Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Beperkingen in de thuiszorg

Mevrouw Broers wil gewoon naar huis, maar dokter Jansma zegt dat het lichamelijk onmogelijk is. Mevrouw Broers is conditioneel te slecht om zich thuis te redden. Desalniettemin is ze te goed om in het ziekenhuis te blijven.

De dokter oppert een verpleeghuis. Mevrouw Broers wijst naar haar voorhoofd. Wie wil er nu in een verpleeghuis wonen, als hij thuis een leuk woninkje heeft met retriever en open haard? Dokter Jansma zegt het dilemma te begrijpen. Mevrouw Broers zegt dat hij weg moet gaan.

Het transferpunt stelt het zorghotel voor. Weliswaar zonder hond en haard, maar wel met heel lieve mensen en een fraai uitzicht. Een vriendelijke transferexpert komt geduldig met mevrouw Broers spreken over de mogelijkheden van het hotel en de onmogelijkheden van de thuiszorg. Mevrouw Broers begint te gillen. Iedereen moet de kamer uit.

Betrokkenen noemen mevrouw Broers onredelijk. Natuurlijk begrijpen zij dat je een thuis niet zomaar opgeeft. Maar mevrouw Broers moet haar onmogelijkheden kennen. Niemand kan iets doen aan haar beperkingen, dus ze hoeft toch niet zo te schreeuwen.

Mevrouw Broers huilt. Haar benen doen het niet, evenals haar rechter arm. Slikken en plassen lukt ook alleen maar met slangen. Het enige wat ze kan is praten, zegt ze. En dus vertelt ze. Over dat ze voorheen acht keer per dag een thuiszorger ontving. Er kwam iemand voor haar catheter en dan iemand voor het wassen, later sneed iemand haar brood en vervolgens kreeg ze sondevoeding. Het kon toen toch ook? Het enige wat ze wil is dat terug.

Mevrouw Broers kent alle beperkingen binnen het zorgverzekeringsstelsel en de huidige regering. Ze weet waar ze qua zorg en vergoedingen wel en niet recht op heeft. Maar mevrouw Broers wil gewoon haar laatste stukje leven comfortabel liggen waar ze ligt. Het enige wat ze nog kan in dit beperkte leven is kiezen. En dat doet ze. Met trillende lip en opgeheven hoofd, deelt ze mee: ‘Ik ga naar huis, met of zonder thuiszorg.’

Gerelateerde tags

12 reacties

 • no-profile-image

  Mia Vandeninden

  Als mw Broers in de buurt van Sittard woont ga ik haar meteen helpen!
  Dat ze die politiekers maar eens een dag in een verpleeghuis stoppen.Zonder voorkeursbehandeling natuurlijk!

 • no-profile-image

  truus

  mw. broers kan gewoon naar huis,geef haar zorg zoals het team bij lilian èn alarmering,dàt is pas de thuiszorg gewoon alles doen wat nodig is door 1 medewerker bij deze mw. ,van broodje tot sonde of catheter.

 • no-profile-image

  Wilma_33

  Laat deze mw. in haar eigen waarde en heb respect voor haar keuze. Verpleeghuis is echt niet alles. Ben zelf verzorgende IG en hoor vaak over dit soort dilemma's.
  Geef mensen de keus en inderdaad er wordt toch gestreefd dat mensen langer thuis blijven.

 • no-profile-image

  Assie ZZG

  Tegenwoordig moet het toch kunnen dat mensen thuis kunnen blijven, dat is toch ook het streven van de politiek. En nu met de nieuwe technologie "Domotica" dat in opkomst is. Met veel zorgmomenten van de Thuiszorg en de Domotica moeten we de zorg kunnen leveren.

 • no-profile-image

  Gaby

  ik geef haar groot gelijk! waarom gaat ze niet naar een particulier buro? die kan 24 uurs zorge leveren en dat niet met 8 verschillende zorgverleners! ik werk al jarn voor een buro en verzorg een mw met een dwarsleasie op dezelfde manier. mw is heel gelukkig in haar eigen omgeving met de zorg en de mensen die zij prettig vind.... zo kan het ook!

 • no-profile-image

  Eline

  Geweldig zo'n vrouw! Waren er nog maar meer zorgontvangers zo mondig en konden ze gaan staan voor hun eigen autonomie! Ik hoop van harte dat het gaat lukken om thuis de zorgmomenten te realiseren. Als ze maar dagdelen alleen kan zijn en kan alarmeren moet t een eind goedkomen.
  Konden we maar voor meer mensen zo'n zorgomgeving realiseren. Dan zouden mensen een hogere kwaliteit van leven ervaren en dan ben ik nog wel eens benieuwd hoe het met de kosten zit......

 • no-profile-image

  puck

  Als ze echt zo graag wil. Waarom laat je iemand van de thuiszorg niet eens langs komen bij mevr op de afdeling. Dan kan zij beoordelen of het haalbaar is en wat daarvoor nodig is. Als zij inschat dat het niet haalbaar is dan kan zij dat mevr uitleggen. Dan begrijpt mevr misschien ook waarom het niet haalbaar is, dat het daadwerkelijk beoordeeld is door iemand van de thuiszorg. Lijkt mij geen slechte optie in zo'n situatie. Thuiszorg zal hier ook vast wel aan mee werken.

 • no-profile-image

  wil

  Laat mw. B snel mogelijk naar huis gaan, ik geef haar groot gelijk dat zij niet naar vp huis wil.
  En wat is er mooier dan zo 'n vrouw in haar eigen huis, eigen sfeer en omgeving waar zij gelukkig is, te verzorgen?
  Laat deze mensen aub in hun waarde!!

 • no-profile-image

  Lilian Sprong

  Voor deze mevrouw zijn er zeker mogelijkheden om thuis te wonen. Ik ben zelf werkzaam binnen een team intensieve zorg. Onze specialitiet is dat wij met slechts 6 mensen de zorg leveren, alleen verzorgende IG en verpleegkundigen. Wij leveren soms 8 zorgmomenten in de 24 uur.Zorgmomenten van 1.30 uur zijn bij ons heel gewoon. Wij verlenen vaker zorg in dit soort situaties. Wij smeren een boterham maar verzorgen ook de katheter en allerhande technische handelingen. Ik hoop dat er bij Mw Boer ook een dergelijk team werkzaam is.
  vriendelijke groet

 • no-profile-image

  rian

  zo, dat is heel herkenbaar.
  werk zelf in een verpleeghuis op revalidatie afdeling.
  soms willen mensen zo graag naar huis, terwijl dit lichamelijk niet altijd haalbaar is.
  Ga je dan voor lichamelijk of geestelijke gesteldheid?
  ik sta achter de keuze als mensen voor geestelijke gesteldheid gaan, dat is het laatste wat ze hebben....

 • no-profile-image

  Dietie Taekema

  Sandra, weer geweldig geschreven! Laten we hopen dat alles naar wens zal lopen bij mw. Boers!!!

 • no-profile-image

  irene hadjidakis

  Lieve mevrouw Boers,
  als de thuiszorg er al acht uur per dag voor u was zal ze er weer zijn, kom maar gewoon naar huis....er is veel meer mogelijk dan dat wat mensen zich voor kunnen stellen.Vriendelijke grot.
  Een verpleegkundige in de wijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.