek van Erik Satie of sonates van Bach

En soms hoor je ook heel onverwachte nummers. Een terminale cliënt, wiens leven in het teken had gestaan van zijn rol als muzikant bij de harmonie (al 40 jaar!), had altijd muziek van Belle Perez op staan.

Toen ik nog in het ziekenhuis werkte op de kinderafdeling, hadden we een te vroeg geboren baby, die in de baarmoeder al uitgebreid kennis had gemaakt met de favoriete zanger van zijn ouders: Frans Bauer. Het kindje had een ernstige vorm van Bronchopulmonale Dysplasie (BPD) en was daarom ook vaak erg onrustig. Het beste medicijn? Een CD met muziek van Frans Bauer!

Zo heeft iedereen wel favoriete muziek. Ik luister bijvoorbeeld graag naar muziek van Nina Simone. Vooral haar vertolking van het Sinatra nummer My Way is voor mij al jaren een van de mooiste nummers ooit.

Wat zijn jouw ervaringen met muziek in de zorg en wat is voor jou belangrijk als verpleegkundige?

Gerelateerde tags

8 reacties

 • no-profile-image

  Sjoerd

 • no-profile-image

  yoline

  waarom zeg je dat je niet kan dansen,terwijl iedereen zijn eigen ritme heeft.misschien minder goed dan de andere maar je danst wat je kan.

 • no-profile-image

  Lucia Brouwer

  Niet perse goed voor de patienten, al kregen we wel vaak leuke reacties als we (mijn, helaas inmiddels ex-collega in de nachtdienst en ik) 's morgens bij de ontbijtronde in het ziekenhuis de radio even lekker over de gang lieten schallen! Wij sleepten ons aan het einde van de nacht door de laatste werkzaamheden heen en de patienten konden de dag met muziek beginnen. Het was een breekpunt in de dienst, zoals gezegd mijn collega is weg maar ik houd deze gewoonte in ere als ik in de nachtdienst zit, even lekker zingen en swingen, dan kun je er weer tegenaan!

 • no-profile-image

  Thea Dijkshoorn

  Heel belangrijk.Ik heb jaren 2 keer per week accordeon gespeeld voor demente ouderen. Speel dan ook hun oude schoolliedjes. Het is een feest van herkenning en altijd vrolijk en gezellig. Voor mij een kleinigheid maar voor hun zoveel plezier.Ook hou ik altijd rekening met wat voor muziek er aan staat in de huiskamer. De bewoners zijn niet gecharmeerd van popzenders.Ook is het belangrijk dat je weet van welk soort muziek de bewoner houd en geef hem/haar de ruimte om hier naar te luisteren.Daar wordt wel veel aandacht aan besteed wat ten goede komt voor de bewoner.

 • no-profile-image

  Marja

  als wijkverpleegkundige kom ik wekelijks bij een oudere patient die geen famlie meer heeft en een klein sociaal netwerk. Hij heeft voorheen altijd zelf veel muziek gemaakt (viool, orgel) maar kan dit conditioneel niet meervanwege ernstig hartfalen en reuma. Zelf ben ik liefhebber van klassieke muziek en zo kwam het gesprek al snel over muziek te gaan. Nu leen ik wekelijks een cd aan hem en praten we even over de muziek. Meneer vindt het super dat hij zo steeds weer nieuwe muziek heeft om naar te luisteren en zegt dat het hem ook erg helpt om zijn eenzaamheid en emoties te verwerken. Ik evaar dit ook wel als bijzondere maar ook complementaire zorg.

 • no-profile-image

  bjorn

  ik zet vaak de televisie op de patiëntenkamers aan op een beeldnieuws zender. lekker muziekje op de achtergrond. Helaas niet altijd muziek die de keuze van de patiënt heeft.

 • no-profile-image

  marthy

  Je kunt niet zeggen dat iemand die van Jazz houdt niet van rock en roll houdt. Er zijn mensen die van een bepaalde muziek houden en mensen die van allerlei stromingen houden . Van Fusion/ Rock/ Jazz/ Klassiek etc. Belangrijk zoals altijd is, dat mensen zelf inspraak hebben, je kunt aangeven dat muiek een optie is bij het verzorgen/verplegen en daarbij zelf ook openstaan voor allerlei stromingen in de muziek en de voorkeur van de patient. Zelf heb ik goede ervaringen met muziek bij de verzorging/verpleging van mensen. Zeker bij mensen met een verstandelijke beperkiing of hersenletsel. Met de kantekening dat dit misschien eerder merkbaar is en er minder schroom is om mee te bewegen/ zingen. Muziek kan je mood beinvloeden en brengt voor veel mensen veel associaties mee. Daar kun je positief gebruik van maken.

 • no-profile-image

  Lutfil

  Dat klopt. Muziek kan iemand beïnvloeden als het maar pas in de situatie en achtergrond van diegene die luistert bijvoorbeeld als iemand van jazz houdt dan luistert hij niet graag naar rock 'n roll. Ik kan een klein groep in de maatschappij noemen bijvoorbeeld een moslim of hindoeïstisch. Een moslim luistert graag bijvoorbeeld naar nased (a capella/liedje zonder instrumenten) of kiroati koran (mooi reciteren koran) en hindoeïstisch luistert graag naar Hindi muziek. Dat helpt goed, bijvoorbeeld tijdens operatie of bij terminale patiënten. Het probleem is dat mensen raar vinden met die muziek of dat geluid omdat ze het nooit of weinig hebben gehoord en vermijden het.

Of registreer je om te kunnen reageren.