Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Planken

Ik word opstandig van rust en regelmaat. Dus als er zich een voorspelbare dag aan mij opdringt, dan moet en zal ik uit dat karrenspoor.
Planken

Dus ben ik afgelopen vrijdagochtend, nog voordat de dag zijn loop had genomen, gaan planken. (Voor wie nog niet weet wat het is: planken is overgewaaid uit Australië, je gaat gestrekt liggen met je gezicht naar beneden en de armen langs het lichaam, op ongebruikelijke plekken zonder aankondiging vooraf).

Ik ben eerst op de balie gaan liggen, de consternatie bij mijn collega´s en patiënten was groot. Die hilariteit haalde de dag vanzelf uit haar sleurderige en sleetse cadans.
Het beviel me zo goed dat ik tijdens de lunchpauze in de personeelskantine ben gaan planken, tussen de zuiveldrankjes in de koeling.

Daarna ging ik planken onder het bed van een patiënt, waar jammer genoeg net een urinaal omgevallen was. Maar ik liet me niet ontmoedigen en plankte op de keukenkastjes waardoor de keukenhulp gillend wegrende. Ik raakte steeds meer in vorm en plankte de hele medicijnronde lang op de medicijnkar.

Overmoedig ben ik met collega’s onze looneis gaan planken op het helideck van het ziekenhuis. Als een ziekenhuisbacterie verspreidde de hype zich in de hele zorgsector: een onredelijke arts werd getrakteerd op een plankend team tussen de draaideur en tijdens een werkoverleg gingen verpleegkundigen naar aanleiding van een beleidsdwaling van het afdelingshoofd, planken op de vergadertafel.

Directies reageerden direct furieus op de wild om zich heen grijpende plankacties. Ze menen dat het niet hygienisch en niet professioneel is en dat hiermee de patiëntenzorg direct gevaar loopt...

Ze slaat met deze reactie de plank volledig mis; eindelijk gaat de verpleging weer ergens vóór liggen, en houdt ze haar poot (en de rest) stijf. Ga planken (uiteraard niet op richels van gebouwen of balkons), ga desnoods verbaal planken.

Mail je plankfoto naar nursing@reedbusiness.nl o.v.v. 'planken'

Marcellino Bogers (1957) is van huis uit psychiatrisch verpleegkundige, maar tegenwoordig congresontwikkelaar bij Reed Business Events Gezondheidszorg, cabaretier en dagvoorzitter op het Nursing Event. Hij is auteur van het boek Humor als verpleegkundige interventie. www.marcellinobogers.nl

4 reacties

 • no-profile-image

  robbin

  Wat is eigelijk het doel van dat planken??

 • no-profile-image

  Sandra

  Ha ha... Ik zie je voor me (letterlijk: goeie foto!) en figuurlijk tussen de yoghurt en urine. Ik plank mee. Ik weet nog niet of ik er van foto's ga laten maken. Maar ik zal planken!!

 • no-profile-image

  Peter Fleuren

  had ik al de neiging om dit uit mezelf te doen, nu is er ook een naam voor! geweldig!

 • no-profile-image

  Els

  Veel succes, hopelijk word je niet voortijdig ergens opgesloten..

  Dat je de aandacht van de directie trekt is natuurlijk wel iets om te onthouden!

Of registreer je om te kunnen reageren.