Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Te oud om te leren?

Als je eenmaal je felbegeerde diploma op zak hebt, wil het niet zeggen dat je het daarbij moet laten. Ik krijg regelmatig mensen op bezoek die wat anders willen, maar nog niet precies weten wat, of welke weg ze moeten bewandelen.

Maartje, 26 jaar, heeft in 2003 haar mbo-v diploma gehaald en is sindsdien werkzaam in een verzorgingshuis als verpleegkundige. Op de middelbare school was ze niet erg gemotiveerd omdat ze al wist dat ze de verpleging in wilde. Dat betekent dat ze eerst haar certificaat voor niveau drie gehaald heeft en daarna voor niveau vier. Het leren op zich is niet het probleem, als ze maar weet waar ze het voor doet.

Nu wil ze graag verder in haar ontwikkeling en vindt dat niet in het verzorgingshuis. Ze heeft veel enthousiasme voor de verzorging van cva-patiënten. Met name hen stapje voor stapje verder helpen geeft haar veel voldoening. Haar toekomst ziet ze op een hospiceafdeling, maar ze vindt dat ze daar nu nog niet genoeg levenservaring voor heeft. Je ergens in specialiseren spreekt haar enorm aan. Ze weet nog niet welke anderen specialismen haar ook aantrekkelijk lijken.

Met haar heb ik de vacatures van het UMC Utrecht bekeken om te zien of er verpleegafdelingen tussen zitten die bij haar passen. Verpleegafdelingen zijn vaak bereid om collega’s een dagje te laten meelopen om kennis te laten maken met het specialisme, maar ook met de sfeer op de afdeling. Ik heb met haar ook de opleiding voor de hbo-v duaal bekeken. Ze wil haar salaris houden en dat kan met deze variant omdat je werknemer bent en drie/vier dagen per week op de afdeling werkt als student en een dag per week naar school gaat.

Je hoeft overigens niet per se ‘jong’ te zijn om de stap te maken. Onlangs kreeg ik Julia van 51 jaar op bezoek. Zij werkt 19 jaar in een verpleeghuis als vig’er. Haar twee kinderen zijn volwassen en het huis uit. Hoe leuk ze het werk op de revalidatieafdeling in het verpleeghuis ook vindt, ze wil verder. Haar echtgenoot steunt haar daarin. Niet onbelangrijk om steun te hebben van je achterban wanneer je aan een studie begint.

Haar droom is om ooit in een ziekenhuis te werken. Dat betekent dat ze de mbo-v opleiding wil volgen. De ervaring leert dat het niet meevalt om de omslag te maken naar de hectiek van een ziekenhuis. Ook zijn de mensen met een vig-achtergrond vaak niet sterk in taal en rekenen. Er wordt verwacht dat je minimaal op taalniveau 2F zit wanneer je aan de opleiding begint. Nu bieden ROC’s meestal taal- en rekenonderwijs aan, maar ook op internet is er veel over te vinden. Julia vindt dit ook een zwak punt van zichzelf, dus zocht ze inmiddels contact met een ROC. Ook maakte ze met een verpleegafdeling in het UMC Utrecht een afspraak om een dagje mee te lopen. Zo kan ze ervaren hoe anders de hectiek is. Het UMC Utrecht biedt deze groep studenten trouwens een voorwerkperiode van drie maanden aan zodat ze kunnen wennen aan de nieuwe situatie.

Ook hebben we het gehad over Julia’s veranderende rol van ervaren werknemer naar student. Dat valt niet altijd mee. Je moet je kwetsbaar durven opstellen. Nieuwe dingen leren is leuk, maar niet altijd gemakkelijk. Maar ze ging na dit gesprek, ondanks de onzekerheden die ze tegemoet gaat, vol enthousiasme weg om de stap te wagen.

Helga Kragten

Gerelateerde tags

12 reacties

 • no-profile-image

  Anita

  Hoi Ik ben verpleegkundige sinds 2006 ik ben nu 49 maar wil me specialiseren ik vind het moeilijk om te kijken waar wanneer wt heb ik hiervoor nodig te vinden op het internet heeft iemand tips

 • no-profile-image

  Eve

  Wat ongelofelijk leuk om te zien dat 50 plussers gestimuleerd worden om toch nog een beroepsopleiding te doen. Volgens mij een enorme aanwinst voor ons vak; deze mensen kunnen met hun levenservaring zoveel toevoegen. Daarbij komt dat deze doelgroep nog heel wat jaren werken voor de boeg heeft dus de moeite waard om in te investeren. Verder zijn de vijftig plussers van tegenwoordig de veertigers van gisteren.

 • no-profile-image

  rivekele

  Els waar volg jij de HBOV En in voltijd schrijf je? hoor graag van je. dank

 • no-profile-image

  Binnie

  Ik ben 3jaar geleden geslaagd voor mijn mbo-v IG en ben sinds een half jaar bezig met de opleiding tot verpleegkundige. ik begin over twee weken met mijn stage in het MCL op de afd. Traumavaatchirurgie. Je kunt op late leeftijd(44jr.) nog met een cariere beginnen, als je maar gemotiveerd bent.

 • no-profile-image

  Janine

  Ik ben 50 jaar en het lijkt mij geweldig om nog de opleiding tot verpleegkundige te gaan volgen!
  Wie heeft er tips?

 • no-profile-image

  Astrid

  In juni hoop ik af te studeren als verpleegkundige niveau 4. Ben nu 51 jaar en heb met veel plezier de opleiding gevolgd. Veel geleerd en ook veel inspiratie gekregen om door te gaan. Het houdt me juist jong. Ga me nu verdiepen in een hbo opleiding psychiatrie. Voor mij: je bent nooit te oud om.........

 • no-profile-image

  Monice

  Lees het artikel over mij in het December nummer van Nursing , in de rubriek "Impact".
  Je bent nooit te oud , je gaat juist weer leven door een nieuwe uitdaging !

 • no-profile-image

  els

  al 51 jaar en zowaar naast werk HBOV begonnen, na inservice- A in '83. of ik het redt in 2 jaar 'voltijd-verkort' moet nog blijken. Wel een heel leuke uitdaging.

 • no-profile-image

  mira

  Ik ben 55 jaar en schrik steeds van me leeeftijd als ik het hoor of op moet schrijven. Ben met het laatste jaar van de opleiding tot verpleegkundig specialist bezig. Het probleem is de hoeveelheid werk die de opleiding met zich meebrengt en de beprkte mogelijkheden die de opleiding door mijn leeftijd heeft Zit wel vol plannen

 • no-profile-image

  Coby

  Ben 55 jaar en ga januarie 2012 nv 4 doen.
  Voel mij niet te oud om te leren.
  Ben mij wel bewust van het feit dat het wat langer bij mij zal duren, eer ik iets door heb.
  Voor het verpleegkundig rekenen zie ik tegen op.
  Kijk er zeker naar uit.

 • no-profile-image

  rika

  ik ben ook kortgeleden met de opleiding verzorgende ig begonnen ben met mijn laatste jaar bezig ben nu 58 jaar dus je bent nooit te oud om te leren

 • no-profile-image

  Sisterangel

  Nooit te oud om te leren!!
  Ik ben 44 jaar en 10 jaar werkzaam in de zorg, ik ben begonnen als afdelingsassistente, een studie gevolgt tot niveau 2 en twee jaar later niveau 3 gedaan, op dit moment ben ik 4de jaars leerling vpk niveau 4.
  Ik geniet van elk studiemoment, al is het niet altijd even makkelijk. Maar ik vind het super om mij te verdiepen in alles wat met zorg te maken heeft! En je groeit ervan als persoon...soms is dat slikken en dapper verder gaan.
  Ik zou zeggen iedereen die een opleiding gaat volgen veel succes en geniet ervan!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.